SiolNET. Sportal Zimski športi
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kranjec in Bergant pred pokalom Vitranc

Srebrni Kranjec napada dosežek, ki mu še ni uspel

0,22

termometer

Pred srebrnim olimpijcem Žanom Kranjcem je naslednji vrhunec sezone, pokal Vitranc. Razbremenjen pritiska bo napadel za svoje prve domače stopničke.

"Kmalu po igrah smo šli nazaj na sneg, najprej na slalomski trening. Po Garmischu pa smo trenirali veleslalom v Kranjski Gori. Veliko premora ni bilo. Dobro smo izkoristili podkorensko strmino za trening. Lepo je bilo malo več trenirati na tej progi," je četrtkovo srečanje z novinarji začel Žan Kranjec. "Rezultate je vedno zelo težko napovedati, saj ne veš, kako se obrne tekma, kaj pokaže konkurenca. Sam se veselim tekem. So še tri. Imam veliko motivacijo, da dobro nastopim na vseh treh. Pred domačimi navijači bo motivacija še večja. Sem samozavesten. Verjamem, da lahko pokažem takšno vožnjo kot v finalu na olimpijskih igrah."

"Lahko si naredi dva lepa dneva"

Srebrni Žan | Foto: Grega Valančič/Sportida Srebrni Žan Foto: Grega Valančič/Sportida Na domači strmini Žan še ni bil boljši kot peti. Prve stopničke so tako zagotovo velika želja. Pred letom dni je bil na prvem veleslalomu v Podkorenu 22., na drugem pa je odstopil.  "Lani sem slabo tekmoval, če lahko tako rečem. Tukaj sem že imel kakšen soliden rezultat, a tistega nekaj več pa ni bilo. Bomo videli. Ampak jaz sem optimističen in upam, da mi uspe." Prve stopničke v Kranjski Gori? "Da, ne bi imel nič proti."

Zaradi pandemije bosta v Podkorenu znova dva veleslaloma. "To je zelo težko, je fizično in psihično naporno. Tako je bilo že v Adelbodnu. Poraba energije je na tako dolgi progi zelo velika. Lažje je tekmovati v slalomu in veleslalomu," je poudaril Žanov trener Klemen Bergant. "A kar zadeva Žana, je dobro, da bosta dva veleslaloma. V zadnjem obdobju zelo dobro smuča. Lahko si naredi dva lepa dneva."

Prednost domačega terena bodo le navijači

V Kranjski Gori radi trenirajo in tekmujejo, dodaja Bergant. "Lepo je, da bodo tudi gledalci, da bo tekma taka, kot so bile pred dvema letoma. Zagotovo se je Žan tukaj največkrat peljal, a tudi drugi so se kar velikokrat. Velike prednosti domačega terena vendarle ni, saj se sneg lahko v zadnjem dnevu spremeni, pa tudi drugi narodi tukaj kar nekaj trenirajo." Tako je bilo tudi v prejšnjem tednu. Ker Slovenci trenirajo v tujini, v zahvalo tujim smučarjem omogočijo tudi trening v Podkorenu.

Petkovega preizkusa terena tekmovalci ne bodo imeli. | Foto: MaPa Petkovega preizkusa terena tekmovalci ne bodo imeli. Foto: MaPa Kakšni bodo pogoji na terenu, ne vedo. Prejšnji teden so bili še povsem zimski, zdaj pa je v Kranjski Gori že povsem spomladansko. Konec tedna sicer napovedujejo ohladitve (ponoči do 10 stopinj pod ničlo, čez dan do štiri stopinje). Petkovega preizkusa proge ne bo.

Po osvojenem olimpijskem srebru bi moral biti Žan razbremenjen pritiska. "Po eni strani da, ker velik uspeh sem dosegel. Po drugi strani pa hočem izkoristiti dobro smučanje, ki ga imam v sebi, da bi bil tudi na lestvici sezone čim višje." Če ponovi finalni nastop iz Pekinga, mu bo to zagotovo uspelo. "Ne bom mogel imeti v vsakem teku za pol sekunde boljšega časa, ampak ta način smučanja, kako se lotiti proge, pa mora biti podoben tistemu."

Kranjec bo očitno edini slovenski tekmovalec na tokratnem pokalu Vitranc. Mlajši tekmovalci so se komaj vrnili s svetovnega mladinskega prvenstva in bodo pred državnim dobili nekaj dni za počitek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin