Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 1. 2019,
18.47

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97

4

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc Domen Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Anže Semenič Tilen Bartol

Nedelja, 20. 1. 2019, 18.47

5 let, 3 mesece

Zakopane, posamična tekma (m), smučarski skoki

Kraft zagospodaril, Bertoncelj zadovoljen, znana ekipa za Japonsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97

4

Stefan Kraft | Stefan Kraft je bil junak posamične preizkušnje v Zakopanah. | Foto Sportida

Stefan Kraft je bil junak posamične preizkušnje v Zakopanah.

Foto: Sportida

Na nedeljski posamični preizkušnji v Zakopanah je postal zmagovalec Avstrijec Stefan Kraft. Od slovenskih skakalcev je bil na sedmem mestu najvišje uvrščen Timi Zajc. Do točk sta skočila še Anže Lanišek in Domen Prevc. Poljaki so doživeli šok, Kamil Stoch se sploh ni uvrstil v finale.

Sportal Po grdem padcu nemškega skakalca izključili zlom, a skrbi še ostajajo

Če so Avstrijci v soboto objokovali izgubljeno prvo mesto, potem ko so ga na ekipni tekmi izgubili za vsega 0,1 točke, so imeli v nedeljo razlog za zadovoljstvo. Zablestel je Stefan Kraft, ki je bil najboljši. V zelo izenačeni tekmi je za seboj pustil Roberta Johanssona in Japonca Jukija Sata, ki sta mu delala družbo na zmagovalnem odru.

Avstrijec je nazadnje zmagal marca 2017 na Letalnici bratov Gorišek. Skoraj dve leti je torej znašal njegov post, zato je bilo veselje temu primerno.

Ni veliko manjkalo, da bi na zmagovalnem odru stal Norvežan Johann Andre Forfang, ki je bil v soboto diskvalificiran, prav zaradi njega je njegova ekipa ostala brez vrhunskega dosežka. Z 18. je namreč napredoval na 4. mesto.

Zajc v družbi z junakom novoletne turneje, razočaranje za domačine

Od slovenskih skakalcev je bil pričakovano najvišje uvrščen Timi Zajc. Že v poskusni seriji je s tretjim dosežkom dal vedeti, da se lahko prebije med najboljše. Po prvi seriji je bil šesti, v drugo pa izgubil eno mesto in si delil sedmi dosežek skupaj z junakom začetka sezone Rjojujem Kobajašijem in Nemcem Stephanom Leyhejem.

Od slovenskih skakalcev sta se med dobitnike točk uvrstila še Anže Lanišek in Domen Prevc. Prvi je v drugo zadržal dosežek iz prve serije in se veselil 13. mesta, Domen pa je pridobil eno mesto in tekmo v Zakopanah končal kot 24. skakalec.

Timi Zajc se je v izjemno razburljivi tekmi uvrstil na sedmo mesto. | Foto: Sportida Timi Zajc se je v izjemno razburljivi tekmi uvrstil na sedmo mesto. Foto: Sportida

Tilen Bartol in Anže Semenič, drugi je lani prav v Zakopanah skočil do svoje zgodovinske posamične zmage, sta bila prekratka, da bi se zavihtela med dobitnike točk.

Velik šok so doživeli domačini Poljaki. V poskusni seriji sta bila Dawid Kubacki in Kamil Stoch najboljša, nato pa je sledilo veliko razočaranje. Prvemu možu iz lanske sezone se sploh ni uspelo uvrstiti v drugo serijo, Kubacki pa je bil na koncu šele dvanajsti.

Zajc zadovoljen, Lanišek želi odpraviti napake

"S skoki sem zadovoljen, rezultat je, glede na napake, vrhunski, potrebnih bo še nekaj popravkov," je dejal Lanišek. | Foto: Sportida "S skoki sem zadovoljen, rezultat je, glede na napake, vrhunski, potrebnih bo še nekaj popravkov," je dejal Lanišek. Foto: Sportida

"Prva serija je bila kar vetrovna, vmes so znižali nalet, veter se je menjal. Druga serija pa je bila kar zelo poštena, skoraj enake razmere za vse, večjih težav ni bilo. Danes sem zadovoljen, čeprav sem na treningu in tudi v poskusni seriji prikazal še boljše skoke, a to je dober rezultat. Mislim, da si mesta z dvema skakalcema še nikoli nisem delil. Zato si bom to tekmo zapomnil in tudi, ker je bila zelo napeta," je po izenačitvi drugega najboljšega rezultata v karieri povedal Zajc.

"S skoki sem zadovoljen, rezultat je, glede na napake, vrhunski, potrebnih bo še nekaj popravkov. Vem, da še delam napake, znam še veliko bolje, upam, da bo na naslednjih tekmah bolje, in takrat bom tudi po skoku pokazal zadovoljstvo," pa je po 13. mestu razmišljal Lanišek.

Glavni trener Gorazd Bertoncelj je bil zadovoljen s prikazanim. Smučarska karavana se zdaj odpravlja na Japonsko, kjer bodo od Slovencev nastopili Timi Zajc, Anže Lanišek, Domen Prevc, Anže Semenič, Tilen Bartol in prvič to sezono v svetovnem pokalu Žiga Jelar. | Foto: Ana Kovač Glavni trener Gorazd Bertoncelj je bil zadovoljen s prikazanim. Smučarska karavana se zdaj odpravlja na Japonsko, kjer bodo od Slovencev nastopili Timi Zajc, Anže Lanišek, Domen Prevc, Anže Semenič, Tilen Bartol in prvič to sezono v svetovnem pokalu Žiga Jelar. Foto: Ana Kovač

Bertoncelj: Tekma se je razpletla po naših željah

S prikazanim je bil zadovoljen tudi glavni trener Gorazd Bertoncelj: "Tekma se je razpletla po naših željah. Timi je bil odličen sedmi z drobnimi napakami, kar ga je tudi stalo stopničke. Anže Lanišek je dvakrat zelo solidno opravil svojo nalogo, bil je zelo dober 13., tudi z Domnom smo zadovoljni, ker je pokazal napredek v zadnjih treh tednih. Žal Tilen in Anže Semenič nista opravila dobrega skoka in zato tudi nista prišla v finale." Je Zajc danes v prvi seriji izgubil stopničke? "Timi je v prvi seriji pokazal soliden skok, a ne tako dober kot v poskusni seriji. Že v počepu je napravil napako in nato še pri odskoku, kar ga je stalo nekaj metrov, zato se je za nekaj točk oddaljil od stopničk. Tudi finalni skok ni bil brezhiben. A smo zadovoljni s sedmim mestom, to je odličen rezultat."

Na Japonskem prvič v tej sezoni tudi Jelar

Svetovni pokal se bo prihodnji konec tedna nadaljeval v Sapporu. Bertoncelj je že določil šesterico za nastope v deželi vzhajajočega sonca. Slovenijo bodo, kot v Zakopanah, zastopali Timi Zajc, Anže Lanišek, Domen Prevc, Tilen Bartol in Anže Semenič. Namesto Jurija Tepeša bo nastopil Žiga Jelar, ta je že na Japonskem, saj je v zadnjih dneh tam skakal na celinskem pokalu. Za Jelarja bo to prvi nastop v svetovnem pokalu v tej sezoni.

Žiga Jelar
Sportal Jelar tokrat tik pod zmagovalnim odrom

V soboto je četverica Semenič-Lanišek-Prevc-Zajc na ekipni tekmi osvojila četrto mesto, potem ko je bila Norveška diskvalificirana, ni pa bila daleč od tretjega mesta, na katerem so bili Poljaki. Za domačini so slovenski skakalci zaostali le za slabih 14 točk.

Izidi, Zakopane:

 1. Stefan Kraft (Avt)          278,3 (133,0/132,5)
 2. Robert Johansson (Nor)      275,7 (131,5/133,5)
 3. Yukiya Sato (Jap)           273,3 (133,0/131,5)
 4. Johann Andre Forfang (Nor)  271,8 (126,0/137,0)
 5. Halvor Egner Granerud (Nor) 270,5 (131,5/131,0)
 6. Daniel Huber (Avt)          270,2 (131,0/131,5)
 7. Ryoyu Kobayashi (Jap)       268,5 (124,0/133,5)
  . Stephan Leyhe (Nem)         268,5 (129,0/133,0)
  . Timi Zajc (Slo)             268,5 (128,5/132,0)
10. Roman Koudelka (Češ)        265,6 (127,5/131,5)
...
13. Anže Lanišek (Slo)          260,9 (127,5/129,5)
  . Killian Peier (Švi)         260,9 (127,5/129,0)
23. Domen Prevc (Slo)           247,0 (125,0/123,5)
...


Svetovni pokal, skupno:

 1. Ryoyu Kobayashi (Jap)       1128
 2. Kamil Stoch (Pol)            624
 3. Piotr Žyla (Pol)             603
 4. Stefan Kraft (Avt)           581
 5. Dawid Kubacki (Pol)          554
 6. Stephan Leyhe (Nem)          505
 7. Johann Andre Forfang (Nor)   456
 8. Robert Johansson (Nor)       453
 9. Karl Geiger (Nem)            425
10. Markus Eisenbichler (Nem)    374
...
12. Timi Zajc (Slo)              334
21. Domen Prevc (Slo)            168
25. Anže Lanišek (Slo)           122
32. Anže Semenič (Slo)            61
39. Jernej Damjan (Slo)           32
40. Peter Prevc (Slo)             28
43. Žak Mogel (Slo)               18
...

Timi Zajc
Sportal Zmaga Nemcem, Poljakom rekord, Slovenci četrti

Zakopane, posamična tekma:

 
 
Timi Zajc
Sportal Na tekmo peterica slovenskih orlov, Zajc tik pod vrhom
Ne spreglejte