Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 12. 2019,
21.36

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,54

2

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec Alpsko smučanje veleslalom Beaver Creek Štefan Hadalin

Nedelja, 8. 12. 2019, 21.36

4 leta, 4 mesece

Veleslalom, Beaver Creek (m)

Prvenec Američana, Kranjec tik pod stopničkami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,54

2

Žan Kranjec | Žan Kranjec je osvojil četrto mesto. | Foto Getty Images

Žan Kranjec je osvojil četrto mesto.

Foto: Getty Images

Američan Tommy Ford je zmagovalec veleslaloma za svetovni pokal v Beaver Creeku. Odlično se je tudi na drugi veleslalomski preizkušnji sezone odrezal Žan Kranjec, ki je osvojil četrto mesto (+1,75). Drugo mesto je pripadlo Norvežanu Henriku Kristoffersnu (+0,80), tretje pa njegovemu rojaku Leifu Kristianu Nestvoldu-Haugnu (+1,23).

Ilka Štuhec
Sportal Ilko Štuhec napaka stala boljše uvrstitve, veselje Nemke

Finalna vožnja je potekala v zelo spremenljivih razmerah. Ob začetku je na progo sijalo sonce, po nekaj tekmovalcih pa se je znova pojavila megla, tako kot v prvi vožnji je začelo tudi močno snežiti, proga je bila od tekmovalca do tekmovalca slabša. Slovenski šampion Žan Kranjec, ki je odprl današnji veleslalom, je po prvi vožnji zasedal peto mesto, v drugi vožnji pa je pridobil eno mesto in tekmo končal kot četrti. S tem je močno izboljšal svojo najboljšo uvrstitev na veleslalomih v ZDA, kjer je bil do zdaj najboljši 14. pred dvema letoma, lani je bil le 26. S četrtim mestom pa je izboljšal tudi najboljšo slovensko uvrstitev v Beaver Creeku, ki jo je s petim mestom v superkombinaciji kar 13 let držal Aleš Gorza.

Žan Kranjec se je v zahtevnih razmerah odlično znašel. | Foto: Sportida Žan Kranjec se je v zahtevnih razmerah odlično znašel. Foto: Sportida

"Glede na to, da v ZDA nikoli nisem pretirano dobro tekmoval, je to četrto mesto res vrhunski rezultat. Ko sem v cilju prevzel vodstvo, sem sicer pomislil tudi na stopničke. Pa vendarle sem zadovoljen. Dobro se počutim in sem optimističen pred naslednjimi preizkušnjami. Urnik bo natrpan, zato se bo treba kakovostno spočiti in opraviti kakšen dober trening," je bil po tekmi zadovoljen 27-letni Kranjec.    

Američan do prve zmage

Do premierne zmage v karieri je na domačih tleh prišel Američan Tommy Ford, ki je bil najhitrejši v obeh vožnjah. Američan do danes v svetovnem pokalu še ni stal na stopničkah za zmagovalce. Na prvem letošnjem veleslalomu je osvojil četrto mesto, kar je bila tudi njegova najboljša uvrstitev v karieri. Z zmago je prevzel tudi vodstvo v skupnem veleslalomskem seštevku.

Tommy Ford je zmagal prvič v karieri. | Foto: Reuters Tommy Ford je zmagal prvič v karieri. Foto: Reuters

Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je po prvi vožnji zasedal tretje mesto, je v finalu prehitel rojaka Leifa Kristiana Nestvoldu-Haugna. Ameriški veteran Ted Ligety, ki je bil po prvi vožnji četrti, je v drugo pokvaril svojo uvrstitev. Tekmo je končal na enajstem mestu.

Hadalin prepočasen za finale

Drugi slovenski predstavnik Štefan Hadalin je bil v prvi vožnji s številko 58 prepočasen za finale. Pred njegovim nastopom je bila tekma zaradi slabe vidljivosti za nekaj časa prekinjena, slovenski smučar pa je na koncu osvojil 44. mesto. "Z današnjo tekmo seveda nisem zadovoljen. Cilj je bila uvrstitev v drugo vožnjo. Vem, da sem sposoben več," je bil po koncu tekme razočaran Hadalin.

"Z Žanovim rezultatom in pristopom sem izredno zadovoljen. Glede na preteklo dogajanje na tem prizorišču je nekaj negotovosti pred štartom vsekakor bilo. Žan na ameriškem snegu nikoli ni blestel, boljši je na drugih podlagah in strmejših terenih. Ampak izšlo se je, tako da smo vsi skupaj lahko zelo zadovoljni," je po tekmi povedal slovenski trener Klemen Bergant in hkrati dodal, da nastop Hadalina težko oceni, saj so zadnji štirje nastopajoči v prvi vožnji smučali v megli in zato rezultat ni pokazatelj dejanskega stanja.

Smučarska karavana se bo zdaj preselila v Evropo, kjer bosta naslednjo soboto in nedeljo na sporedu veleslalom in slalom v Val d'Iseru.

Beaver Creek, veleslalom, 2. vožnja:

 

Izidi 1. vožnje:

 

Preberite še:

Beat Feuz
Sportal Nova švicarska zmaga v Beaver Creeku, ničla slovenskega pokra
Marco Odermatt
Sportal Švicar slavi premierno zmago, Hrobat do uvrstitve kariere
Ne spreglejte