Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
3. 3. 2017,
13.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Lahti 2017 Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus

Petek, 3. 3. 2017, 13.00

6 let, 7 mesecev

Goran Janus po obeh posamičnih preizkušnjah v Lahtiju

V slovenskem skakalnem taboru upali, da bo drugače

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Goran Janus | Foto Sportida

Foto: Sportida

Pričakovanja slovenske skakalne reprezentance na nordijskem svetovnem prvenstvu v Lahtiju so bila za posamični tekmi bistveno večja od končnega izkupička. "Pričakoval sem več. Cilji so bili visoki, realnost pa je takšna, kot je," pravi glavni trener Goran Janus, ki danes svojih izbrancev ne bo poslal na trening na skakalnico.

Na obeh posamičnih tekmah so si v slovenskem skakalnem taboru zadali eno uvrstitev do šestega, eno do 15. in eno do 30. mesta.

Na uvodni preizkušnji na srednji skakalnici je bil med trideseterico le Peter Prevc, ki je na koncu pristal na 11. mesto. Na večji napravi je bil junak pretekle zime deveti, Jernej Damjan pa se je zavihtel na 21. mesto. To je celotna bera slovenske reprezentance, ki je, enako kot domača javnost, pričakovala več.

"Napake si preprosto nisi smel privoščiti"

Peter Prevc je bil edina svetla zvezda slovenske skakalne reprezentance, za preskok povsem k vrhu pa mu je zmanjkalo konstantnosti. | Foto: Getty Images Peter Prevc je bil edina svetla zvezda slovenske skakalne reprezentance, za preskok povsem k vrhu pa mu je zmanjkalo konstantnosti. Foto: Getty Images Praktično smo imeli le Petra, ki se je skušal podati v lov za medaljo, a je skakal v slogu sezone, kar je bilo za najvišja mesta premalo.

Na četrtkovi tekmi je bil po prvi seriji zelo blizu stopničkam, vendar mu v drugo ni uspel skok po željah, in s sedmega padel na deveto mesto.

"Tekma je bila zelo napeta. Za nas sploh. V prvi seriji so bile razlike majhne. Na koncu je na zmagovalnem odru trojica, ki si je to zaslužila. Napake si preprosto nisi smel privoščiti. Petru čestitam za boj in prav tako Jerneju," se je glavni trener Goran Janus najprej dotaknil druge posamične preizkušnje v Lahtiju.

"Pričakoval sem več"

Cilj na sobotni ekipni tekmi je uvrstitev do petega mesta. | Foto: Sportida Cilj na sobotni ekipni tekmi je uvrstitev do petega mesta. Foto: Sportida Nato je beseda nanesla na Petra in tisto, kar mu je zmanjkalo, da ni bil bližje medalji ali je morebiti celo osvojil: "Peter ima v tej sezoni širok razpon. Od prvega do tridesetega mesta ali pa se celo ni uvrstil med točke. Ti, ki so bili pred njim, so bili bolj konstantni. Razumljivo je, da smo si vsi želeli medaljo, saj smo večni optimisti. A šport je takšen, kot je."

Janus s celotnim prvenstvom ne more biti zadovoljen, saj dosežki slovenskih skakalcev niso bili vrhunski, praktično vse pa je bilo na plečih enega: "Pričakoval sem več. Cilji so bili visoki, realnost pa je drugačna. Pričakoval sem kakšnega skakalca več v finalu. Se pa vidi, da je sezona bolj izenačena kot prejšnja. Veliko nacij skače konstantno in če si konstanten, je lažje," pravi Janus, ki slovenskih orlov danes med uradnim treningom ne bo poslal na skakalnico. Raje se bodo v miru pripravili na sobotno ekipno preizkušnjo, ki se bo začela ob 17.30.

Na tej tekmi je cilj uvrstitev do petega mesta, kar ne bi smela biti težava. Po prikazanem bodo v igri za odličja reprezentance Nemčije, Avstrije, Poljske in Norveške.

 

Ne spreglejte