Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
15. 3. 2015,
18.06

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pokal Vitranc Miha Kürner Matic Skube

Nedelja, 15. 3. 2015, 18.06

4 leta, 11 mesecev

Vitranc ni prinesel čarobnega zasuka

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav sta Matic Skube in Miha Kürner s podkorenskimi slalomskimi točkami izpolnila osnovni cilj, pa ob pogledu v prihodnost ne skrivata negotovosti.

"Fantje morajo želeti doseči še več," je po nedeljskem slalomu za 54. pokal Vitranc, na katerem je bil ob zmagi Henrika Kristoffersna Matic Skube 27., novinec med dobitniki slalomskih točk Miha Kürner pa je pristal dve mesti za njim, dejal glavni trener moške reprezentance Klemen Bergant. Vseeno je bil zadovoljen, da se ni ponovila usoda zadnjih dveh domačih tekmovanj, na kateri so slovenski smučarji ostali povsem brez točk.

A ker je Kürner pretekli mesec dopolnil 28 let, Skube pa je le eno leto mlajši, je kot na dlani, da nedeljskega izkupička vendarle ne gre razumeti kot točk golobradih mladeničev na začetku obetavnih karier, temveč dolgoletnih reprezentantov, pred katerima je zaradi staža in daljše rezultatske premice negotova prihodnost. Tega nista spremenila niti v Podkorenu dosežena njuna najboljša rezultata v sezoni.

Skube: Čez noč se ne da skočiti

"Prav gotovo treniram z mislijo na boljše rezultate. Želim več. A čez noč se ne da skočiti med najboljše. Dejstvo je, da sem se v sezono podal zelo nesamozavestno. Pozimi smo nato večkrat trenirali v bolj konkurenčnih pogojih. Tudi zaradi tega so se rezultati dvigovali. To dokazuje, da se v pripravljalnem obdobju dela premalo in premalo kakovostno. Krivde ne gre valiti na trenerje. Oni so morali namreč že postavljene načrte zaradi varčevanja večkrat naknadno spreminjati," razmišlja Skube, ki se je po skoraj triletni točkovni suši na zadnjih dveh slalomih svetovnega pokala (Schladming in Kranjska Gora) prebil v finale, vmes pa dobro nastopil na svetovnem prvenstvu in pridno zbiral točke na japonski turneji.

Vse to je dobra osnova za delo v prihodnje. Toda … "Ne vem, kakšna bo moja prihodnost. Kot pa sem dejal že v nedavnem pogovoru za vaš medij, se v takšnem programu ne vidim. Morda bom prisiljen iskati druge rešitve," pravi Škofjeločan in dodaja: "Program mora biti sestavljen tako, da v sezono vstopiš dobro pripravljen in samozavesten. V preteklosti je bila slika žal drugačna. Na takšen način tudi v prihodnje ne bo pravih rezultatov. Ne govorim le o sebi. Govorim tudi o zadnjih junakih mladinskih svetovnih prvenstev. Če ne bo sprememb, bosta sledila moji poti."

Kürner: Lahko sem še stokrat boljši

Podobno razmišlja tudi Kürner, prav tako eden od nekdanjih nosilcev kolajne z mladinskega svetovnega prvenstva, ki se v članski konkurenci nato nikakor ni našel. Pred pokalom Vitranc je že razmišljal o tem, da utegne biti letošnji domači svetovni pokal zanj zadnji v karieri. Zdaj vendarle vidi luč na koncu predora. "Rad bi le smučal. Dobro smučal. A včasih je težko, če imaš okrog sebe ljudi, ki ne verjamejo vate. Prav zato veliko vlagam vase, se družim z nekdanjimi smučarji, jih prosim za nasvete … V sebi čutim, da mi lahko uspe. Tudi v kranjskogorskem finalu bi bil lahko še občutno boljši," poudarja Kürner.

Tudi drugega najboljšega slovenskega slalomista čakajo tedni velike negotovosti. "Zdaj so na potezi vodilni na Smučarski zvezi Slovenije, ki morajo oceniti celotno sliko. V meni pa je na tokratnem pokalu Vitranc zagorel še močnejši ogenj. Bil sem v finalu, med najboljšimi. Toda vem, da sem lahko še stokrat boljši. O tem sem vedno sanjal. Z veseljem bi smučal še naprej. Preveč rad imam ta šport, da bi kar tako odnehal," odgovarja Kürner.

Ne spreglejte