Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
22. 1. 2018,
15.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Pjongčang 2018 svetovni pokal Meta Hrovat Ana Drev Tina Robnik

Ponedeljek, 22. 1. 2018, 15.00

6 let, 2 meseca

Tina Robnik pred veleslalomom na Kronplatzu

Vonj po stopničkah, ki pa je ne obremenjuje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

"Vem, da se lahko kosam z najboljšimi, a se s tem nočem obremenjevati," pred torkovim veleslalomom na Kronplatzu, za katerega meni, da je najtežji v svetovnem pokalu, razmišlja Tina Robnik.

V tej zimi je Tina Robnik osvojila 113 točk, s čimer je najboljša Slovenka v svetovnem pokalu. | Foto: Sportida V tej zimi je Tina Robnik osvojila 113 točk, s čimer je najboljša Slovenka v svetovnem pokalu. Foto: Sportida

Na uvodnih veleslalomih olimpijske sezone 2017/18 je Lučanka Tina Robnik osvojila precej več točk kot pred tem v vsej karieri. S sedmim mestom v Kranjski Gori je poskrbela tudi za rezultat kariere, obenem pa je rezultatsko in smučarsko najstabilnejša članica vse močnejše slovenske veleslalomske ekipe, v kateri je zanjo izkušena Ana Drev svojevrsten smerokaz, Meta Hrovat pa mladostna moč iz ozadja, ki nehote v napredek sili vse preostale.

Ključna razloga za Tinin preboj se ob bolj konkurenčnih pogojih za treninge skrivata v popolni osvojitvi novih smuči in dejstvu, da njena smučarska podoba ni več toliko odvisna od terena in razmer. "Svojo veleslalomsko tehniko sem utrdila do teme mere, da jo lahko prenašam na različne terene in v različne razmere. Če bi me vprašali, na kakšni progi si lahko obetam boljši rezultat, vam ne bi znala več odgovoriti," je oceni prikimala trenutno deveta veleslalomistka svetovnega pokala.

Najtežji veleslalom

Po kranjskogorskem sedmem mestu, krajšem počitku, sklopu kondicijskih treningov in smučarski vadbi v italijanskem središču Selle Nevea, kjer se je preizkusila tudi v superveleslalomu in slalomu, je 26-letna Savinjčanka zdaj pripravljena na novo tekmovalno preizkušnjo. V torek jo čaka veleslalom na Kronplatzu, za katerega z Drevovo, ki je bila v tej zimi že šesta, skupno pa je enajsta, trdita, da je celo najtežji v svetovnem pokalu.

"Gre za teren, ki od smučark terja različna znanja. Vključuje ravninski del, raznolike prehode, strmino … Predvsem pa teren nekoliko visi. V strmini je vsak zavoj drugačen in smučarko sili v stalna prilagajanja," pravi Robnikova, ki je danes zaradi priprave proge ostala brez uradnega preizkusa na terenu. Vseeno pravi, da progo dobro pozna, merila pa bo precej višje kot lani, ko je bila 25.

V torek jo čaka šesti veleslalom v sezoni. | Foto: Sportida V torek jo čaka šesti veleslalom v sezoni. Foto: Sportida

Ve, da lahko …

Ji po dveh uvrstitvah med deseterico in tretjem mestu po prvi vožnji preizkušnje v Lienzu misli kdaj pobegnejo tudi proti stopničkam? "Osredotočena sem predvsem na iskanje rezerv. Z odrom za zmagovalke se ne obremenjujem, čeprav po drugi strani ne skrivam želje. A bolj kot sama želja je pomembno to, da sem sama sebi dokazala sposobnost za takšne dosežke. V preteklih letih me tudi moja najboljša predstava ne bi ponesla med najboljši trojico. Letos je drugače," odgovarja.

"Zaradi naštetega sem tudi bolj mirna. Tudi če se mi kakšna vožnja na treningu ne posreči, ne zganjam panike, saj vem, da sem dobro pripravljena. Vem namreč, da imam v nogah veliko dobrih ponovitev," pravi Tina, ki jo po torkovi italijanski preizkušnji ob koncu meseca čaka še veleslalom v Lenzerheideju, nato pa prvi nastop na olimpijskih igrah.

Ne spreglejte