Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
26. 11. 2015,
14.39

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Aspen svetovni pokal Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Denis Šteharnik Ana Drev Katarina Lavtar Ana Bucik Tina Robnik

Četrtek, 26. 11. 2015, 14.39

1 leto, 1 mesec

Trenerjev izziv slovenskim smučarkam: Nihče vas ne bo čakal

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Med smučarkami, ki bodo ob nadaljevanju svetovnega pokala ob koncu tedna v Aspnu skušale izkoristiti velikanski osip, bo tudi kvintet Slovenk, do katerih glavni trener ni nič kaj prizanesljiv.

Vzhajajoča zvezda ameriškega alpskega smučanja Mikaela Shiffrin je pred dnevi v Copper Mountainu nastopila na dveh FIS-preizkušnjah v smuku in tako začela uresničevati svojo napoved o širitvi palete disciplin. Z naskokom najboljša slalomistka zadnjih let, ki je sezono odprla z drugim mestom na veleslalomu v Söldnu, namreč namerava v novi sezoni svetovnega pokala nastopiti tudi na več superveleslalomih. S tem bo okrepila svoje možnosti za napad na veliki kristalni globus.

Še pred novimi hitrostnimi preizkušnjami pa se bo 20-letna Američanka lotila domačega izziva. Ob tem je zanimivo, da v Aspnu, ki leži v isti zvezni državi kot njen domači Vail, v svoji karieri še ni stala na odru za zmagovalke. Tokrat jo čaka nekoliko lažje delo, saj je konkurenca zaradi številnih upokojitev občutno šibkejša kot v preteklosti.

Popravni izpit za Slovenke

Manjše število "abonentk" med dobitnicami točk pa je velika priložnost tudi za slovensko reprezentanco. Ta osipa na oktobrski tekmi na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, kjer je štiri točke osvojila le Katarina Lavtar, ni znala izkoristiti. Dekleta popravni veleslalomski izpit čaka v petek, sledili pa bosta slalomski priložnosti. Poleg klasičnega slaloma so namreč organizatorji v Aspnu prevzeli še odpadlo preizkušnjo iz Levija.

Slovenke so se na trojni program v družbi Avstrijk in Italijank pripravljale v Vailu. Glavni trener reprezentance Denis Šteharnik je bil ob selitvi v Aspen zadovoljen z zdravstvenim stanjem, aklimatizacijo in prizadevnostjo, bolj kritičen pa je bil do prikazanega napredka. "Prepočasi napredujemo. To velja predvsem za trdo podlago," pravi.

Šteje predvsem prva vožnja

"Zahtevam in pričakujem več," zanj dokaj neznačilne ostrine ni skrival Šteharnik, ki je bil kritičen predvsem do (ne)odzivnosti. "Pričakujem hitrejše prilagajanje na spremembe. Smučarki prav nič ne pomaga, če ob stiku z novo snežno podlago najboljšo predstavo uprizori v tretji ali četrti vožnji. Na tekmah šteje le prva vožnja. Dekletom mora postati jasno, da jih ne bo nihče čakal. Trenutno potrebujejo preveč časa, da pokažejo najboljše smučanje. V tem obdobju mora biti prva vožnja najboljša," poudarja glavni trener ženske reprezentance, ki bo v soboto v ogenj poslal Ano Drev, Tino Robnik, Katarino Lavtar in Ano Bucik, na obeh slalomih pa poleg zadnjih treh še Marušo Ferk.

V Lake Louisu tudi Vanja Brodnik

Na nadaljevanje sezone pa se v Severni Ameriki pripravlja tudi druga "enota" slovenske reprezentance. Osamosvojeni Ilki Štuhec se je namreč na treningih v Nakiski v Kanadi pridružila tudi Vanja Brodnik. V začetku prihodnjega tedna ju čaka selitev v Lake Louise, kjer se bo nato začela tudi sezona v hitrih disciplinah.

Ne spreglejte