Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 12. 2017,
18.05

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak biatlon Klemen Bauer Urška Poje

Torek, 5. 12. 2017, 18.05

6 let, 4 mesece

V Skandinaviji zajahali val energije in optimizma. Jih bo ponesel v Pjongčang?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
jakov Fak | Foto STA

Foto: STA

Slovenska biatlonska reprezentanca nas je v uvodu sezone razveselila. Klemen Bauer je v Östersundu potrdil optimistične napovedi, ki jih je dajal pred začetkom sezone, še posebej pa je navdušil Jakov Fak, ki se je v biatlonski vrh vrnil s stopničkami.

"Vse skupaj je bilo zame zelo čustveno. Lansko sezono sem vse večinoma spremljal prek televizije in bilo je zelo težko. Včasih sem bil tudi slabe volje, nedosegljiv, nedostopen. Bilo mi je težko kot športniku, ki ve, kaj njegovo telo zmore, a tega zaradi bolezni ne more pokazati," se je Jakov Fak danes v Ljubljani spominjal nedeljske zasledovalne tekme v Östersundu, na kateri se je po dveh letih in osmih mesecih spet vrnil v svetovno biatlonsko elito.



"Ta rezultat je zame življenjsko pozitiven dogodek"

Zadnji dve sezoni je imel nenehne težave z zdravjem, "bilo je tudi obdobje, ko sem samo spal, potem šel jest in bil znova utrujen", je razlagal, tudi zato je njegova vrnitev toliko pomembnejša: "Ta rezultat je zame življenjsko pozitiven dogodek."

Lani je postal oče, na sezono pa se je pripravljal pod vodstvom nekdanjega trenerja slovenske reprezentance Uroša Velepca, kar je pomenilo, da se je po Evropi selil z ukrajinsko žensko izbrano vrsto, katere vodja je Velepec. "Na pripravah sem zelo malo časa preživel v Sloveniji, družine res ne vidim zelo pogosto. Zame je vsak tak dan, ko pridem nazaj, ena velika nagrada," je še povedal 30-letni biatlonec iz Mrkopalja v Gorskem kotarju, ki je v slovensko reprezentanco prestopil po olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010.

Stopničke so dobro izhodišče

Takrat je za hrvaški biatlon priboril bronasto odličje, za Slovenijo želi še žlahtnejše. Priložnost za to bo imel februarja naslednje leto, ko bo zimske igre gostil južnokorejski Pjongčang. V tej sezoni vse poti vodijo tja in vsaka tekma je bolj ali manj priprava na največji zimsko-športni dogodek leta. A sezona je še dolga, stopničke na Švedskem pa dobro izhodišče, saj njegove ambicije segajo veliko višje.

Spet zna vklopiti znameniti "turbo"

Na zasledovalni tekmi v Östersundu je Fak štartal z desetega mesta, nato pa na vsakem strelskem postanku nekaj pridobil. Moči mu ni zmanjkalo niti v zadnjem krogu 12,5-kilometrske preizkušnje, česar se je zaradi njegove dolge odsotnosti marsikdo bal.

"V zadnjem krogu zadnje tekme sem bil zelo samozavesten. Natanko sem vedel, kaj bom naredil, vedel sem, kako daleč za menoj je zasledovalna trojica. Vedel sem, da bodo, če bodo pospešili, zmanjšali ta zaostanek za 10 sekund, a da ne bodo imeli v zadnjih 500 metrih čisto nič energije," je opisal dogodke s Švedskega in nam potrdil, da je resnično spet tak, kot je bil v letih 2012–2015, ko je v svetovnem pokalu nanizal šest zmag in dvakrat osvojil naslov svetovnega prvaka.

Francoz Fillon Mailett v dvoboju s Fakom ni imel nobenih možnosti. | Foto: Reuters Francoz Fillon Mailett v dvoboju s Fakom ni imel nobenih možnosti. Foto: Reuters

Na nedeljski tekmi se za zmago še ni mogel boriti, Francoz Martin Fourcade je bil namreč razred zase. "Martin je že imel takšno prednost, da četudi bi v zadnji krog vložil vso energijo, ne bi mogel nič spremeniti. Vprašanje zmage je bilo zame samo v tem dvoboju (za drugo mesto s Francozom Quentinom Fillonom Mailettom, op. p.), a sem bil precej prepričan, da ga bom dobil."

In res ga je, nekaj sto metrov pred ciljem je vklopil svoj znameniti "turbo" in tekmeca povsem strl. Skočil je mimo njega in oddrvel proti cilju.

Z dolgo pričakovanimi stopničkami je Fak navdušil, a sam seveda pogleduje naprej, zdaj lahko še bolj samozavestno zre v prihodnost, želi pa si stopiti čisto na vrh, kar je v svojih najboljših sezonah večkrat poudarjal.

"Eno je priti nazaj, veliko težje pa se je potem obdržati pri vrhu"

"Pri meni je prvi razlog za veselje to, da sem zdrav, kar je bilo v zadnjih dveh letih bolj redkost. To drugo mesto pa je spodbuden rezultat, ki daje optimizem in nov val energije, ki nas bo, upam, vse malo ponesel. Letošnja sezona je olimpijska, zato bo težko. Čaka me še težja naloga. Eno je namreč priti nazaj, še veliko težje pa se je potem obdržati pri vrhu. Zdaj se bo treba boriti in postati še boljši. Verjamem vase in sponzorji verjamejo v nas, preostane nam le še to, da pridno delamo."

Odličen začetek in z njim dobra uvrstitev v svetovnem pokalu – Fak s 114 točkami v skupnem seštevku zaseda peto mesto – prinašata tudi ugodnosti. "Prvi cilj je bil izpolniti olimpijsko normo, kar mi je uspelo. Potem sem imel cilj, da si lahko v naprej izbiram startno skupino, zdaj imam tudi to. Glede na točke v svetovnem pokalu lahko oba s Klemnom izbirava prvo ali drugo skupino, ne le tretje ali četrte, kot je bilo do zdaj. Veliko stvari si je bilo treba izboriti že na začetku. Veliko je bilo nalog, zdaj vse to imamo, zdaj je treba samo uživati in tekmovati."

Bauerjeva sezona je za zdaj resnično "nekaj posebnega"

Tudi Klemen Bauer je z uvodom v sezono, za katero je napovedoval, da bo "nekaj posebnega", zadovoljen. Na najdaljši preizkušnji, 20-kilometrski posamični tekmi, je bil deseti, nato je nekoliko popustil, a predvsem zaradi nekoliko slabšega strelskega izkupička.

Klemen Bauer: Moje deseto mesto mi pomeni skoraj toliko, kot Jakovu njegove stopničke. | Foto: STA , Klemen Bauer: Moje deseto mesto mi pomeni skoraj toliko, kot Jakovu njegove stopničke. Foto: STA ,

"Mislim, da je uvrstitev na deseto mesto nekako tisto pravo za uvod v sezono. Želel sem si takšnega rezultata, saj ta pomeni nekakšno potrditev dobrega dela skozi poletje in jesen, pomeni, da smo v pripravljalnem obdobju dobro delali, da je šlo vse skupaj v pravo smer. To je zame pomenilo nekaj podobnega kot za Jakova stopničke. Spet sem videl, da je stik z najboljšimi realen, da je mogoče biti pri vrhu, in to je nedvomno zelo pomembno za nadaljevanje sezone. Veliko mi pomeni," je prvo postajo svetovnega pokala ocenil 31-letni Ihanec.

Še ima rezerve

Po štirih tekmah sezone mu popolno streljanje še ni uspelo, a to je lahko le dodatna spodbuda za prihodnost, pravi: "Zgrešeni streli vedno pomenijo preračunavanje po koncu tekme, so pa tudi neka spodbuda za naslednje tekme. Če namreč veš, da nisi naredil maksimuma, predvsem na strelišču, potem veš, da imaš še rezervo. Ko pa enkrat zadeneš vse tarče in daš na progi vse od sebe, si naredil vse, kar si lahko. Če takrat to zadostuje za deseto mesto, je to to, s tem se sprijazniš. Ob enem zgrešenem strelu priti na deseto mesto pa pomeni, da imam še rezerve, kar je seveda dobra popotnica za naprej."

Pojetova vse bližje prvim točkam

Vodstvo reprezentance veseli tudi forma mladinke Urške Poje, ki je v reprezentanci A nadomestila Tejo Gregorin (zanjo za zdaj še ni znano, kako in ali jo bosta kaznovala Mednarodna biatlonska zveza - IBU in Mednarodni olimpijski komite – MOK zaradi domnevne zlorabe prepovedanih poživil). Pojetova se je prvič v kratki biatlonski karieri uvrstila na zasledovalno tekmo svetovnega pokala, njene prve točke pa so vse bližje.

Urška Poje je vse bližje prvim točkam svetovnega pokala, v Östersundu je s 57. mestom prišla do uspeha kariere. | Foto: STA , Urška Poje je vse bližje prvim točkam svetovnega pokala, v Östersundu je s 57. mestom prišla do uspeha kariere. Foto: STA ,

Tudi Anja Eržen naj bi po pričakovanjih vodstva kmalu posegla po mestih, ki prinašajo točke, medtem ko je mladi rod v moškem delu reprezentance začasno izgubil člana. Rok Tršan je namreč zaradi nove poškodbe hrbta do nadaljnjega v mirovanju, za dve mesti v svetovnem pokalu se bodo tako zdaj bojevali le še Miha Dovžan, Mitja Drinovec in Lenart Oblak. Tudi ti lovijo točke.

Naslednje tekme slovenske biatlonce čakajo ta konec tedna v Hochfilznu v Avstriji. 

Ne spreglejte