Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
9. 12. 2015,
22.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Žan Košir intervju deskanje Rogla svetovni pokal

Sreda, 9. 12. 2015, 22.10

8 let

Žan Košir: Bilo mi je vseeno, ali se naslednji dan zbudim ali ne

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najuspešnejši deskar lanske sezone Žan Košir izpušča začetek nove sezone. Zaupal nam je, kaj se je dogajalo z njegovim hrbtom, kakšna je njegova pripravljenost in kdaj se želi vrniti v beli cirkus.

Žan Košir je edini slovenski deskar, ki mu je uspelo osvojiti zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Ob koncu lanske sezone je v zrak dvignil kar tri kristalne globuse, v žepu pa je imel tudi srebrno medaljo s svetovnega prvenstva. Čeprav je v svoji športni panogi dosegel praktično vse, kar se je osvojiti dalo, je na podelitvi priznanj najboljšim slovenskim športnikom leta osvojil zgolj tretje mesto za skakalcem Petrom Prevcem in biatloncem Jakovom Fakom. A ni bil razočaran, obema je le športno čestital. V njegovi glavi so trenutno drugačne misli, saj zaradi resnih težav s hrbtom izpušča uvod v sezono.

Pred vrati je začetek nove deskarske sezone, ki se bo začela brez najboljšega deskarja na svetu. Kdaj lahko pričakujemo vašo vrnitev? Ne bom tajil, da sem utopično kljub vsem težavam upal, da bom ujel tudi uvod v sezono, a zdaj vidim, da bi bilo to kot skok v ogenj. Upam, da bom nared do domače tekme na Rogli, s tem namenom tudi delam.

Prav veliko časa na snegu letošnjo jesen niste preživeli? Do danes imam 12 dni na snegu, kar je v primerjavi s prejšnjimi sezonami zelo malo. Če ne bi bilo ugodne jeseni z lepimi sončnimi dnevi in če ne bi bilo snega v Sloveniji, bi bilo teh dni še precej manj. Morda na snegu ne bi preživel niti dneva.

Verjetno je posledično tudi vaša pripravljenost precej slabša kot lani v tem času? Zadnje treninge sem opravil na progi Jasa na Rogli, kjer bo potekala tekma svetovnega pokala. Vozil sem tudi z našimi fanti in opazil, da nisem tako slab. Dobil sem tudi željo, da bi morda pa le šel na uvodno tekmo, a to je le glava dobila impulz, da si želi in zna, fizično pa še nisem pripravljen. Če stopim v fitnes in na mizo položim številke, je to druga zgodba. Rezultat vaje za noge lahko kar delim z dve v primerjavi z lansko sezono. Predvsem to velja za desno nogo, ki jo je poškodba oslabila.

Povejte nam, za kakšno poškodbo sploh gre. Imate diagnozo? Vse skupaj je bolj zavito v meglo. Diagnoza sicer obstaja, gre za ponovno izmaknjen disk v ledvenem delu hrbtenice, a nihče ne ve, zakaj me je tako intenzivno začela boleti noga. Morda so, ko so me testirali in mi dajali blokade, zadeli v živec in me še dodatno poškodovali. To so le ugibanja, a dejstvo je, da so se najhujše bolečine začele dan po blokadi.

Menda so bile bolečine precej hude? Bolečine so bile neznosne. Na trenutke mi je bilo vseeno, ali se naslednji dan zbudim ali ne. Prvi teden sploh nisem spal. Tega res ne želim nikomur. Bolečina je bila intenzivna sedem mesecev, zadnji mesec pa je precej bolje. Iz tu izvira ta pozitivna energija. Verjeti moraš, da bo bolje, drugače se lahko sam sebi smiliš.

Pa se ne bojite, da bi se s treningom stvar spet poslabšala? Ugotovil sem, da če grem malo čez bolečino, ni nič slabše. Je pa vsak trenutek podrejen temu. Treningu na snegu vedno sledijo masaže, raztegovanje ledvenega dela. K sreči je mama tudi v tem poslu in mi lahko pomaga. To sem potreboval, da sem se lahko postavil na noge in da zdaj lahko vsaj nekaj poskušam. Če bi mi en to vzel, bi bil zame tak šok, da ne vem, če bi psihično zdržal.

Vam je še kdo ponudil pomoč? Ni sistema, inštitucije, ki bi ti znala pomagati v takih situacijah. Ostaneš sam, to je žalostno. Jaz sem razočaran, ko zdaj vidim, kakšna beda je to. A sam raje gledam, kaj je dobro in ne kaj je slabo. Zdaj sem na nazaj na snegu, kar je najbolj važno. Če se bo nadaljevalo po začrtano poti, bom v mesecu ali dveh dobil dovolj mišične mase in moči, da bom spet sposoben zmagovati.

Je nastop na domači tekmi realen? Da, povsem realno je, da bom na Rogli nastopil. Če bi bila konec tega tedna zadnja tekma sezone ali tekma na olimpijskih igrah, bi šel in tvegal. A že en padec lahko spet poškoduje živec in ne bi več čutil noge, tega pa si ne želim.

Kako so se na vaše težave odzvali sponzorji? Rad bi pohvalil vse, ki vlagajo vame. Imam pogodbe do leta 2018 in zaradi poškodbe sem imel slabo vest, a sem začutil, da ta ni potrebna. Vsi si želijo, da se naprej pozdravim in potem čim prej vrnem. Še 'dobro', da se je to zgodilo zdaj in ne pred dvema letoma, saj bi drugače vse uspehe verjetno zamudil in nihče ne bi vedel, česa sem sposoben.

Niste edini poškodovani slovenski deskar, reprezentanca bo na prvi tekmi precej oslabljena. Se zgodi. Upam, da bo kakšnemu, ki bo v soboto tekmoval, uspelo stopiti iz moje sence. Upam, da jim ne bo zmanjkalo zagnanosti, ki sem jim jo dajal. Če je nekdo boljši od tebe, želiš biti blizu in ga prehiteti. Želiš biti boljši in se sploh ne zavedaš, da te to žene, ti daje zagon in motivacijo. Močno upam, da deskanja, ki smo ga zdaj postavili na zemljevid, ne bodo kar tako pozabili. Če bodo uspehi izostali, se bomo morali čez leta spet dokazovati.

Ne spreglejte