Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 12. 2016,
12.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Robert Kranjec Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc smučarski skoki skoki

Nedelja, 11. 12. 2016, 12.45

6 let, 6 mesecev

Na obisku v podjetju, ki oblači slovenske orle

V kraljestvu šivalnih strojev, sukanca in metrov, kjer nastajajo oblačila za najboljše #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Foto: Vid Ponikvar

Kako nastajajo dresi, s katerimi na tekmah najvišje ravni nastopajo slovenski smučarji skakalci? Vse so dogaja v gorenjskem družinskem podjetju …

V teh dneh je v družinskem podjetju Dali šport v Lescah na Gorenjskem kot v panju. Kljuko si podajajo najboljši smučarski skakalci na svetu, med njimi tudi večina članov slovenske izbrane vrste.

Na 260 kvadratnih metrih so deležni popolnega oblačilnega servisa. Od meritev, (tudi aerodinamičnih) nasvetov in toplega vzdušja, h kateremu spadajo tudi kavč, sok in piškoti za dobrodošlico.

Skakalci se lahko med meritvami okrepčajo s sokom in piškoti ter si odpočijejo na kavču. | Foto: Vid Ponikvar Skakalci se lahko med meritvami okrepčajo s sokom in piškoti ter si odpočijejo na kavču. Foto: Vid Ponikvar

V podjetju Dali šport v Lescah izdelujejo smučarskoskakalne drese, drese za veslanje, kolesarjenje, pohodništvo, ... V podjetju je sedem zaposlenih.  | Foto: Vid Ponikvar V podjetju Dali šport v Lescah izdelujejo smučarskoskakalne drese, drese za veslanje, kolesarjenje, pohodništvo, ... V podjetju je sedem zaposlenih. Foto: Vid Ponikvar

Dare + Lili = Dali

Mož, ki drži roko nad dogajanjem v podjetju Dali šport, je Dare Svetina. Nekdanji član slovenske padalske reprezentance, Bloudkov nagrajenec, velik ljubitelj jadralnega padalstva in prvi Slovenec, ki je skočil z jadralnim padalom (1982), orgličar, ljubitelj hitrih motorjev ter človek širokega nasmeha.

Njegova desna roka v delavnici je sin Miha Svetina, ki je letos na temo smučarskoskakalnih dresov tudi diplomiral, za administracijo pa skrbi žena Lili. Srce podjetja so šivilje, štiri ali pet jih boste srečali v delavnici, odvisno od sezone.

Dare Svetina ...  | Foto: Vid Ponikvar Dare Svetina ... Foto: Vid Ponikvar

... in njegov sin Miha sta glavna v delavnici.  | Foto: Vid Ponikvar ... in njegov sin Miha sta glavna v delavnici. Foto: Vid Ponikvar

Gospa Lili Svetina v podjetju Dali šport skrbi za administrativni del procesa. | Foto: Vid Ponikvar Gospa Lili Svetina v podjetju Dali šport skrbi za administrativni del procesa. Foto: Vid Ponikvar

Dare Svetina o imenu Dali in logotipu:

Morda niste vedeli:

Miha Svetina je tisti Slovenec, ki je predlani posnel odmeven video o psičku. Ta se tako razveseli svoje lastnice, Američanke slovenskih korenin Rebecce Svetina, ko ga ta po dolgem času obišče v Združenih državah Amerike, da omedli.

-> Za enega najbolj viralnih videov je poskrbel ... Slovenec!

Na spletnem portalu YouTube si je video - Miha ga je poleti 2014 z mobilnim telefonom posnel za družino, zaradi velikosti pa ga je bilo najlažje naložiti na spletni kanal - ogledalo že več kot 47 milijonov ljudi. Zakonca Svetina sta zaradi ganljivega posnetka gostovala v studiih več medijskih hiš v ZDA in Sloveniji.

Prva zmaga po zaslugi Urbanca, druga po zaslugi Kranjca

Podjetje Dali šport, ki je registrirano kot podjetje za proizvodnjo tekstilnih izdelkov za šport in prosti čas, sta zakonca Svetina na noge postavila leta 1991. Zadnjih 11 let se ukvarjajo tudi z izdelavo smučarskih kombinezonov, ki predstavljajo približno polovico njihovih izdelkov.

Eden prvih, ki je v dresu Dali šport posegel po zmagi v svetovnem pokalu, je Rok Urbanc, ki je zmagal leta 2007 v Zakopanah na Poljskem. Kmalu se je pri Daliju oglasil tudi Robert Kranjec, eno največjih imen v svetu smučarskih skokov.

Izdelujejo tudi veslaške drese, opremo za konjeništvo, padalstvo, pohodništvo, kolesarjenje ... Veliko dela imajo tudi s promocijskimi darili, saj naročnikom šivajo logotipe po želji.

Izdelujejo tudi veslaške drese in drese za smučarski tek ... | Foto: Vid Ponikvar Izdelujejo tudi veslaške drese in drese za smučarski tek ... Foto: Vid Ponikvar

Po naključju: na pomerjanju Domna Prevca

Sredi prejšnjega tedna smo tudi mi obiskali ta krojaški hram in povsem po naključju naleteli na trenutno najbolj vroče ime smučarskoskakalne srenje Domna Prevca, ki se je oglasil zaradi nekaj popravkov na svojem dresu. Srečali smo tudi člane kazahstanske izbrane vrste.

Že naslednji dan so jih v prostorih ob železniški progi zamenjali skakalci SSK Ilirija in ameriška skakalka Tara Geraghty-Moats, ki je na pomerjanje skakalnega dresa prišla v družbi slovenskega trenerja Vasje Bajca. Pridružil se jim je tudi nekdanji reprezentant in član SSK Ilirija, sicer pa novi trener korejskih orlov in orlic Jure Radelj.

Tudi Domen Prevc se oblači pri Dali športu v Lescah. | Foto: Vid Ponikvar Tudi Domen Prevc se oblači pri Dali športu v Lescah. Foto: Vid Ponikvar

Enako velja za njegovega starejšega brata Petra. | Foto: Enako velja za njegovega starejšega brata Petra.

Med bolj zvenečimi imeni, ki jih oblačijo pri Daliju, je tudi Peter Prevc. To pomeni, da so bili posredno že udeleženi pri osvajanju velikega kristalnega globusa, olimpijskih kolajn, naslovih svetovnega prvaka in zmagoslavju na novoletni skakalni turneji. 

V njihovem dresu skačejo tudi Robert Kranjec, Nejc Dežman, Špela Rogelj in Maja Vtič, z znakom Dali na ramenih boste videli skakati tudi Američanko Sarah Hendriksson, dobitnico velikega kristalnega globusa za sezono 2011/2012 in svetovno prvakinjo iz Predazza na srednji skakalnici.

Dali šport skoki | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Dobra ekipa je ključ do uspeha

"Brez dobre ekipe ne moreš dobro delati," je Dare Svetina z enim stavkom zaobjel in pohvalil vse, ki prispevajo svoj delež k uspehu Dalija.

"Smo uigrani," je dodal sin. "Vsak je dober na svojem področju. S sinom sva dobra v aerodinamiki, a nič od tega ne pomaga, če tega ne bi znala prenesti v realnost," je opozoril Dare. 

Dres namreč ni nekaj, kar bi lahko sešili zgolj na podlagi osnovnega znanja šivanja in pravih materialov. Kot je Miha Svetina zapisal v svojem diplomskem delu z naslovom Analiza procesov in zagotavljanje kakovosti izdelave smučarskoskakalnih dresov v podjetju Dali šport, je samo šivanje (sestavljanje) med vsemi postopki še najpreprostejše, "zato pa je razvoj, individualna prilagoditev vsakemu skakalcu (glede na anatomijo telesa in način skakanja) ter zagotavljanje predpisanih standardov organizacije FIS druga zgodba, ki s klasičnim konfekcijskim šiviljstvom nima veliko skupnega".

Dali šport skoki | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Sestava smučarskoskakalnega dresa

Za kompakten vtis smučarskoskakalnih dresov skrbi kar pet skrbno sestavljenih delov. Na dveh straneh je posebna lykra, ki ustvarja boljšo drsnost kombinezona, znotraj je dvojna pena in v sredini še membrana. Tekmovalci pod dresom nosijo še poddres, tako da vsaj malce kompenzirajo toploto. Dali šport materiale za izdelavo športnih oblačil naroča v podjetju Shoeller v Švici.

In kako je vse skupaj videti v praksi?

Kaj vse se mora zgoditi od prve zamisli, merjenja, krojenja, pomerjanja do končnega izdelka?

"Skakalci si na podlagi svojega načina skakanja najprej izberejo material in se pri nas oglasijo na prvem merjenju. Nato s pomočjo računalnika s filigransko natančnostjo pripravimo kroj. Sledi izbor materialov, ki morajo biti usklajeni s strogimi FIS-standardi, med drugim tudi s pravilom, da je njihova prepustnost zraka nad 40 litrov na določeno enoto. Skakalcem poskusimo ustreči tudi glede barvnih kombinacij.

Dali šport skoki | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Nekaterim so ljubše bolj umirjene barve, spet drugi imajo na tekmah raje bolj živahne kombinacije. Sicer pa je tako kot pri zrezku. Vsak si ga naredi tako, kot mu najbolj ustreza," je Dare hudomušno opisal raznovrstnost dresov, ustvarjenih po meri posameznika.

"Pomembni so tudi zračni proporci, ki so različni od tekmovalca do tekmovalca, sicer pa drese izdelamo tako, da skakalce ponesejo maksimalno daleč."

Skakalca ob prvem obisku najprej temeljito premerijo.  | Foto: Vid Ponikvar Skakalca ob prvem obisku najprej temeljito premerijo. Foto: Vid Ponikvar

Izmerijo približno 30 mer, ki jih vpišejo v poseben obrazec s človeško figuro. | Foto: Vid Ponikvar Izmerijo približno 30 mer, ki jih vpišejo v poseben obrazec s človeško figuro. Foto: Vid Ponikvar

 

Skupaj izberejo material glede na želje skakalcev. "Nekateri imajo radi hitrejše drese, ki zahtevajo bolj gladko površino, drugi bolj grobo, da imajo boljši občutek v zraku," je pojasnil Miha. Nekateri dresi so morda malce neobičajnih barvnih kombinacij, kar ne pomeni, da je skakalec povsem brez okusa za modo. Dres je pisan zato, ker material ustreza njihovim specifičnim željam. | Foto: Vid Ponikvar Skupaj izberejo material glede na želje skakalcev. "Nekateri imajo radi hitrejše drese, ki zahtevajo bolj gladko površino, drugi bolj grobo, da imajo boljši občutek v zraku," je pojasnil Miha. Nekateri dresi so morda malce neobičajnih barvnih kombinacij, kar ne pomeni, da je skakalec povsem brez okusa za modo. Dres je pisan zato, ker material ustreza njihovim specifičnim željam. Foto: Vid Ponikvar

Dres je sestavljen iz petih plasti. Na sredini je membrana, ki uravnava prepustnost, kar je izrednega pomena. Določena je s pravilnikom FIS.  | Foto: Vid Ponikvar Dres je sestavljen iz petih plasti. Na sredini je membrana, ki uravnava prepustnost, kar je izrednega pomena. Določena je s pravilnikom FIS. Foto: Vid Ponikvar

Določen del se zriše računalniško, a zadnji korak je še vedno dobro staro ročno krojenje.  | Foto: Vid Ponikvar Določen del se zriše računalniško, a zadnji korak je še vedno dobro staro ročno krojenje. Foto: Vid Ponikvar

"Vse je zelo filigransko, vsi detajli so zelo pomembni, zato se jih raje lotevamo ročno," je pojasnil Svetina. | Foto: Vid Ponikvar "Vse je zelo filigransko, vsi detajli so zelo pomembni, zato se jih raje lotevamo ročno," je pojasnil Svetina. Foto: Vid Ponikvar

Ko je dres izdelan, ga odnesejo na klasičen pregled h kontrolorju na t. i. plombiranje. Plomba na dresu dokazuje, da ustreza standardom. | Foto: Vid Ponikvar Ko je dres izdelan, ga odnesejo na klasičen pregled h kontrolorju na t. i. plombiranje. Plomba na dresu dokazuje, da ustreza standardom. Foto: Vid Ponikvar

Tekmovalci imajo na sezono v povprečju od štiri do pet dresov, nekateri pa tudi več kot 20.  | Foto: Vid Ponikvar Tekmovalci imajo na sezono v povprečju od štiri do pet dresov, nekateri pa tudi več kot 20. Foto: Vid Ponikvar

"Orli" brez pogodbenih obveznosti

Podjetje Dali sodelujejo s Kazahstanci, Avstrijci, Norvežani, Američankami, Rusi ... V njihovem tekstilnem "gnezdu" pa ostajajo tudi Slovenci, čeprav k sodelovanju niso zavezani s pogodbo.

"V nasprotju z opremljevalcem smuči (večina slovenskih orlov skače na smučeh Petra Slatnarja, op. a.), tekmovalci niso dolžni skakati zgolj v naših dresih," je pojasnil Dare.

"Največ strank dobimo na račun reklame, ki se širi od ust do ust. To je ozek krog ljudi in hitro se izve, kdo ima dober dres in kdo ne," je poudaril Miha Svetina in dodal, da stavijo na odzivnost, inovativnost in vztrajnost.

Podjetje Dali šport je bilo med tistimi, ki se jim je Peter Prevc z repliko zlatega orla zahvalil za njihov prispevek k njegovim uspehom. Zlatega orla prejme zmagovalec novoletne turneje. | Foto: Vid Ponikvar Podjetje Dali šport je bilo med tistimi, ki se jim je Peter Prevc z repliko zlatega orla zahvalil za njihov prispevek k njegovim uspehom. Zlatega orla prejme zmagovalec novoletne turneje. Foto: Vid Ponikvar

Dali šport skoki | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Kdo je kriv, če tekmovalca diskvalificirajo zaradi dresa?

Večkrat slišimo, da je imel kateri od smučarjev skakalcev težave pri kontroli dresa. Kdo je odgovoren za to, da dres opravi vse preizkušnje?

"Mi smo najbolj odgovorni za to, da dres pride skozi t. i. plombo," je pojasnil starejši gospod Svetina. 

Pred tem se zgodi marsikaj. Kontrolor s posebnim pripomočkom, ki se imenuje porosometer, preveri prepustnost materiala. Pri tem mora upoštevati tudi dogovorjene FIS-mere, ki se vsako leto nekoliko spremenijo.

"Ko odkljuka vse točke, dres odobri oziroma vanj vtisne plombo. To pomeni, da je dres funkcionalen in v skladu z vsemi zahtevanimi standardi," je pojasnil Svetina.

Od tega trenutka zanj skrbita trener in tekmovalec. Če se tekmovalec pred tekmovanjem kakorkoli spremeni (to pomeni, da pridobi ali izgubi mišično maso, se zredi ali shujša), je dres treba prilagoditi. "Takrat je zadnja beseda beseda trenerja, ki lahko opravi določene popravke," je povedal lastnik podjetja Dali šport.

Do vseh tekmovalcev imajo enak odnos, privilegij domačih orlov je edino to, da se jim pri Daliju časovno povsem prilagodijo. (Miha Svetina ob kartonasti podobi Petra Prevca, ki je na novoletni turneji zmagal v njihovem dresu.) | Foto: Vid Ponikvar Do vseh tekmovalcev imajo enak odnos, privilegij domačih orlov je edino to, da se jim pri Daliju časovno povsem prilagodijo. (Miha Svetina ob kartonasti podobi Petra Prevca, ki je na novoletni turneji zmagal v njihovem dresu.) Foto: Vid Ponikvar

Enak odnos do vseh

Do vseh skakalcev imajo povsem enak odnos, edini privilegij, ki so ga deležni slovenski skakalci, je to, da jih prednostno obravnavajo. To pomeni, da se jim skušajo časovno čim bolj prilagoditi.

"Kdor gre skozi vrata z našim dresom, mora biti vesel in zadovoljen, ne glede na to, od kod prihaja," je poudaril Miha. "Mislim, da jim zagotavljamo celotno podporo," je dodal. "Nikoli ne silimo vanje. Če jim ni do pogovora, jih seveda pustimo pri miru. Čestitamo jim za uspehe, s tem pa se zadeva konča. Ne delamo posebne drame iz tega," je povedal Dare.

Delo poteka v velikem časovnem stresu, saj si vse stranke izdelek želijo včeraj, medtem ko je danes že skoraj prepozno, sta dejala v šali.

Dali šport skoki | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Ne spreglejte