Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 2. 2017,
16.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

1

Natisni članek

Lahti 2017 Katja Višnar Anamarija Lampič Anamarija Lampič Vesna Fabjan Alenka Čebašek

Četrtek, 23. 2. 2017, 16.58

6 let, 6 mesecev

Svetovno prvenstvo, Lahti, šprint, prosta tehnika

Višnarjeva se po smoli ni pobrala, zlati odličji Falli in Pellegrinu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

1

Katja Višnar | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Lahtiju so podelili prva kompleta odličij. Za zmagi v šprintu v prostem slogu sta si zlati kolajni okrog vratu nadela Norvežanka Maiken Caspersen Falla in Italijan Federico Pellegrino.

Katja Višnar je v kvalifikacijah tekla odlično, s časom 3:05,56 je na 1,4 kilometra dolgi progi le za 2,42 sekunde zaostala za zmagovalko kvalifikacij, Norvežanko Maiken Caspersen Falla, in zasedla tretje mesto. Zanesljiva je bila tudi bronasta iz Sočija Vesna Fabjan, ki je s 3:10,11 osvojila 16. mesto, nedaleč za njo je na 18. mestu s 3:10,46 končala Alenka Čebašek. Mejo za uvrstitev v izločilne boje je začrtala Anamarija Lampič, ki je s 3:13,13 ravno še ujela nadaljnjo uvrstitev, saj je zasedla 30. mesto med kar 108 tekmovalkami.

Smola Višnarjeve v četrtfinalu

Za Višnarjevo se je četrtfinale začel kot iz nočnih mor. Že na začetku se ji je zlomila palica, tako da je kar nekaj metrov pretekla le z eno. Po menjavi palice je lovila nasprotnice, jih na enem delu celo ujela, na koncu pa popustila in ostala brez polfinala.

32-letnica je v cilju le zmajevala z glavo in v izjavi za nacionalno televizijo obrazložila, kaj se je dogajalo po nesreči s palico. Kot je povedala, ni dobila prave palice s paščkom, tako da je imela velike težave. "Jezna sem zaradi smole, jezna sem na ekipo. Upala sem na to, da bom dobila boljšo palico, tako s paščkom, ki se ga lahko zapne. Brez zapetega paščka v ciljnem šprintu nisem imela možnosti. Danes sem bila pripravljena na lep rezultat. Zagotovo na napredovanje, ki ga s to palico nisem mogla doseči, tudi za finale," je bila jezna Višnarjeva.

Za polfinale prepočasne tudi preostale Slovenke

Prepočasne so bile tudi preostale Slovenke. Čebaškova (18. mesto) in Lampičeva (20.) sta končali na četrtih mestih v svoji skupini, Fabjanova pa je po šestem mestu v skupini osvojila 26. mesto.

"Ni se izšlo. Poskušala sem narediti vse, kar se je dalo, kar pa ni zadostovalo za visoko uvrstitev," pa je po tekmi med drugim povedala Fabjanova. Kaj je še dodala, si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Naslova na Norveško in v Italijo

Zmagovalka v ženski konkurenci je postala Norvežanka Maiken Caspersen Falla, ki je za 1,66 sekunde v velikem finalu premagala Američanko Jessico Diggins, za 3,76 sekunde pa njeno rojakinjo Kikkan Randall.

Maiken Caspersen Falla je svetovna prvakinja v šprintu v prosti tehniki. | Foto: Reuters Maiken Caspersen Falla je svetovna prvakinja v šprintu v prosti tehniki. Foto: Reuters Falla je sicer vodila skozi celotno 1,4 km dolgo progo v finalu. Drugi dve stopnički sta kar malce presenetljivo zasedli Američanki, posebej zadovoljna je bila Randallova, ki se je vrnila v tej sezoni po rojstvu otroka. Branilka naslova Marit Bjoergen je izpadla že v četrtfinalu.

Svetovni prvak Pellegrino pa je v finalu za 15 stotink sekunde prehitel srebrnega Rusa Sergeja Ustjugova in za 44 Norvežana Johannesa Hoesflota Klaeba. Pellegrino je do zmage prišel v finišu, ko je s silovitim poganjanjem prehitel dotlej vodilnega Ustjugova. Za Italijo je to prvo zlato na nordijskih prvenstvih od leta 2009.

Federico Pellegrino je Italiji priboril prvo zlato odličje na nordijskih prvenstvih od leta 2009. | Foto: Reuters Federico Pellegrino je Italiji priboril prvo zlato odličje na nordijskih prvenstvih od leta 2009. Foto: Reuters

Ustjugov se je moral zadovoljiti s srebrom, Klaebo pa je poskrbel, da ima Norveška zdaj najdaljši niz sprinterskih kolajn na svetovnih prvenstvih. To je že deveto zapovrstjo.

Brez kolajne pa je ostal branilec naslova, Norvežan Petter Northug, ki je bil na koncu peti.

Brez Slovencev v izločilnih bojih

Brez izločilnih bojev so ostali slovenski moški predstavniki, saj so vsi trije naši zaostali za želenim 30. mestom. Zelo blizu sta mu bila na 1,6 kilometra dolgi progi Miha Šimenc na 35. mestu s časom 3:23,62, kar je bilo le 1,53 sekunde prepočasi za 30. mesto (3:22,09), na 37. mestu pa je končal Janez Lampič s časom 3:24,57. Mladi Miha Dolar je tekel 3:33,21. Kvalifikacije je s časom 3:11,72 dobil Rus Sergej Ustjugov.

Svetovno nordijsko prvenstvo, Lahti

 

Šprint, prosto, ženske:

 1. Maiken Caspersen Falla (Nor)

 2. Jessica Diggins (ZDA)

 3. Kikkan Randall (ZDA)

 4. Hanna Falk (Šve)

 5. Ida Ingemarsdotter (Šve)

 6. Sophie Caldwell (ZDA)

 7. Heidi Weng (Nor)

 8. Mari Laukkanen (Fin)

 9. Natalija Matvejeva (Rus)

10. Julija Belorukova (Rus)

...

18. Alenka Čebašek (Slo)

20. Anamarija Lampič (Slo)

21. Katja Višnar (Slo)

26. Vesna Fabjan (Slo)


Šprint, prosto, moški:

 1. Federico Pellegrino (Ita)

 2. Sergej Ustjugov (Rus)

 3. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)

 4. Finn Haagen Krogh (Nor)

 5. Petter Northug Jr. (Nor)

 6. Ristomatti Hakola (Fin)

 7. Martti Jyhlae (Fin)

 8. Maciej Starega (Pol)

 9. Calle Halfvarsson (Šve)

10. Emil Iversen (Nor)

...

35. Miha Šimenc (Slo)

37. Janez Lampič (Slo)

62. Miha Dolar (Slo)

Ne spreglejte