SiolNET. Sportal Zimski športi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tomaš Kos prinesel predvsem nov način komunikacije, sistem dela je bil dober že prej

4

termometer

Slovenska biatlonska reprezentanca se na prihajajočo sezono pripravlja pod novim vodstvom. Biatlonske vajeti na SZS so prijeli nekdanji tekmovalci, za glavnega trenerja pa postavili Tomaša Kosa.

Češki strokovnjak Tomaš Kos, ki je v slovenski reprezentanci deloval od leta 2000 pa do olimpijskih iger v Sočiju, je lani slovensko vrsto zapustil, čeprav ga je tudi prejšnja vodstvena garnitura poskušala ustoličiti kot glavnega trenerja.

Po enoletnem premoru se vrača "domov"

Kos se tako po enoletnem premoru vrača v okolje, za katero pravi, da ga dobro pozna. "Pravzaprav ni zame nič novega. V vseh teh letih dela tukaj sem se razmer dodobra navadil," pravi novi šef slovenske biatlonske stroke in dodaja tudi, da ta vloga zanj ni povsem nova, saj sta v določenem obdobju z Velepcem nekako delila mesto glavnega trenerja: "Ne počutim se, kot da sem prišel v kakšno neznano okolje. Lahko bi se reklo tudi, da sem spet doma."

Uradno je za delo poprijel junija letos, že lani pa je neformalno sodeloval tudi z najboljšim slovenskim tekmovalcem Jakovom Fakom. In kako vidi pripravljenost reprezentance slaba dva meseca pred začetkom sezone? "Predvsem je bila naša glavna naloga poskrbeti, da začne ekipa delovati kot ekipa. To mislim, da nam je uspelo. Sestavili smo ekipo, ki deluje tako, kot mora. Mislim, da to tudi zelo dobro vpliva na vzdušje v ekipi. V procesu treninga do zdaj nismo imeli nobenih težav. Vse priprave in treninge smo izpeljali tako, kot smo si zamislili."

Fak in Gregorinova bosta nosilca, mlajši morajo biti potrpežljivi

"Če sklepam po testiranjih, ki smo jih opravili, lahko rečem, da sta tudi pripravljenost tekmovalk in tekmovalcev primerna temu obdobju," še pravi Kos, ki bo v prihajajoči sezoni svetovnega pokala v boj lahko poslal pet tekmovalcev in štiri tekmovalke. Ekipi sta sestavljeni takole: Jakov Fak, Klemen Bauer, Rok Tršan, Lenart Oblak in Miha Dovžan v moški ter Teja Gregorin, Andreja Mali, Anja Eržen in Urška Poje v ženski konkurenci.

Je torej reprezentanca A že dokončno sestavljena ali je odprto še kakšno vprašanje? "Pravzaprav prav veliko tekmovalcev in tekmovalk nimamo na razpolago. Ta ekipa se je postavila spomladi, to sicer ne pomeni, da je reprezentanca zaprta, a pričakujem, da bodo na tekmah najvišjega ranga nastopali omenjeni," še pojasnjuje Kos, ki seveda največ pričakuje od Faka in Gregorinove: "Nosilca ste že omenili, ekipa je znana, novih moči ni, zato približno vemo, kaj pričakovati. Mlajšim tekmovalkam in tekmovalcem sicer še primanjkuje nekaj treninga. Ne gre čez noč, mlajši morajo biti še malo potrpežljivi."

Pa prihodnost? "Rožnata ravno ni, povsem črna pa tudi ne."

Vse kaže, da se bo od tekmovalnega biatlona poslovil veteran Janez Marič, tudi Teja Gregorin in predvsem Andreja Mali sta že v letih, ko jima misli kdaj pa kdaj že odtavajo proti upokojitvi. Letos bosta še tekmovali, za prihodnost pa se bosta odločali po sezoni. Zato je vprašanje, kako bo s kontinuiteto, na mestu. In kakšno je kaj stanje v mlajših selekcijah? Že kdo trka na vrata reprezentance A?

"Nekaj se nakazuje. Reprezentanca je razdeljena na ekipe A, B in C. Ko imam možnost, na treningih spremljam tudi tekmovalce iz ekip B in C, rečem pa lahko, da delajo dobro. Nekaj tekmovalcev kaže, da se približujejo spodnji ravni A-reprezentance, in če bodo dobro delali še naprej, se lahko zgodi kaj pozitivnega," proti prihodnosti pogleduje Kos.

Prihodnost torej ni čisto črna? "Rekel bi, da ni ravno rožnata, zagotovo pa ni črna. Edina težava je v tem, da tisti tekmovalci, ki imajo prihodnost, morajo tudi vztrajati. A največ jih konča, ko začnejo študirati. Takrat imamo največji odliv nadarjenih ljudi. Ampak to je njihova odločitev, vemo, da je za to, da se pride na višjo raven, treba v šport tudi nekaj vložiti. Če te volje ni, je bolje, da se posvetijo čemu drugemu."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin