SiolNET. Sportal Zimski športi
5,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Izšla biografija Vsi me kličejo Tona

Tone Vogrinec: Rad bi se srečal z Matejo Svet

5,57

termometer

Tone Vogrinec | "Oče" slovenskega smučanja Tone Vogrinec je predstavil avtobiografijo z naslovom Vsi me kličejo Tona. | Foto: Nebojša Tejić/STA
"Oče" slovenskega smučanja Tone Vogrinec je predstavil avtobiografijo z naslovom Vsi me kličejo Tona. Foto: Nebojša Tejić/STA

Legenda slovenskega smučanja Tone Vogrinec je danes predstavil svojo biografijo z naslovom Vsi me kličejo Tona. Za številne "oče" slovenskega smučanja je zanimive zgodbe svoje kariere opisal s pomočjo Marka Radmiloviča, knjigo je izdal zavod za založniško dejavnost Beletrina.

Na predstavitev so prišli številni ugledni gosti na čelu z nekdanjim predsednikom Slovenije Milanom Kučanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdanom Gabrovcem, prisotni so bili tudi nekdanji zvezdniki alpskega smučanja, od Bojana Križaja do Jureta Koširja in Alenke Dovžan, manjkala pa je ena od najboljših slovenskih smučark, Mateja Svet, ki po koncu kariere z Vogrincem nima stikov. Razlog je nesporazum, zaradi katerega je Svetova končala kariero, a javnost zanj ni nikoli izvedela.

"Z Matejo se nisva nikoli sprla"

"Sam razlogov za najin domnevni nesporazum, zaradi katerega je končala kariero, ne poznam, ona pa o tem tudi ni nikoli spregovorila." | Foto: Nebojša Tejić/STA "Sam razlogov za najin domnevni nesporazum, zaradi katerega je končala kariero, ne poznam, ona pa o tem tudi ni nikoli spregovorila." Foto: Nebojša Tejić/STA "Z Matejo se nisva nikoli sprla. Žal nikoli nisem imel priložnosti, da bi se odkrito pogovorila, upam, da mi lahko pri tem kdo pomaga, tudi kdo od prisotnih. Sam razlogov za najin domnevni nesporazum, zaradi katerega je končala kariero, ne poznam, ona pa o tem tudi ni nikoli spregovorila. Kot sem slišal od drugih, je imela neke svetovalce, ki so se obrnili proti meni. O raznih bedakih, idiotih ali, kako naj jih poimenujem, ki na raznih forumih in spletu širijo laži, govorijo o nekih spolnih napadih, pa niti ne bi razpredal. Naj se ti zdraharji podpišejo. Takoj bi padla tožba," je dejal Vogrinec.

Eden od najbolj znanih Mariborčanov v Ljubljani bi Svetovo rad videl tudi na predstavitvi knjige, a je bilo to nemogoče, saj Svetove nihče ni povabil: "Vabila je pošiljala Beletrina, a bi jo seveda lahko povabil tudi sam. Po pravici povedano, nisem upal, bal sem se namreč odzivov."

"Ni nobenega dvoma, da bi lahko napolnil še petkrat več strani"

Na predstavitev so prišli številni ugledni gosti na čelu z nekdanjim predsednikom Slovenije Milanom Kučanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdanom Gabrovcem. | Foto: Nebojša Tejić/STA Na predstavitev so prišli številni ugledni gosti na čelu z nekdanjim predsednikom Slovenije Milanom Kučanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdanom Gabrovcem. Foto: Nebojša Tejić/STA Knjiga vsebuje 470 strani, največja težava avtorjev je bila, kako vse zgodbe, ki jih je v smučanju doživel Vogrinec, spraviti v predpisani okvir. "Ni nobenega dvoma, da bi lahko napolnil še petkrat več strani, a knjiga je vseeno zame presenetljivo dobro izpadla. V njej so omenjeni vsi, ki so zaslužni za razvoj slovenskega smučanja in evforijo, ki je takrat vladala. Moram pa reči, da je mi nismo čutili, saj nas praktično ni bilo nič doma. Prav odsotnost od družine, ki je mogoče povezana z dejstvom, da z enim od sinov zadnji dve leti sploh nimam stikov, pa je druga plat zgodbe, ki jo opisuje moja biografija," je knjigo na kratko opisal Vogrinec, ki je razložil tudi njen naslov.

Naslov povezan s stavo

"Naslov je povezan s stavo z Natašo Bokal in njeno kolajno na svetovnem prvenstvu. Ker sem jo izgubil, sem šel peš iz Ljubljane v Maribor. Med potjo so me ljudje pozdravljali in mi vzklikali Tona. Zato sva se z Markom tudi odločila za ta naslov, čeprav je bilo še nekaj drugih idej," je razložil Vogrinec, ki je priznal, da nikoli ni bil dober trener, je pa bil strokovnjak za marketing in organizacijo.

"Tone si zasluži naziv oče slovenskega smučanja. Jaz sicer nisem predstavnica prve uspešne generacije, a sem njegovo delo res dobro spoznala. Nam ni manjkalo ničesar, česar pa za novo generacijo ne morem reči. Tona je človek, ki ima res veliko srce. V smučanju ni veliko takih," je Vogrinčevo vlogo pri uspehih potrdila Špela Pretnar, šestkratna zmagovalka tekem svetovnega pokala in dobitnica slalomskega globusa.

Preberite še:

Žan Kranjec sprejem Sportal Srebrni Žan Kranjec je doma #video #foto Avstrija paralelna tekma Sportal Olimpijski prvaki izločili Slovence, Shiffrinova po hudem boju brez kolajne

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin