Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
24. 10. 2015,
19.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marcel Hirscher Marcel Hirscher

Sobota, 24. 10. 2015, 19.12

8 let

Vse težje breme na ramenih Marcela Hirscherja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Breme avstrijskih smučarskih pričakovanj se je v novi sezoni, ki se je začela na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, zgostilo na ramenih Marcela Hirscherja.

Avstrijci se pred svetom radi predstavljajo in postavljajo kot največja smučarska velesila. V zadnjih štirih sezonah so po zaslugi nekdanjih sošolcev Marcela Hirscherja in Anne Fenninger pobrali kar šest od skupno osmih razpoložljivih velikih kristalnih globusov. Status najboljših na svetu želijo kajpak ohraniti, čeprav je val upokojitev in poškodb najbolj zarezal prav v njihovo izbrano vrsto. Navsezadnje sta se upokojila kar dva nekdanja dobitnika velikega globusa, še bolj pa jih je prizadela poškodba Fenningerjeve, ki je s hudo poškodovanim kolenom že odpisala novo zimo.

Breme večje, toda …

Snopi avstrijskih žarometov so se posledično skoraj izključno usmerili proti Marcelu Hirscherju. "Res je, da je pritisk iz leta v leto večji. Zavedam se tudi, da sem po upokojitvi svojih nekdanjih vzornikov in nato reprezentančnih sotekmovalcev postal prvi mož ekipe. A s temi pritiski se znam spopadati. Zavedam se namreč, da v prvi vrsti nastopam kot posameznik. Ne morem si nadeti bremena celotne reprezentance," razmišlja 26-letni Avstrijec, ki bo v vlogi prvega favorita že na nedeljskem veleslalomu v Söldnu.

"Kako dober sem? Niti sanja se mi ne!"

"Verjeli ali ne, niti sanja se mi ne o tem, kako dobro sem pripravljen. Ne vem, kako dober je Ted Ligety. Ne vem, kaj so delali Alexis Pinturault, Kjetil Jansrud ali Henrik Kristoffersen. To bo pokazala šele nedeljska tekma, ki se je neizmerno veselim. Priznam, pride dan, ko imaš treningov polno glavo. Toda ko sem znova stopil na smuči, sem v trebuhu začutil tisti znani vznemirljivi občutek," pravi (vele)slalomski šampion s Solnograškega, ki je v primerjavi s številnimi tekmeci na smučeh preživel občutno manj dni. Na sneg je namreč stopil šele avgusta, odpovedal pa se je tudi pripravam na južni polobli. "Zaupam svojemu programu," odgovarja.

Svindalova vrnitev kot velika prednost

Čeprav je kot prvi alpski smučar v zgodovini osvojil štiri zaporedne velike kristalne globuse, pa se tudi pred novo sezono ne obremenjuje z novo zmago. "Rad bi bil dober. Če bom dober, bom na stopničkah. Če bom na stopničkah zbiral točke, bom morda kandidat za globus," ostaja skrivnosten, a ob tem vendarle razkriva, da je razmišljal o sistemu razdeljevanja točk. Znova bo namreč stavil na tehnični disciplini in kakšno superveleslalomsko tekmo, njegovi tekmeci pa … "Lani me je najbolj ogrožal Kjetil Jansrud, ki je blestel v hitrih disciplinah. Zdaj se mu bo pridružil še Aksel Lund Svindal. To je zame dobro, saj si bosta morala smukaške točke nekako razdeliti," pravi Avstrijec.

Nekoč tudi v smuku?

Hirscherjeva baza sta resda tehnični disciplini. Vseeno pa je v preteklosti že dokazal, da je lahko konkurenčen tudi v superveleslalomu. Lani je namreč v finalu v Meribelu v tej disciplini zasedel četrto mesto, tri leta pred tem pa v Schladmingu celo tretje. "Žal ima moj dan le 24 ur. Če bi jih imel več, bi treniral tudi hitri disciplini. Morda bom nekega dne odrinil slalomske smuči in prestopil na daljše, torej smukaške. Bilo bi prelepo, če bi lahko vsaj enkrat zmagal tudi v superveleslalomu in celo smuku," se je zamislil prvi favorit nove sezone svetovnega pokala.

Ne spreglejte