V enem letu v klub smučarskih nesmrtnikov

Ilka Štuhec je v iztekajoči se sezoni iz tedna v teden premikala osebne mejnike, za nameček pa se je s pisano paleto uspehov zavihtela tudi tik pod vrh večne slovenske smučarske lestvice.

Ilka Štuhec je bila v prvih letih kariere redno v rezultatski in medijski senci Tine Maze. Ilka Štuhec je bila v prvih letih kariere redno v rezultatski in medijski senci Tine Maze. Foto: Mediaspeed

V nedeljo bo Ilka Štuhec po vsej verjetnosti s srebrno kolajno v skupnem seštevku svetovnega pokala končala sanjsko sezono in tako po Juretu Koširju (1995, tretje mesto) in Tini Maze (2013, prvo mesto, 2012 in 2015, drugo mesto, ter 2011, tretje mesto) šele kot tretja smučarka iz Slovenije sezono končala med najboljšo trojico. A 26-letna Štajerka, ki je prav na današnji dan pred desetimi leti prvič nastopila na tekmi svetovnega pokala, je že pred tem poskrbela, da se bo njeno ime znašlo na seznamu smučarskih nesmrtnikov.

Postala je prva slovenska dobitnica smukaškega in kombinacijskega globusa ter edina z dvema superveleslalomskima zmagama. Pohvali se lahko tudi z zlato kolajno s svetovnega prvenstva, kar je pred tem uspelo le Mateji Svet in Mazejevi, ter sedmimi zmagami v svetovnem pokalu. Več sta jih v dolgoletni slovenski smučarski zgodovini dosegla le Mazejeva in Bojan Križaj.

 

Stalne primerjave s Tino Maze

Za razliko od vseh preostalih najboljših slovenskih smučarjev (delna izjema je le Rok Petrovič) je članica mariborskega Branika vse osrednje članske uspehe, s katerimi se je nedvomno zavihtela na seznam večnih, dosegla v eni sezoni, natančneje v zadnjem 105-dnevnem obdobju od Lake Louisa do Aspna.

"Pomembno je, da sem hitra, vse drugo pa ..." "Pomembno je, da sem hitra, vse drugo pa ..." Foto: Getty Images V tem obdobju se je pogosto srečevala z vprašanji o primerjavah z Mazejevo, s katero je bila večinoma v hladnih odnosih. "Žal ne morem reči, da sva prijateljici, saj je Tina vedno delovala ločeno od nas," je pred dnevi v pogovoru za Laolo v Aspnu dejala Ilka, ki jo tudi v slovenskem smučarskem diskurzu stalno primerjajo z najboljšo slovensko alpsko smučarko vseh časov.

S tem se, vsaj tako pravi, ne obremenjuje. Tudi Tininega izjemnega rezultatskega opusa nima pred očmi. "O tem ne razmišljam. Smučam in uživam. Vsaka zmaga je edinstvena, a ko stopiš s stopničk, greš v hotel, poješ večerjo in se odpraviš k počitku, ostaneš isti človek. Zmaga te ne spremeni," nam je v intervjuju po osvojenem smukaškem globusu dejala Štuhčeva, pred katero je – vsaj sodeč po letih in ujetem ritmu samostojne ekipe – še kar nekaj sezon, v katerih bi lahko oplemenitila svojo statistiko.

 

Sorodne vsebine

Komentarji

7
  • miha.dolanc / 17.03.2017. ob 16:30

    ilka je svetlobna leta pred mazejevo po odprtosti, prijaznosti in dobri volji.

  • triglav... / 18.03.2017. ob 07:46

    Ona si pa res ne zasluži kakšnega "zaslužnega" Andrea Massija!

  • slov1ec / 17.03.2017. ob 17:20

    Tina : Ilka. Nesmiselno ju je primerjati. Tina je bila - Tina. Njenih dosežkov ( osvojenih točk ) najbrž ne bo do(pre)segla še dolgo nobena. Ilka pa je - Ilka. In veseli smo lahko, da jo imamo. Če pa že mora biti neka vzporednica : obema je SZS zmetala kup polen pod noge, obe sta bili PRIMORANI stopiti na samostojno pot in obe sta USPELI !!

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano