Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
29. 12. 2012,
21.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze

Sobota, 29. 12. 2012, 21.07

8 let

Tina Maze: Naj novo leto prinese nadaljevanje letošnje zgodbe

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
''Ljudje, praznujte tudi malo zame, saj se bom sama osredotočala na münchensko tekmo prvega januarja,'' pravi smučarska kraljica Tina Maze.

Le dobrih dvajset minut za tem, ko je v ciljni areni v objemu Adree Massija iskala tolažbo in si brisala solze, je Tina Maze na novinarski konferenci navduševala s širokim nasmehom in razkazovanjem svojega pevskega talenta. Tokrat je iz svojega repertoarja izbrala pesem, ki uči, da je treba na stvari vedno gledati s svetle plati. ''Prisegam na realnost in kritično oceno. Dejstvo je, da sem želela tokrat stopiti na najvišjo stopničko. To je razlog za moje razočaranje. A ko umirim misli in pogledam celotno sliko vendarle najdem toliko lepih elementov, da moram biti zadovoljna. Ne smem se pritoževati. Nove priložnosti za zmage bodo prišle, pomembno pa je, da ohranjam ta ritem,'' je vidno utrujena dejala Mazejeva in priznala, da do slaloma še vedno goji preveč spoštovanja. ''Razočarana sem nad svojo drugo predstavo. V prihodnje bom morala več tvegati. Te napake je treba odpraviti,'' samokritično razmišlja Tina in ob dodaja, da ima nemalo težav z levo roko. S slednjo je že v petek na ogrevalni progi zajela vratca, nato na tekmi prejela nov udarec, zato občasno čuti mravljince.

Prav veliko časa za počitek in sanacijo manjše poškodbe pa najbolj stabilna smučarka v ''belem cirkusu'' ne bo imela. Po prespani noči jo namreč čaka selitev na trening, na katerem bo skušala osvežiti občutke za pravilno reakcijo v posebnih štartnih blokih, ki se uporabljajo na paralelnih tekmah. Naslednja postaja svetovnega pokala je namreč München, kjer bo prvega januarja na sporedu ena od dveh mestnih tekem v sezoni 2012/13. ''Te tekme so zabavne in zaradi šprinterske narave ter dvobojev 1:1 sila zanimive. Veselim se tega spektakla,'' je proti Bavarski pogledala zmagovalka šestnajstih tekem svetovnega pokala, ki bo zaradi preizkušnje, ki se je iz ekshibicije sprevrgla v pravo tekmo z velikim vložkom, omejila ali kar izničila tudi praznovanje ob skoku v leto 2013. Vseeno ne skriva, da je zadovoljna, da se bo v novo leto podala s kar 1059 točkami, s čimer uspešno koraka ne le proti globusu, temveč kar proti rekordu. S tem so povezane tudi njene športne želje ob prehodu v novo leto. ''Želim zadržati ta ritem vrhunskih rezultatov. Naj se torej leto 2013 na športni ravni nadaljuje v letošnjem slogu, naj bo nadaljevanje letošnje zgodbe. Ob takšni prednosti (Maria Höfl-Riesch zaostaja 427 točk; op. p.) verjamem, da tekmice počasi že obupujejo. Jaz moram zadržati zmagovito miselnost. Brez zmag se velikega globusa ne da osvojiti,'' pravi Tina, ki v sebi nosi tudi nekaj manjših tekmovalnih želja. Tako bi rada vsaj v enem tekmovalnem tednu slavila zmago na vseh tekmah, velika želja pa seveda ostaja tudi superveleslalomska zmaga, torej edina, ki ji v bogati zbirki še manjka.

''Smučati dobro, tako kot doslej, pa je seveda osnovna želja,'' poudarja najboljša slovenska smučarka, ki se zaveda, da s svojimi dosežki v domovino pošilja pozitivne in optimistične signale, ki so v času gospodarske krize in družbenega nezadovoljstva še posebej dragoceni. ''Kažem, da je z voljo in pogumom možno dosegati velike stvari. Stremim k pozitivni energiji in pozitivnem razmišljanju. Negativizem ne vodi nikamor. To vem. Dolgo sem bila takšna tudi sama in sem se zavirala. Ko sem se spremenila, so stvari stekle, tako kot morajo. Glede tega gre seveda zahvala Andreii in moji ekipi,'' pravi prva dama slovenskega zimskega športa in v isti sapi dodaja: ''Vem pa, da lahko ljudem s kakšnim rezultatom polepšam dan, a če sami ne bodo storili kaj zase, njihovo življenje ne bo prav nič drugačno.''

Ne spreglejte