Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 12. 2017,
16.53

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak biatlon svetovni pokal

Nedelja, 3. 12. 2017, 16.53

6 let, 5 mesecev

Östersund, zasledovanje, moški

Veličastna vrnitev Jakova Faka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Jakov Fak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Po dveh težavnih sezonah, v katerih je imel številne težave z zdravjem, se je Jakov Fak vrnil v svetovni biatlonski vrh. V olimpijsko sezono je, kot kaže, vstopil vrhunsko pripravljen in že na tretji tekmi nove sezone svetovnega pokala stopil na oder za zmagovalce. Današnje drugo mesto na zasledovanju v Östersundu je Fakova 22. uvrstitev na stopničke.

Na zaključni tekmi prve postaje letošnjega svetovnega pokala je Fak z dvema zgrešenima streloma na 12,5-kilometrskem zasledovanju zaostal le za francoskim superzvezdnikom Martinom Fourcadom.



"Zelo sem vesel, zelo pozitivno je vse to, kar se zdaj dogaja" Jakov Fak | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Danes sem se počutil super, tako kot včeraj. Zaradi zadnje viroze in prve tekme nisem vedel, kako hitro se bo telo regeneriralo, da bo na ravni za takšen nastop, kot je bil danes. A očitno se je. Zelo sem vesel, zelo pozitivno je vse to, kar se zdaj dogaja," se je smejalo Faku, ki je danes še 22. na posamični tekmi stopil na stopničke, prvič po 22. marcu 2015, ko je zmagal v Hanti Mansijsku. 

Med najboljše se je 30-letnik vrnil po dveh težavnih sezonah, ko je imel velike težave z zdravjem. Zaradi kronične pljučnice je tekmoval malo, ko pa je, je bil daleč od forme, ki ga je krasila pred tem.

Letos se je ob pomoči nekdanjega trenerja Uroša Velepca vrnil v prave tirnice: "Zelo veliko časa sem žrtvoval za to, da bi se vrnil, zamenjal sem tudi okolje za treninge. Bilo je težko, a na ta način se vso delo in odrekanja mene in moje družine obrestujejo.''

"Kar sem načrtoval, sem tudi uresničil"

Danes je tekmoval v svojem ritmu, ni se pustil zmesti ob prvem zgrešenem strelu na prvem strelskem postanku, niti ob tistem na zadnjem. V finiš tekme se je podal ob Francozu Fillonu Mailletu in ga na videz zlahka ugnal v teku. "Kar sem načrtoval, sem tudi uresničil. Vse je bilo premišljeno. Včasih moraš to taktiko izdelati med samim tekom, glede na informacije, ki jih dobiš na progi. Vesel sem, da sem pokazal, da se lahko vrnem iz zelo težkega položaja."

Jakov Fak: "Zelo veliko časa sem žrtvoval za to, da bi se vrnil, zamenjal sem tudi okolje za treninge. Bilo je težko, a na ta način se vse delo in odrekanja mene in moje družine obrestujejo." | Foto: Reuters Jakov Fak: "Zelo veliko časa sem žrtvoval za to, da bi se vrnil, zamenjal sem tudi okolje za treninge. Bilo je težko, a na ta način se vse delo in odrekanja mene in moje družine obrestujejo." Foto: Reuters

"To vrsto tekmovanj ima zelo rad, v tem uživa in danes je to samo potrdil"

Fakove vrnitve v pomembni olimpijski sezoni se je razveselil tudi glavni trener slovenske reprezentance Tomaš Kos. "Pogoji so bili danes zelo težki, zelo malo je bilo tekmovalcev, ki bi se idealno znašli. Eden izmed teh, ki jim je uspelo, je bil Jakov. Odtekel je tekmo, kot smo pričakovali. To vrsto tekmovanj ima zelo rad, v tem uživa in danes je to samo potrdil. Če je Jakov v pravem razpoloženju, ga težko kdo v zadnjem krogu oziroma na ciljni ravnini premaga. Naredil je to, kar je moral, kar je zagotovo načrtoval. Ta tekma mu je super uspela, kar je pokazal rezultat."

Prihodnji konec tedna (od 8. do 10. decembra) se bo biatlonska karavana bojevala v Hochfilznu v Avstriji, na prizorišču, na katerem je Fak leta 2012 že zmagal.

Ne spreglejte