Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
4. 1. 2015,
21.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Sljeme Tone Vogrinec Bojan Križaj

Nedelja, 4. 1. 2015, 21.15

7 let, 12 mesecev

Tina Maze: Plačujem davek kopice težav

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav se je najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze na zadnjih treh tekmah zanesljivo zavihtela med deseterico in okrepila skupno vodstvo, pa njen obraz ni povsem veder.

Kar 777 točk je na dozdajšnjih 14 tekmah sezone svetovnega pokala zbrala Tina Maze, ki ima kot vodilna smučarka v skupnem seštevku pred prvo zasledovalko Mikaelo Shiffrin udobnih 232 točk prednosti, za nameček pa ameriška najstnica na kar šestih od skupno sedmih prihajajočih tekmah ne bo nastopala, saj se bodo, z izjemo flachauskega nočnega slaloma, točke delile v hitrih disciplinah.

Vseeno pa 31-letna Črnjanka ne deluje kot samozavestna in neranljiva šampionka. Zaveda se sicer, da ima v boju za veliki kristalnih globus kot najprestižnejšo smučarsko nagrado v rokah močne karte, a ji po drugi strani počutje v zadnjem tednu in pol preprečuje samozavestno igrivost na progi, ki jo tudi najbolj osrečuje in posledično pri tekmicah vzbuja strahospoštovanje.

"Moje razpoloženje je daleč od pravega. Smučam s težavo. Težko je nastopati, ko čutiš, da noge ne dajejo želenega. Ni lahkotnosti. Posledično na tekmi ne čutim dovolj zanesljivosti za pravo smučanje, med katerim bi razvijala hitrost. Plačujem davek kopice težav. Od utrujenosti, prek bolezni in vse do slabih občutkov ob neizpolnjenih načrtih," po 7., 6. in 5. mestu na zadnjih treh tekmah svetovnega pokala razmišlja Mazejeva in si očita predvsem neizstreljene naboje na nedeljskem zagrebškem slalomu, kjer je želela s četrto zmago v zimi nagraditi številne navijače, ki so se zbrali na tem vrhunsko pripravljenem spektaklu.

Nova priložnost: Korošica na Koroškem

"V Zagrebu sem želela zmagati. Tega ne skrivam. Realnost je bila drugačna. Nisem bila sposobna zmagati, zato sem bila razočarana. Vem, prihajajo nove tekme, najprej v Bad Kleinkircheimu. Tamkajšnja proga mi je všeč. Navsezadnje se tekma odvija na Koroškem. Verjetno bom imela tudi tam v cilju veliko navijačev. Vsega tega se verjetno lahko le veselim. A zdaj imam v glavi drugo sliko. Najprej moram 'prebaviti' zagrebško tekmo," poudarja slovenska športnica leta, ki bo na prvem treningu pred sobotnim smukom v omenjenem koroškem smučarskem središču, kjer je na tekmi svetovnega pokala prvič tekmovala že leta 2004, nastopila že v četrtek.

Tina kot smučarska učiteljica

Nejevoljen pa je bil v Zagrebu tudi šef Tinine ekipe Andrea Massi, ki se prav tako ni želel tolažiti z novimi 45 točkami, s katerimi njegova smučarska varovanka beži predvsem pred lansko prvo damo svetovnega pokala Anno Fenninger. Tudi Italijan na čelu spremljevalne ekipe olimpijske prvakinje vztraja, da je Tina šampionka, ki lahko nos viha tudi ob sicer izvrstnem petem mestu.

"Tina Maze je edina smučarka na svetu, ki se lahko z vožnjo smučarske učiteljice, torej tehnično brezhibno, a ne povsem napadalno, uvršča med najboljšo deseterico," ugotavlja Massi in dodaja: "V slalomu se pretirana previdnost hitro kaznuje. Če v tekmi na sto metrov kot vrhunski šprinter slabo štartaš, te bo Usain Bolt tudi ob dobrem nadaljevanju prehitel za dve sekundi. Podobno je med količki. Če pristop ni pravi, je zaostanek velik. Res, tokrat je bil zaostanek velik. A boksar Muhammad Ali se je dvignil. Tudi mi se bomo."

Massi ob tem poudarja, da Mazejeva za vrnitev na šampionske tirnice potrebuje predvsem "mentalno svežino", in v isti sapi priznava tudi manjše pomanjkljivosti svojega sistema. Pravi, da ta deluje do trenutka, ko je smučarka zdrava. Ob zdravstvenih težavah pa do izraza pride dejstvo, da slovenska reprezentanca na terenu večinoma nima zdravnika, za nameček pa je moral znova reševati vprašanje fizioterapevtke v ekipi. To vrzel je vsaj začasno zapolnila povratnica Nežka Poljanšek.

Ne spreglejte