Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
21. 1. 2015,
20.51

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Lindsey Vonn Anna Fenninger

Sreda, 21. 1. 2015, 20.51

8 let, 3 mesece

Tina Maze ima v rokah najboljše karte

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav slasti zmage na tekmi svetovnega pokala ni okusila že debel mesec, se zdi, da ima slovenska smučarska šampionka Tina Maze v boju za veliki kristalni globus vajeti trdno v svojih rokah.

Svetovni pokal se je že dodobra prevesil v drugo polovico (izpeljanih je bilo 18 tekem, še 15 pa jih je predvidenih), v vodstvu pa je že vse od pete tekme Tina Maze, ki je z lepo prednostjo (331 točk pred prvo zasledovalko) na dobri poti k svoji drugi zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala. V zadnjih štirih tednih resda ne deluje tako sveže, kot smo je bili vajeni ob najboljših predstavah v sezoni, obenem je tudi manj dominantna kot v rekordni zimi 2012/13, vseeno pa z vrhunskostjo in rezultatsko stabilnostjo prepričljivo obvladuje položaj.

Najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov letos unovčuje predvsem svojo vsestranskost, ki je pravzaprav postala kar njen zaščitni znak. Po upokojitvi Nemke Marie Höfl Riesch in ob postopnem vračanju Američanke Lindsey Vonn, ki se po poškodbi tekem v veleslalomu in slalomu (še) ne udeležuje, je namreč prav 31-letna Črnjanka edina članica elite v vseh panogah. Tako je na primer v tekoči sezoni slavila po eno zmago v vsaki disciplini, v superveleslalomu pa je bila dvakrat tretja. Obenem je prav v vseh disciplinah uvrščena med najboljšo peterico, zato ne čudi, da so ji tekmice, trenerji in številni strokovnjaki že pripisali novo skupno zmago.

Tudi ob slabih dnevih med deseterico

Med novimi odlikami, ki letos olimpijsko in svetovno prvakinjo izpod Pece krepijo v vlogi prve favoritinje za smučarski prestol, je treba opozoriti na dejstvo, da se je letos sposobna tudi ob slabem počutju, delnem nezaupanju in razmerah, ki ji niso povsem pisane na kožo, nasloniti na svojo izjemno moč, tekmovalne izkušnje in nesporno znanje ter se zavihteti med deseterico. Peta ali šesta mesta na obraz Mazejeve resda ne prikličejo nasmeha, saj se pri sebi zaveda dosegljivosti boljših rezultatov, a so ob razpršenosti točk v glavnini disciplin in odsotnosti kakšne serijske zmagovalke dovolj za ohranjanje tekmic na varni razdalji.

Lindsey Vonn v vzponu, a …

Med Tininimi zasledovalkami ima sicer najširši tekmovalni razpon lanskoletna najboljša smučarka svetovnega pokala Anna Fenninger, a je za še ostrejšo grožnjo Slovenki v smuku pokazala preveč ranljivosti, v veleslalomu pa je izgubila "ubijalski instinkt", s katerim je lani prišla do kar petih zaporednih zmag.

Še skromnejše karte imata v rokah ameriški zvezdnici Mikaela Shiffrin, ki je resda napredovala v veleslalomu, a se malce oddaljila od popolne slalomske suverenosti, pri čemer ji štrene meša predvsem Švedinja Frida Hansdotter, in Lindsey Vonn. Štirikratna zmagovalka skupnega seštevka je sicer na osmih tekmah slavila kar štiri zmage in se predvsem v preteklem tednu približala najboljši trojici, a bi ob obstoječi tekmovalni ponudbi tudi na njeno serijsko zmagovanje Mazejeva zlahka odgovorila že z zase povprečnimi rezultati. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da zgolj marljivo kopičenje točk, čeravno vodi h globusu, Korošice ne zadovoljuje. Njeno motivacijsko gorivo so predvsem zmage.

Ne spreglejte