Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
24. 12. 2012,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze

Ponedeljek, 24. 12. 2012, 12.50

8 let

Tina do novih moči za rekordne stvari

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V taboru Tine Maze uresničujejo zastavljeni (pred)božični načrt. Prva dama smučarske karavane je svoje baterije znova napolnila ob morski obali.

Andrea Massi, motor in ideolog ekipe Tine Maze, se je pred dnevi na dovtip o marčevski pomoči pri tovorjenju velikega kristalnega globusa iz Švice v Slovenijo, odzval v svojem slogu. "Mirno … Pot je še dolga. Zdaj z veseljem nosim le potovalke in opremo," je odrezavo odvrnil italijanski strokovnjak in ob tem zavestno osvetlil letos zelo izrazito osredotočenost, prežeto z umirjenostjo, ki med drugim preprečuje kakršnakoli veseljačenja ob nizu uspehov. Dasiravno v veljavi vseskozi ostaja pravilo "od tekme do tekme", pa seveda ni skrivnost, da gre za zgodbo, usmerjeno proti jasnemu končnemu cilju. Kljub odličnim vmesnim časom oziroma premoči, ki je vidna že ob bežnem pogledu na skupni seštevek svetovnega pokala, pa je izkušenemu šefu ekipe prav tako izkušene tekmovalke kristalno jasno, da po slabih 40 odstotkih tekem bližnjic do ciljnega izteka pač ni možno iskati. "Ohranjati formo, ritem, moč in miselnost," pogosto poudarjata Massi in Mazejeva ter tako razkrivata letošnjo strategijo. Le-ta je na videz sila preprosta, bolj zahtevna in garaška pa je bila pot do nastavkov, ki omogočajo njeno izvajanje in uresničevanje.

Prepričljivo najboljša smučarka prvega dela predolimpijske sezone je po tehničnem dvojčku v Aareju, kjer je znova kar dvakrat stopila na oder za zmagovalke, sledila predhodno začrtanem scenariju in se z zasneženih strmin umaknila na obalo. Boljši poznavalci Tininih ritualov vedo povedati, da se slovenska šampionka ob ustreznih tekmovalnih luknjah nadvse rada odpravi v lov za tovrstno morsko energijo. Tokrat je bil umik še toliko bolj dobrodošel, saj se je s švedskima preizkušnjama sklenil naporen niz, ki je v manj kot štirih tednih vseboval kar ducat tekem, ob tem še pet uradnih smukaških treningov, nekaj individualnih vadb in niz selitev, sprva v Severni Ameriki, nato pot v Evropo, pa selitve iz Francije preko Švice na Švedsko. Prav o naporih, ki jih prinaša nastopanje v vseh disciplinah, je Mazejeva pred kratkim kramljala z Mario Höfl-Riesch, pravzaprav edino s podobnim programom. "Ob tem sem ponosna na konkurenčnost v boju s tekmicami, ki nastopajo v eni ali dveh disciplinah," pravi Tina, ki ni le prepričljivo najboljša tekmovalka v skupnem seštevku svetovnega pokala, temveč tudi daleč najboljša na veleslalomski lestvici in tretja na slalomski.

Po črpanju morske energije ter kakovostnih terapijah s fizioterapevtko Nežko Poljanšek, ki ima letos izjemno pomembno vlogo pri največjem projektu v zgodovini slovenskega smučanja, pa 29-letno Črnjanko kaj kmalu čakajo novi delovni izzivi. Ženski del karavane svetovnega pokala se bo namreč takoj po božiču zbral v Semmeringu, kjer bosta nato v petek in soboto na sporedu preizkušnji v tehničnih disciplinah. Mazejeva bo tam skušala še pred skokom v novo leto prekoračiti mejo 1000 točk. To ji je v dosedanjih trinajstih sezonah v svetovnem pokalu uspelo zgolj dvakrat. Jasno, v obeh primerih v celotni zimi. Tokrat ima priložnost, da štirimestno številko ujame še krepko pred polovico sezone. To zgolj priča o neverjetnem rezultatskem nizu zadnjih dveh mesecev, v katerih se je kar devetkrat zavihtela tudi na oder za zmagovalke. Če bi v tem slogu oziroma s takšnim točkovnim povprečjem nadaljevala tudi po krajšem tekmovalnem premoru, bi ob zaključku finala krepko popravila dosedanje rekorde, saj bi se na njenem računu znašlo kar 2363 točk (glej graf). Njeni navijači bi bili seveda zadovoljni tudi s "skromnejšim" nadaljevanjem, le da bi še naprej tako suvereno in samozavestno obvladovala položaj.

Ne spreglejte