Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
20. 3. 2015,
19.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jurij Tepeš Peter Prevc Peter Prevc Severin Freund Stefan Kraft

Petek, 20. 3. 2015, 19.30

8 let

Tepeš na odru užival: To je bilo nekaj najlepšega v mojem življenju

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski smučarski skakalec Jurij Tepeš je navdušil z drugim mestom na petkovi tekmi poletov v Planici. Od njega je bil boljši le Peter Prevc, ki sta mu po Jurijevih besedah uspela popolna poleta.

Med drugim in tretjim mestom že dolgo ni bilo tako tesne razlike. Jurij Tepeš je tretjeuvrščenega Avstrijca Stefana Krafta prehitel za pičlo desetinko točke in pripomogel k dvojni slovenski zmagi.

''Na stopničkah ni šlo pri meni nikoli tako na tesno. Letos desetinke niso bile na moji strani, a sem vedel, da se mora to enkrat vrniti. Igra desetink mi je bila naklonjena pred domačo publiko, kar je nekaj najlepšega,'' je dejal Tepeš in opisal nepozabno izkušnjo, ki jo je izkusil na zmagovalnem odru. ''Ko je nekaj tisoč slovenskih grl zapelo Zdravljico, sam pa sem stal na odru in to poslušal, je bil to zame eden od najlepših občutkov v življenju.''

Največ, kar si je lahko želel

Drugo mesto je doživel kot dokaz, da se je v drugem delu sezone odločil za pravilne korake in se po uvodni rezultatski krizi pridružil najboljšim, ki osvajajo najvišja mesta.

''Sezona se je začela zelo slabo, končujem pa jo zelo dobro. To je največ, kar sem si lahko želel. Po tistem novem letu (zaradi slabe forme ga trener ni uvrstil v ekipo za novoletno turnejo, op. p.) sem lahko le upal, da se obrne na boljše. Do takrat je bilo vse skupaj le eno veliko razočaranje, zdaj pa sem dobil potrditev, da smo dobro trenirali,'' je zadovoljen Tepeš, ki ne računa, da bo na prihodnjih tekmah vedno med najboljšimi tremi, pričakuje pa, da bo boljše skakal.

Ni vedel, da je lahko tako dober v slabih pogojih

Petkov nastop je prinesel še eno veliko zadovoljstvo. V prvi seriji so ga doleteli zelo slabi pogoji, ki pa ga niso zmotili. Iztržil je ogromno, pridobil mnogo točk zaradi vetrne izravnave in se zagozdil tik pod vrhom, nato pa navdušil še v drugo in ohranil prednost pred zasledovalci.

''Želel sem dokazati, da lahko letim tako daleč tudi v slabih pogojih. Nisem vedel, da sem tako dober. To mi je dalo spodbudo za prihodnje leto. Zdaj vem, kaj delati,'' je po odličnem nastopu na najlepši skakalnici na svetu, to v teh dneh rad poudarja v Planici, povedal slovenski as.

Poskušal bi napraviti telemark, a dvomi, da bi mu uspelo

Nastop zmagovalca in dobrega prijatelja Petra Prevca je ocenil kot popolnega, sploh skok v prvi seriji, ko je postavil rekord planiške letalnice in poletel le poldrugi meter od slovenskega rekorda 250 metrov. ''Da narediš pri 248,5 metra telemark … Ne vem, ali je kdo tega sposoben. Sam bi ga sicer poskušal narediti, a ne vem, ali bi mi uspelo (smeh, op. p.).''

Sta mu pa uspela dva tehnično dovršena poleta, ki sta mu prinesla 80 točk. Uvršča ju med najboljših deset skokov v tej sezoni, a čuti, da ima še rezerve. Želi prebiti zid 237 metrov, s katerim se v teh dneh srečuje v dolini pod Poncami. ''Nista bila popolna skoka. To bi lahko za svoja rekel Peter, ki je dokazal, da je močnejši od mene,'' se je poklonil zmagovalcu in zelo resnemu kandidatu za osvojitev velikega globusa.

Ne spreglejte