Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
25. 10. 2014,
16.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Sölden Andrea Massi

Sobota, 25. 10. 2014, 16.00

8 let

Tino Maze je sram, a alarma ne bo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skromna veleslalomska predstava najboljše slovenske alpske smučarke Tine Maze na ledeniku Rettanbach nad Söldnom v njen tabor ni prinesla panike.

"Sram me je. Tole ni bilo nič od nič. Sram me je. Kot kaže, pa tokrat nisem bila zmožna boljšega smučanja. Lahko bi si vzela čas in nanizala milijon razlogov za slab dan. A jih ne bom. Preprosto ni bil moj dan," je po zanjo skromnem 22. mestu in visokem zaostanku za zmagovalno dvojico Anna FenningerMikaela Shiffrin dejala Tina Maze.

Če je ob svojih spodrsljajih, teh je bilo tudi že v Söldnu kar nekaj, pogosto "streljala" s pogledom ter bila do sogovornikov odrezava in osorna, je tokrat zaušnico sprejela nadvse zrelo in stoično. Slabši začetek sezone ni posejal dvomov o kakovosti poletnih priprav in usklajenosti spremljevalne ekipe. "Po enem dnevu ni mogoče soditi vse sezone. To sem dejala že pred tekmo. Vsi imamo vzpone in padce," je dejala 31-letna Črnjanka in priznala, da se ob slabem dnevnem počutju ali negotovosti na račun podlage zelo težko pripravi do tveganja.

"Tokrat sem že zjutraj, ko sem se prebudila, vedela, da to ni moj dan. Imela sem ogrlico z napisom 'počutim se zelo olimpijsko', a se v resnici nisem. Priznam, sama sebe težko spreminjam. Ko nisem stoodstotna, se težko pripravim na nastop. Za nameček so bile razmere na progi zelo zahtevne. Podlaga ob nekaterih vratih je bila mehka, pri drugih ledena in tako naprej. Vem, da je bilo za vse enako. Dejstvo pa je, da nisem tekmovalka, ki bi prišla na neznano podlago in napadla na vso moč. Takšna pač sem," je dodala olimpijska prvakinja, ki razlogov za paniko ne vidi.

Andrea Massi: Nimam čarobne palice

Alarma ne namerava prižgati niti vodja ekipe Andrea Massi. Zaveda se namreč jasne ločnice med pripravljenostjo in pristopom. Prav zato je prepričan, da bo smučarska karavana tudi v novi sezoni kmalu videla Tinino vrhunskost. Tokrat je ni. "Bojim se, da težave, ki je tokrat Tino stala vrhunski nastop, ni mogoče odpraviti. Ko jo nekaj zmoti, jo pač zmoti. Lep primer je današnja tekma. Če je imela v glavi lepo smučanje, je to zgrešena vizualizacija proge in pogojev. Danes se ni dalo smučati lepo. To je treba sprejeti, tako kot sta to storili Anna Fenninger in Mikaela Shiffrin. Tina ni. Ona je perfekcionistka, kar je večinoma dobro. Včasih pa je bolje, če si povprečen," pravi Massi in dodaja, da nima čarobne palice, ki bi jo vihtel v podobnih položajih.

"Danes se je dalo storiti marsikaj. No, zjutraj. Zdaj ne. Zdaj je prepozno. Pomembno pa je, da tekmovalka opravi analizo svojih voženj in si ogleda tudi najboljše. Na tej točki mora korak naprej storiti sama. Vprašati se mora, ali se lahko tudi takrat, ko jo nekaj zmoti, odzove. Jaz pa alarma zanesljivo ne bom prižgal. To bi storil, če bi bilo slabo smučanje posledica slabe opreme ali težav v ekipi," je še pripomnil goriški strokovnjak, ki bo misli zdaj preusmeril na priprave na nadaljevanje sezone svetovnega pokala.

Ne spreglejte