Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 5. 2015,
13.31

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Tone Vogrinec Alenka Dovžan Jure Košir Andrej Perovšek

Četrtek, 7. 5. 2015, 13.31

4 leta, 3 mesece

Tone Vogrinec: Bojim se, da je to konec kariere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ključno vprašanje v smučarski srenji: se bo Tina Maze po enoletni odsotnosti vrnila v karavano svetovnega pokala?

"Staro pravilo pravi, da nikoli ne reci nikoli, vseeno pa se osebno bojim, da je to tudi konec Tinine kariere. Poudarjam pa, da je to njena osebna odločitev," med igranjem golfa na Ptuju razmišlja Tone Vogrinec, za številne oče slovenskega alpskega smučanja, ki je pred upokojitvijo kot direktor reprezentanc sodeloval tudi s Tino Maze. O njeni karieri govori z izbranimi besedami.

"Osvojila je praktično vse, kar se osvojiti da. Prav zaradi tega dvomim o vrnitvi. Športnih motivov je počasi zmanjkalo. Tina tudi ni več najmlajša, zato verjamem, da ima v življenju tudi druge cilje. Vem pa, da se je težko odločiti za slovo. Navsezadnje se Tina vse življenje ukvarja predvsem s smučanjem. Morda si je tudi zaradi tega pustila še eno leto časa. Bojim se, da bo motivacija po 12 mesecih še dodatno upadla. A pustimo se presenetiti," pravi Vogrinec.

Bolj skrb vzbujajoč je pogled v slovensko smučarsko prihodnost. "V tem trenutku slovensko smučanje nima mednarodno uveljavljenega šampiona, ki bi ga lahko tržili. Po Tini bo nastala velikanska vrzel. Čakajo nas težki časi," dodaja 73-letni Mariborčan.

Košir vidi Tinino ljubezen do športa

Manj preroški želi biti ob vprašanju o tem, ali gre zgolj za umik ali dokončno slovo, nekdanji slalomski as Jure Košir. "Na koncu bo to njena osebna odločitev. Zdajšnji korak pa kaže na Tinino velikansko ljubezen, ki jo čuti do športa," pravi nekdanji olimpijec in dodaja: "Do zadnje tekme se je bojevala za veliki kristalni globus, obenem pa osvojila tri kolajne na svetovnem prvenstvu. Težko je potegniti črto in se posloviti na vrhuncu. Poskušam jo razumeti. Ne glede na vse pa velja v tem trenutku Tini čestitati za vse izjemne uspehe in ji omogočiti mir. Njeni dosežki so tako izjemni, da v slovenskih okvirih težko najdemo prave besede. Slovenci sila težko pričakujemo več. V kateremkoli športu."

Košir ob ocenjevanju izjemnega Črnjankinega opusa opozarja predvsem na kontinuiteto sezon na najvišji ravni in izjemnost na velikih tekmovanjih. Pozabil pa ni niti na rekordnih 2.414 točk. "To niso le slovenski, temveč svetovni mejniki. Prepričan sem, da bo to potrdil tudi čas," pravi nekdanji smučar, zdaj pa poslovnež, ki prav tako ni pretiran optimist ob pogledu v prihodnost slovenskega smučanja. "Potrebna bo vizija, ne le krpanje lukenj. Dokazano je, da imamo nadarjene smučarje. Dokazano pa je tudi, da smo pri razvoju storili veliko napak. Prav zato zagovarjam načrtno delo z rodovi, ki prihajajo," meni Košir.

Vrnitev? Zakaj pa ne?!

Bolj neposreden je pri vprašanju o možnosti za Tinino vrnitev sezoni 2016/17 serviser in smučarski strokovnjak Andrej Perovšek, ki je v prelomnem letu 2008 stopil na samostojno barko in Mazejevi ter Andrei Massiju pomagal do prvih uspehov. "Tine ne želim poslati v pokoj. Menim, da lahko pričakujemo vrnitev. Ona ima dovolj poguma za to. Navsezadnje se v takšni obliki na najvišjo raven ni vrnil še nihče. Ona bi se lahko. Lahko se vrne in vzame še kakšno kolajno za svetovnem prvenstvu v St. Mortzu leta 2017," pravi Perovšek, ki je v zadnjih sezonah deloval v ruski reprezentanci, obenem pa skrbi za zastopništvo za Stöckli v Sloveniji.

Nekdanji serviser Mazejeve pa po drugi strani tudi razume odločitev za vsaj začasen umik. "Pripravljenost njenega telesa ni sporna. Močnejša je kot kakšna 25-letnica, obenem pa ni bila nikoli resneje poškodovana. Kot kaže, pa potrebuje nekaj mentalnega počitka," je še pristavil Perovšek.

"To je najboljša mogoča taktična poteza. Za vse vpletene!"

"Mislim, da je to najboljša mogoča poteza," pa odločitev Mazejeve o enoletni zamrznitvi aktivne smučarske kariere komentira njena nekdanja sotekmovalka Alenka Dovžan, ki je smučarsko pot sklenila pri 27 letih.

"Zakaj se je tako odločila, težko rečem, ne poznam je tako dobro, da bi vedela, kako razmišlja. Je pa to vsekakor zelo dobra taktična poteza za vse akterje, tudi za sponzorje, in če sem povsem iskrena, se mi to pravzaprav zdi najboljša mogoča odločitev. V katero smer se bo nagnila, ali se je poslovila za stalno ali je to res začasen premor, pa ve samo Tina, zato o tem nima smisla razpravljati. Prav tako težko komentiram, kaj jo najbolj utruja, ali gre za psihično ali fizično utrujenost, to najbolj ve sama, prav tako tudi sama najbolje ve, ali še premore rezervo za nadaljevanje ali ne."

Prepričana je, da bi dokončno slovo Tine Maze v tem trenutku za slovenski šport pomenilo katastrofo, si pa Tina "ta premor prav gotovo zasluži", je še povedala Dovžanova, smučarka iz generacije vražjih Slovenk, ki se je na olimpijskih igrah v Lillehamerju leta 1994 okitila z bronom v kombinaciji. O tem, ali gre za dokončno slovo, Mojstrančanka s stalnim prebivališčem na Jesenicah ni želela ugibati.

Ne spreglejte