Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
22. 4. 2016,
18.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

Natisni članek

Vesna Fabjan

Petek, 22. 4. 2016, 18.33

6 let, 7 mesecev

Vesna Fabjan je v skrbeh: V ozadju se govori marsikaj

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30
Vesna Fabjan

Namesto da bi Vesna Fabjan, bronasta olimpijka iz Sočija, uživala zaslužen dopust, se ubada s številnimi odprtimi vprašanji.

Ne, tokrat to niso zdravstvene težave, ki jih je Vesna imela v preteklosti. Tokrat jo bolj skrbi, kako bo potekala prihodnja sezona. Besničanka, ki je v letošnji sezoni prvič po težavah s srcem nastopila na tekmah svetovnega pokala, je dosegla nekaj vidnih rezultatov. V svoji paradni disciplini (šprint prosto) je bila dvakrat sedma in bila povsem blizu tako želenega finala.

Če mislite, da bronasta olimpijka te dni leži na ležalniku v toplih krajih, se motite. Kot nam je zaupala, so njene počitnice aktivne. "Vseskozi sem aktivna in izkoriščam prijetno s koristnim," nam je uvodoma povedala slovenska tekačica na smučeh.

Trenutno ji je vse skupaj čudno

Fabjanova je iskreno priznala, da se kljub prostim dnem ne more povsem sprostiti. Ji je pa vsekakor lažje, ko je vse skupaj bolj sproščeno in ni več tiste odgovornosti do tekem. "Fino je, ker ta mesec počneš tisto, kar ti v danem trenutku ustreza in te napolni z energijo. Ni se treba ozirati na načrt in preostale stvari."

Ob sebi si želi imeti ekipo, ki bi ji lahko zaupala. | Foto: Ob sebi si želi imeti ekipo, ki bi ji lahko zaupala.

Pri smučarjih tekačih je prvi maj prelomni datum, saj takrat začnejo resneje trenirati, a za prihodnjo sezono je ostalo še kar nekaj odprtih vprašanj. "Vodstvo panoge se je zamenjalo, predsednik je drug, tako da konkretno čisto nič ne vem, kako se bo prihodnje leto delalo. Zaradi tega sem v skrbeh. Do mene ni prišla nobena vizija in ne vem, kako si to predstavljajo. Trenutno mi je vse skupaj čudno. V ozadju se govori marsikaj ... S spremljevalno ekipo smo že na koncu lanske sezone imeli načrte za prihodnjo sezono, kaj in kako je treba vse skupaj nadgraditi, prav tako smo si zastavili cilje. Vse, kar bo v nasprotju s tem, mi ne bo všeč. Motiv je zelo pomemben in tudi ekipa, ki jo imaš ob sebi," je povedala Vesna, ki upa, da bo kmalu več jasnega.

Manjkal je finale ali stopničke

Letošnja sezona je bila zanjo velika uganka. Imela je nekaj zelo dobrih rezultatov, a manjkala je tista pika na i. "Poznalo se je, da lani nisem imela tekem, in sploh v začetku sezone ni šlo tako, kot bi želela. Proti koncu sezone se mi je odprlo tudi v distanci. Manjkal je kakšen finale ali stopničke. Vem, da so še rezerve, in na tem bomo delali tudi v prihodnje," nam je Vesna opisala letošnjo sezono. Poudarila je, da težav s srcem absolutno ni več in da je glede tega povsem mirna.

V letošnji sezoni je manjkala pika na i. | Foto: V letošnji sezoni je manjkala pika na i.

Po lanski sezoni smo lahko videli še eno močno prevlado norveških tekmovalcev. Pravzaprav so bili še bolj dominanti kot sezono prej. Pred časom nam je Katja Višnar, zdaj pa še Vesna Fabjan potrdili, da to vsekakor ni dobro za šport. Bolj ali manj ni nikomur jasno, od kod takšna prednost Norvežanov. Poleti na pripravljalnih tekmah so časovno skupaj, pozimi pa jim pobegnejo naprej. "Vsi se sprašujemo, zakaj je tako. Treba je vedeti, da tudi Švedi ogromno vlagajo v tek na smučeh in jim ne morejo priti blizu. Vsem skupaj nam je čudno, od kod takšna razlika. Eden od razlogov so zagotovo pogoji, stroka, ki jo imajo … Tudi servis imajo zelo dober."

"Tega se ne da opisati"

Enaintridesetletna tekmovalka si želi, da bi Planica tudi v prihodnje ostala na programu svetovnega pokala. Kot je dejala, so bili tekmovalci letos zelo navdušeni nad prizoriščem. Vesna je v Planici zasedla sedmo mesto in le za las izgubila nastop v finalu, kar je bilo zanjo manjše razočaranje. "Ne glede na rezultat je domača tekma nekaj posebnega. V Planici zelo veliko treniramo in je res lepo. Glede na to, da ni bilo nobenega pravega oglaševanja za tekmo, se je zbralo lepo število navijačev. In ta spodbuda ob progi … Tega se ne da opisati, to te kar ponese po progi. Slišala sem, da bodo skušali dobiti tudi kakšen termin za novoletno turnejo - Tour de Ski."

Vesna Fabjan si želi, da bi bila Planica tudi v prihodnje na programu svetovnega pokala. | Foto: Vesna Fabjan si želi, da bi bila Planica tudi v prihodnje na programu svetovnega pokala.

Dejstvo je, da Vesna spada že med izkušenejše tekmovalke v svetovnem pokalu. Prihodnje leto bo na sporedu svetovno prvenstvo v Lahtiju, leto pozneje pa so na sporedu olimpijske igre v Pjeongčangu. Ko smo jo vprašali, koliko časa bo še vztrajala v tem športi, nam je odgovorila: "Trenutno sem osredotočena le na Lahti. Po tem bomo videli, kako in kaj naprej."

Ne spreglejte