Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 2. 2023,
14.30

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,64

5

Natisni članek

Lucas Braathen Henrik Kristoffersen Loic Meillard Marco Odermatt Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec veleslalom alpsko smučanje

Petek, 17. 2. 2023, 14.30

1 leto, 2 meseca

SVETOVNO PRVENSTVO, VELESLALOM (M), MERIBEL/COURCHEVEL

Napaka v finalu Kranjcu vzela kolajno, zlato in srebro v Švico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,64

5

veleslalom SP Žan Kranjec | Žan Kranjec tudi po Courchevelu ostaja brez kolajne na svetovnih prvenstvih. | Foto Reuters

Žan Kranjec tudi po Courchevelu ostaja brez kolajne na svetovnih prvenstvih.

Foto: Reuters

Žan Kranjec, tretji po prvi vožnji, je v finalni vožnji veleslaloma na svetovnem prvenstvu v Franciji napadel, a v zgornjem položnem delu naredil napako, se z roko še zataknil za kol in izgubil celo sekundo. Tako je osvojil šesto mesto. Po olimpijskem zlatu je Marco Odermatt postal še svetovni prvak.

Mikaela Shiffrin
Sportal Shiffrinova znova pisala zgodovino, Slovenki pokvarili uvrstitvi v finalu

Marco Odermatt | Foto: Reuters Marco Odermatt Foto: Reuters Na težkem terenu, imenovanem L'Eclipse ali Sončev mrk v Courchevelu, je Žanu Kranjcu sanje o prvi kolajni na svetovnih prvenstvih odnesla napaka v finalu. Po prvi vožnji je bil namreč tretji najhitrejši. Zmagal je Švicar Marco Odermatt. Po smuku je na letošnjem prvenstvu tako osvojil tudi veleslalomsko zlato. Na vrhu sta bila dva Švicarja. Loic Meillard je na drugem mestu zaostal 32 stotink sekunde. Tretje mesto je osvojil Avstrijec Marco Schwarz (+0,40), ki je vodil po prvi vožnji. Kranjec, ki je odkrito ciljal na odličje, je na šestem mestu zaostal 1,34 sekunde. Šesti je bil tudi v paralelnem veleslalomu.

Žan Kranjec | Foto: Reuters Žan Kranjec Foto: Reuters "Zagotovo sem želel več. Ne morem biti zadovoljen. Prva vožnja je bila dobra, a zgolj tri četrt. Druga vožnja ni bila dobra. Skušal sem se je lotiti maksimalno. Nisem dobil pravega ritma, nato še manjša napaka. Ni bilo lahko smučati. Skušal sem napadati, a nisem bil v ritmu," je svoj veleslalomski nastop na svetovnem prvenstvu v Franciji ocenil Kranjec. "Napake me običajno ne spravijo iz tira. A nekaj časa je šlo. Verjetno bi bil brez napake malo bližje, a tudi sicer nisem imel pravega ritma. Za kolajno potrebuješ dve vrhunski vožnji, danes je bilo le tri četrt vrhunske vožnje." Tako njegova najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih v veleslalomih ostaja peto mesto izpred štirih let. Tudi pred dvema letoma je bil šesti.

"Naredil je veliko napak, ki jih običajno ne dela"

"Žan je bil v igri za dober rezultat, a se mu drugi tek ni posrečil. Naredil je veliko napak, ki jih običajno ne dela. Šesto mesto je še vedno dobro. Čestitke. A v tej konkurenci sta potrebni dve odlični vožnji. On je imel prvo dobro, ne zelo dobro, druga pa se mu ni posrečila. Moramo biti zadovoljni tudi s šestim mestom," pa je Žanov nastop komentiral glavni trener Klemen Bergant.

SP v alpskem smučanju, Courchevel, veleslalom (M):

1. Marco Odermatt (Švi) 2:34,08

2. Loic Meillard (Švi) +0,32
3. Marco Schwarz (Avt) +0,40
4. Stefan Brennsteiner (Avt) +0,76
5. Henrik Kristofersen (Nor) +0,96
6. Žan Kranjec (Slo) +1,34
7. Alexis Pitnurault (Fra) +1,68
8. Filip Zubčić (Hrv) +2,20
9. Gino Caviezel (Švi) +2,24
10. Filippo Della Vite (Ita) +2,34

Kranjec po prvi vožnji obljubil popoln napad 

Žan Kranjec | Foto: AP / Guliverimage Žan Kranjec Foto: AP / Guliverimage Kljub temu da je bil Kranjec z zaostankom 76 stotink sekunde za vodilnim Schwarzem po prvi vožnji na tretjem mestu, je ob prihodu v cilj odkimaval z glavo. V prvi izjavi za nacionalno televizijo je zatrdil, da le ni bil čisto razočaran, je pa res, da med vožnjo ni imel občutka, da je prikazal zunajserijsko vožnjo. Dejal je, da ni vedel, ali je na progi res tako težko ali je on res počasen. Kranjec je za drugo vožnjo napovedal popoln napad. "Tretjih mest sem vajen in mi ne predstavljajo pritiska. Treba bo napasti na polno in zdržati do cilja."

Marco Schwarz | Foto: AP / Guliverimage Marco Schwarz Foto: AP / Guliverimage S prvo vožnjo je torej najbolje opravil Schwarz, ki je nastopil s številko tri. Manj kot sekundo sta za Avstrijcem zaostala le Odermatt, ki je štartal s številko ena, ter Kranjec, ki je bil od Švicarja počasnejši 18 stotink sekunde. Kranjec se je na progo pognal s številko sedem. V zgornjem delu je bil nekoliko zadržan (+0,14), nato pa je pritisnil na plin ter bil najhitrejši med smučarji, ki so že odpeljali, ob drugem in tretjem merjenju vmesnega časa (-0,07; -0,01). Po napaki, ki ni bila usodna, je največ izgubil v spodnjem delu, sedem desetink sekunde. Njegov skupni zaostanek je še vedno pomenil tretji najboljši čas ob prihodu v cilj.

Žan Kranjec je bil edini Slovenec na štartu, saj je Štefan Hadalin v četrtek zaradi slabega psihofizičnega stanja predčasno odpotoval domov.
Žan Kranjec
Sportal Žana Kranjca ustavil poznejši svetovni prvak: Vseeno je za mano uspešen dan
Štefan Hadalin Sölden 2022
Sportal Zaradi slabega psihofizičnega stanja Hadalin odhaja domov
Ne spreglejte