Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2019,
15.22

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

smučarski tek

Torek, 12. 3. 2019, 15.22

5 let, 1 mesec

Drammen, smučarski tek, sprint

Anamarija Lampič po tekmi v Drammnu: Bila sem res jezna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Anamarija Lampič | Katja Višnar se je skozi kvalifikacije sprinterske preizkušnje v norveškem Drammnu prebila s šestim časom.  | Foto Morgan Kristan / Sportida

Katja Višnar se je skozi kvalifikacije sprinterske preizkušnje v norveškem Drammnu prebila s šestim časom.

Foto: Morgan Kristan / Sportida

 Anamarija Lampič se je na sprinterski tekmi za svetovni pokal v smučarskem teku v norveškem Drammnu edina med slovenskimi predstavniki prebila do polfinala in bila na koncu deseta. Katja Višnar je izpadla v četrtfinalu in bila skupno 23. Na 1,2 kilometra v klasičnem slogu sta zmagala domačina Maiken Caspersen Falla in Johannes Hoesflot Klaebo.

Lampičeva je v oblačnem Drammnu četrtfinale začela ob boku zmagovalke kvalifikacij, domačinke Maiken Caspersen Falla, njenih rojakinj Ane Appelkvist Stenseth in Tiril Udens Weng ter Rusinje Julije Belorukove in Finke Laure Mononen. Kolono je takoj potegnila Falla, Lampičeva je tekla na četrtem oziroma petem mestu. Na spustu pred ciljem se je Lampičeva priključila k najhitrejšim, v rahlem ciljnem vzponu pa je zaostala za Fallo in se s štirimi desetinkami zaostanka neposredno prebila v polfinale, kot se je izkazalo naknadno, pa je bila to najhitrejša skupina in sta v polfinale napredovali tudi Stensethova in Belorukova. To je bil drugi polfinale v sezoni za Lampičevo, prvi po Val Müstairju.

Katja Višnar | Foto: Reuters Foto: Reuters Višnarjeva je tekla v tretji četrtfinalni skupini ob Švedinjah Idi Ingemarsdotter in Hanni Falk, Norvežankah Astrid Uhrenholdt Jacobsen in Anni Svendsen ter Rusinji Nataliji Matvejevi. Višnarjeva je začela odločno, na čelu ob boku Jacobsnove, na polovici proge je vodila, na spustu pa so jo tekmovalke prehitele, izbrala pa je tudi zunanjo linijo pred vstopom v ciljni vzpon. Žal je na vzpon prišla zunaj smučine, ko je prestopila v smučino, pa je izgubila vse možnosti za polfinale in je v cilj pritekla na šestem mestu. Iz te skupine sta napredovali obe Norvežanki.

Jacobsenova z zaviranjem odnesla finale hitri Lampičevi

V svojem tretjem polfinalu Drammna je Lampičeva nastopila ob Norvežankah Falli in Jacobsnovi, Rusinjah Belorukovi in Nataliji Neprijajevi ter prvi sprinterki sezone, Stini Nilsson. Lampičeva je zaradi prehitrega štarta še pred samim začetkom poskrbela še za drugi rumeni karton naših danes. Ko je drugi štart uspel, se je prilepila za Neprijajevo, na čelu je bila Falla. Na vrhu prvega vzpona je bila ob silovitem tempu Falle Lampičeva peta, na spustu pa je zopet priključila in bila povsem v boju za drugo mesto pred ciljnim vzponom. Žal je na vzponu morala menjati smučino, a je nekaj deset metrov pred ciljem že preveč zaostala, da bi se drugič v Drammnu uvrstila v finale. Zasedla je peto mesto, naprej sta neposredno šli Falla in Nilssonova.

"Zelo mi je žal, ker sem res želela v finale." | Foto: Reuters "Zelo mi je žal, ker sem res želela v finale." Foto: Reuters

Razloga za pritožbo ni bilo

Po tekmi je bila Lampičeva, ki si je zelo želela uspeha na zadnjem klasičnem sprintu sezone, zelo jezna predvsem na Norvežanko Jacobsenovo, ki se je skupaj z Neprijajevo iz prve polfinalne skupine po času uvrstila v finale

"Kvalifikacije so bile super, morda sem bila še malo zaspana, nisem bila tako eksplozivna. V četrtfinalu sem imela super smuči, tudi taktično sem tekla zelo dobro. V polfinalu sem imela ogromno težav z Jacobsenovo. Na prvem spustu, tam, kjer prideš za cerkev, je bila ravno toliko pred mano, da je skočila pred mene. Nato je še zavirala in bila sem res jezna! To je takšna proga, kjer ni zaviranja. To, da je pred mano zavirala ..." nato je dodala, da sicer razloga za pritožbo ni bilo: "Ni bilo razloga za pritožbo. Bila je pred mano, vrinila se je pred mano, imela je prednost. Jaz bi tam morala res dati vse od sebe, da bi bila pred spustom pred njo. Verjetno bi se končalo veliko bolje. A polfinale je polfinale. Sem vesela, danes pa sem si res želela finala. To je bila zadnja klasika, torej zadnja priložnost. Za letos je klasičnih sprintov konec. Zelo mi je žal, ker sem res želela v finale. Če bi bila v polfinalu vsaj četrta, bi bila srečna poraženka, a tako pač je v športu, moram se sprijazniti. So še druge tekme, treba bo še trenirati in to je to." 

Zmage se je na koncu še petič v zadnjih šestih letih v Drammnu razveselila Falla pred Jacobsenovo in Neprijajevo, Lampičeva je zasedla 10. mesto, Višnarjeva pa je bila 26. Med 55 tekmovalkami je na 35. mestu končala Alenka Čebašek (+9,81), na 52. Eva Urevc (+14,7) in na 53. Anita Klemenčič (+14,96).

V moški konkurenci je za domačo zmago poskrbel Johannes Hösflet Kläbo. Svetovni pokal se bo nadaljeval konec tedna v Falunu, ko bo na sporedu sprint v prosti tehniki in tek na razdalji. Namesto Klemenčičeva bo na Švedskem Slovenijo zastopala Vesna Fabjan.

Miha Šimenc | Foto: Sportida Foto: Sportida

Šimenc in Lampič izpadla v kvalifikacijah v Drammnu

Izpadla sta tudi oba slovenska moška predstavnika. Na 1,2 kilometra v klasičnem slogu je bil najhitrejši domačin Johannes Hoesflot Klaebo, Janez Lampič je bil 40. in je za njim zaostal 11,14 sekunde, Miha Šimenc pa je bil med 53 tekmovalci 42. (+11,35).

* Izidi, sprint:
- ženske, 1,2 km, klasično:

 1. Maiken Caspersen Falla (Nor)        2:56,12
 2. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Nor)      +0,80
 3. Natalija Neprjajeva (Rus)              1,06
 4. Stina Nilsson (Šve)                    1,28
 5. Jessica Diggins (ZDA)                  5,28
 6. Anna Svendsen (Nor)                    7,59
...
- izpadla v polfinalu:
10. Anamarija Lampič (Slo)
- izpadla v četrtfinalu:
23. Katja Višnar (Slo)
- izpadle v kvalifikacijah:
35. Alenka Čebašek (Slo)
52. Eva Urevc (Slo)
53. Anita Klemenčič (Slo)

- vrstni red v svetovnem pokalu (26 od 32):
 1. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor)        1329
 2. Natalija Neprjajeva (Rus)              1327
 3. Krista Pärmäkoski (Fin)                1068
 4. Therese Johaug (Nor)                    960
 5. Jessica Diggins (ZDA)                   838
 6. Julija Belorokova (Rus)                 804
...
30. Anamarija Lampič (Slo)                  232
31. Alenka Čebašek (Slo)                    214
33. Katja Višnar (Slo)                      197
53. Eva Urevc (Slo)                         103
72. Vesna Fabjan (Slo)                       39
...

* moški, 1,2 km, klasično:
 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)      2:37,90
 2. Eirik Brandsdal (Nor)                 +0,89
 3. Richard Jouve (Fra)                    2,17
 4. Sondre Turvoll Fossli (Nor)            3,34
 5. Oskar Svensson (Šve)                   3,63
 6. Paal Troean Aune (Nor)                 4,01
...
- izpadla v kvalifikacijah:
40. Janez Lampič (Slo)
42. Miha Šimenc (Slo)

- vrstni red v svetovnem pokalu (26 od 32):
 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)         1281
 2. Aleksander Bolšunov (Rus)              1250
 3. Sjur Roethe (NOR)                       802
 4. Simen Hegstad Kruger (Nor)              708
 5. Didrik Toenseth (Nor)                   670
 6. Sergej Ustjugov (Rus)                   633
...
57. Miha Šimenc (Slo)                        85
140. Janez Lampič (Slo)                       2

Ne spreglejte