Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
15. 11. 2014,
15.15

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Levi zmaga slalom Petra Majdič

Sobota, 15. 11. 2014, 15.15

5 let, 5 mesecev

Tina Maze ujela šampionski val in Petro Majdič

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Severnega jelena Viktorja bo Tina Maze po slalomski zmagi sicer pustila v Leviju, s seboj pa bo na pot v ZDA odnesla zajeten odmerek samozavesti in prepričanja o kakovosti.

Dejstvo, da je Frida Hansdotter, druga slalomistka pretekle sezone in zmagovalka kranjskogorske preizkušnje, v slalomu ob odprtju nove zime v Leviju gladko ugnala tokrat skorajda nerazpoznavno olimpijsko in svetovno prvakinjo Mikaelo Shiffrin iz ZDA, ni bilo zadostno za njeno drugo zmago v karieri. Prikupna Švedinja se je morala znova, že desetič na svoji športni poti, zadovoljiti "zgolj" z drugim mestom. Tokrat ji je, podobno kot leta 2013 v Mariboru, skok na vrh preprečila Tina Maze, ki je v velikem slogu odgovorila na ponesrečen veleslalomski nastop na ledeniku Rettenbach nad Söldnom.

Postregla je z izjemno slalomsko predstavo, ki je po dobrem letu in pol znova vsebovala dinamiko, prilagojeno terenu, skoraj brezhibno odzivnost in predvsem spoštovanja vreden nadzor nad smučmi. Prav tega je 31-letna Črnjanka v pretekli sezoni, ko je po sicer dobrem nastopu v Leviju zapadla v globoko slalomsko krizo, najbolj pogrešala. Pomladno posvečanje slalomski opremi in poletna vadba sta se obrestovala že na prvem slalomu. Ko je z novimi smučarskimi čevlji "začutila" smuči, je lahko znova uporabila svojo moč in v pravem trenutku dokazala, da še vedno spada v sam svetovni vrh.

Po Rudolfu in Ferdinandu še Tinin Viktor

"Presrečna sem! Letos sem veliko vložila v slalom. Zame je bilo pomembno tudi, da sem se lahko v Leviju dobro pripravila na to tekmo. Imela sem dovolj časa. Po slabši sezoni sem čutila napredek, uganka pa so bile tekmice. Zadovoljna sem bila že po prvi vožnji, čeprav sem vedela, da me čaka težka naloga pri branjenju položaja. V nastop sem vložila vse. Obrestovalo se je," je po tem, ko je dokončno pregnala vso negotovost in našla najboljše zdravilo za ledeniški spodrsljaj, dejala Mazejeva in dodala, da kljub poudarjanju poletnega slalomskega treninga ostaja vsestranska tekmovalka, lačna zmagovanja v vseh disciplinah. V novinarskem primežu po zmagi na Laponskem je poudarila tudi tisto, kar njeni navijači najraje slišijo. To pa je, da cilj ostaja zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Mazejeva bo s finsko zmago v žep pospravila tudi slabih 29 tisoč evrov (od tega mora sicer plačati še davek), kolikor je predvideno za zmagovalko, kot tretja smučarka v zgodovini pa je bila deležna tudi prav posebne nagrade organizatorjev zdaj že kar tradicionalnega slaloma. Postala je tudi "lastnica" severnega jelena, ki sicer ostaja v Leviju, Tina pa mu je izbrala ime. "Ker sem zmagala, naj bo Viktor," je dejala koroška šampionka, pred katero sta do jelenov prišla Shiffrinova in Marcel Hirscher, poimenovala pa sta ju Rudolf in Ferdinand.

Tina "ujela" tudi Petro Majdič

Mazejeva je na zmago svetovnega pokala čakala 294, na slalomsko pa 615 dni. A v igri številk o njeni izjemnosti najbolj zgovorno priča umestitev na večne lestvice. S svojo 24. zmago v karieri (četrto slalomsko) je še povečala svojo prednost na lestvici slovenskih smučarskih zmagovalcev, na seznamu zmagovalcev vseh slovenskih zimskih športnikov na tekmovanjih svetovnega pokala pod okriljem Mednarodne smučarske zveze pa se je na prvem mestu zdaj izenačila s tekačico Petro Majdič.

Ob ponovitvi predstave iz Levija ne moremo dvomiti o tem, da bi lahko najboljša slovenska alpska smučarka že v prihodnjih tednih "pobegnila" Majdičevi. Njen največji izziv pa bo zdaj prenos vrhunskih občutkov tudi na preostale discipline. Že v kratkem jo čaka selitev v Severno Ameriko, kjer se bo svetovni pokal nadaljeval 29. novembra z veleslalomom v Aspnu. Drugi večji premor v sezoni bo za Tino tokrat vsekakor precej lažji, saj je v primerjavi s Söldnom tokrat dobila potrditev odličnosti, ki jo lahko navdaja z optimizmom.

Ne spreglejte