Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
17.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Natisni članek

Vesna Fabjan svetovno prvenstvo Lahti 2017

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 17.19

6 let, 7 mesecev

POGOVOR Z VESNO FABJAN

Še rekreativci so jo prehitevali #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Vesna Fabjan | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Vesna Fabjan bo poleg Katje Višnar na svetovnem prvenstvu v Lahtiju najizkušenejša tekmovalka v slovenski reprezentanci. Bronasta olimpijka tudi tokrat ni imela sreče z zdravjem, saj je prebolela hudo obliko bronhitisa.

Pred tekmo na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je osvojila bronasto kolajno, je bila prav tako bolna, a je dosegla uspeh kariere. Vesna Fabjan poudarja, da je bil takrat položaj vendarle malce drugačen, kot je pred svetovnim prvenstvom na Finskem. Takrat je bila bolna mesec pred olimpijskimi igrami, zdaj pa je zbolela tik pred prvenstvom, tako da časa za tempiranje forme ni bilo.

Vesna Fabjan | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Ni ji bilo ravno prijetno

"Na podlagi tega lahko rečem, da težko ocenim, v kakšni formi sem, zato ne morem govoriti o visokih pričakovanjih. Vemo, da mi je bil od Sočija Lahti pomemben cilj, ampak letos je šlo precej stvari narobe, tudi to na koncu," je zmajevala z glavo Fabjanova, ki je moral v postelji ležati teden dni. Prvi treningi so bili vse prej kot običajni. "Prvi treningi so bili praktično hoja na smučeh, tudi rekreativci so bili hitrejši od mene. Hodila sem z masko, da nisem vdihavala mrzlega zraka, veliko sem kašljala, tako da ni bilo ravno prijetno."

"Moram gledati nase, ne na preostale." | Foto: Vid Ponikvar "Moram gledati nase, ne na preostale." Foto: Vid Ponikvar Moram gledati nase, ne na preostale

Počutje pri Vesni je iz dneva v dan drugačno, saj je bolezen na njej pustila posledice. Kot pravi, je treba iti iz dneva v dan in se prilagajati počutju. "Predvsem je treba paziti, da ne bom preutrujena. Zdaj smo naredili, kar smo. V kratkem sem poskušala naredit vse, kar se je dalo … Težko je reči, kaj bo na svetovnem prvenstvu in kakšne posledice antibiotiki pustijo na organizmu. Želim si najboljše," je povedala Besničanka, ki pravi, da je na veliki tekmi zelo pomembno, koliko si želiš dobrega rezultata. "Mislim, da je to na velikih tekmah najbolj odločilna stvar. Tako kot v Sočiju moram gledati nase, ne na preostale. Osredotočena sem na vsak tek posebej, do kam me bo to pripeljalo, pa bo pokazal rezultat."

"Veliko stvari vpliva na rezultat." | Foto: Facebook "Veliko stvari vpliva na rezultat." Foto: Facebook

"Tisti dan se mora vse iziti"

Po podatkih, ki jih je dobila naša sogovornica, je proga v Lahtiju za ženske nekoliko spremenjena. Vesna je razmišljala o vseh podrobnostih in skušala narediti vse, da bo najbolje pripravljena. Prav tako je trenirala na podobnih progah, kot je tista na prizorišču svetovnega prvenstva. A to še ni zagotovilo za vrhunski rezultat. "Tisti dan se mora vse iziti – od smuči do materiala, serviserji morajo izbrati dobro mažo … Veliko stvari vpliva na rezultat. Svoje delo bom poskušala opraviti čim bolje."

Že šestič …

Za Vesno bo to že šesto svetovno prvenstvo. Prvič je nastopila leta 2005 v Oberstdorfu, najboljši rezultat pa ji je uspel leta 2011 v Oslu, ko je bila četrta. Takrat je bila v ciljnem šprintu močnejša njena reprezentančna kolegica Petra Majdič. Fabjanova ima torej izkušenj s svetovnih prvenstev že dovolj.

"Zagotovo pomagajo izkušnje in vedeti moraš, katere stvari odločajo. Tudi temu sem namenila precej poudarka v zadnjih dneh. Včasih pride dan, ko je v vse v najlepšem redu, potem pa pride dan, ko gre vse narobe … Upam, da takšnega dneva ne bo v Lahtiju."

Letos se je prevečkrat zgodilo, da ni imela dobrih smuči V letošnji sezoni se je v finale uvrstila le enkrat. | Foto: V letošnji sezoni se je v finale uvrstila le enkrat.

V letošnji sezoni se je do zdaj le enkrat uvrstila v finale. V Toblachu v Italiji je zasedla šesto mesto. Tam je videla, da se lahko kosa z najboljšimi, a s finalnim razpletom ni bila zadovoljna. "Nisem bila zadovoljna s samim finalom, ampak ne zaradi svoje pripravljenosti. S slabimi smučmi nisem imela nobenih možnosti. Tistega finala mi je zares žal … Sicer pa se je letos prevečkrat zgodilo, da sem imela slabe smuči, kar je trenutno največji minus. Upam, da tega v prihodnosti ne bo in da bom lahko tudi jaz končno rekla, da sem imela na tekmi vrhunske smuči. Ni vse v mojih rokah in upam, da bomo vsi skupaj to presegli," je še povedala 31-letna slovenska tekmovalka.

Ne spreglejte