Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
28. 2. 2016,
16.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Primož Peterka

Nedelja, 28. 2. 2016, 16.53

6 let, 6 mesecev

Umirjenemu Prevcu uspel izjemen podvig: do laskave lovorike z izjemno hitrostjo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Izjemni sezoni Petra Prevca ni videti konca. Po osvojeni novoletni turneji in naslovu svetovnega prvaka v poletih je šest tekem pred koncem skakalne zime skočil še do velikega kristalnega globusa.

Na današnji dan se je pred 37 leti rodil slovenski skakalni šampion Primož Peterka in prav danes je dobil naslednika v smučarskih skokih. Peter Prevc je namreč z izjemno hitrostjo že slab mesec dni pred koncem sezone razblinil vse dvome o skupnem zmagovalcu in osvojil veliki kristalni globus, kar je Peterki v karieri uspelo dvakrat in je bil do danes edini Slovenec, ki se je lahko pohvalil s tem podvigom.

23-letni skakalec iz Dolenje vasi je premierno v karieri osvojil svetovni pokal, lovoriko pa je potrdil še z drugo zmago v Almatyju, ki je zanj že 13. v tej sezoni in skupno 19. v karieri.

Miren, kot da se ni nič zgodilo

Lani se mu je veliki kristalni globus iz rok izmuznil za mišjo dlako, saj sta imela s Severinom Freundom po koncu sezone v Planici oba 1729 točk, a je pokal romal v Nemčeve roke, saj je imel več zmag. "Prav tu v Almatyju sem moral spet pomisliti na to zgodbo, ko sem skupaj s Severinom Freundom dajal intervju za nemško televizijo, pred tem pa po mojem kakšne štiri mesece ne. Se pa dogodki vedno vračajo na lansko Planico. To je zadaj, čez tri tedne bo še ena sezona za nami. Morda se nam v Planici prav tako obeta boj, kot se je lani."

Zato pa Peter letos nima konkurence in je šest tekem pred koncem pri neverjetnih 1898 točkah ter na dobri poti, da podre tudi rekord Gregorja Schlierenzauerja, ki je v sezoni 2008/09 zmagal na 13 tekmah in osvojil 2083 točk – z zmagami se je zdaj izenačil, točkovno pa mu manjka še 185 točk.

Kot je to pri njem že v navadi, ni bilo nobene evforije in je mirno spregovoril o novi lovoriki: "Po drugem skoku sem razmišljal, ali bo dovolj ali ne. Potem so še vsi fantje umirjeni prišli v iztek (vsi so nato skočili nanj, Robert Kranjec pa ga je še dodatno okepal s snegom, op. p.). Takoj sem vedel, da imajo nekaj za bregom. Sledilo je veliko olajšanje in pomiritev vseh živcev. Nobene evforije nisem čutil. Bil sem umirjen."

Upa, da bo šel umirjeno naprej

Zdaj si je tudi sam lahko oddahnil, da je konec javnega preračunavanja, kdaj in kje bi lahko osvojil veliki kristalni globus: "O skupnem seštevku mi res ne bo več treba razmišljati, tudi vam ne bo treba več o tem spraševati, zato bomo vsi na boljšem. Upam, da bom šel lahko umirjeno naprej, da me ne bo prevzela evforija."

Peter je dominanten vso sezono, saj je med drugim osvojil tudi prestižno novoletno turnejo in postal svetovni prvak v poletih na Kulmu. Na dobri poti je, da si prilasti vse posamične lovorike v tej sezoni. Za zdaj je pobral vse, kar je bilo pomembnega ponujeno.

Bo osvojil vse, kar se osvojiti da?

Do pokra mu manjka le še mali kristalni globus v razvrstitvi poletov, od katerega pa ni veliko oddaljen, saj ima 80 točk prednosti pred drugim Norvežanom Kennethom Gangnesom, do konca sezone pa sta še dve preizkušnji na Letalnici bratov Gorišek, kjer pa ima rekord naprave z 248,5 metra prav Prevc.

Za slovenske ljubitelje skokov je velik užitek gledati, kako Peter preskakuje konkurenco, medtem ko se v drugih reprezentancah ukvarjajo s problematiko, kako našega skakalca ujeti oziroma prehiteti.

A se to težko zgodi čez noč, kar smo lahko videli pri skakalcu kranjskega Triglava, ki je iz sezone v sezono postopno rasel. Iz zgornjega grafa lahko vidimo, da je nadgrajeval svoje predstave v svetovnem pokalu premo sorazmerno, v tej pa dokončno eksplodiral in vstopil v zlato območje vrhunskih dosežkov.

Pri teh pa se ne namerava ustavljati, saj bi rad, kot je to že večkrat poudaril, da se njegova pot vedno vzpenja.

Ne spreglejte