Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
10. 2. 2020,
13.51

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

7

Natisni članek

Planica Planica Planica 2020 Letalnica bratov Gorišek svetovno prvenstvo v poletih

Ponedeljek, 10. 2. 2020, 13.51

4 leta, 2 meseca

Sprememba za svetovno prvenstvo v Planici: sobotne tekme ne bo dopoldne

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

7

Planica | Planica bo letos z Letalnico bratov Gorišek med 19. in 22. marcem gostila svetovno prvenstvo v poletih. Zanimanje za vstopnice je veliko, tudi iz tujine. | Foto Vid Ponikvar

Planica bo letos z Letalnico bratov Gorišek med 19. in 22. marcem gostila svetovno prvenstvo v poletih. Zanimanje za vstopnice je veliko, tudi iz tujine.

Foto: Vid Ponikvar

Čez dober mesec bo na Letalnici bratov Gorišek konec skakalne sezone, ko se bodo najboljši pomerili za medalje na svetovnem prvenstvu v poletih. Zanimanje za vstopnice kaže tudi veliko ljudi iz tujine, bo pa letošnja Planica doživela spremembi. Sobotna tekma bo z razlogom šele popoldne, povrhu vsega bo predstavljala drugi polčas posamične preizkušnje za odličja – za ekipne medalje se bodo namreč potegovali v nedeljo.

Pred štirimi leti je bilo v Planici izjemno vzdušje, ko se je v štirih dneh zbralo kar 112 tisoč ljubiteljev dolgih poletov. Da je bila številka takšna, se je organizator lahko zahvalil Petru Prevcu, ki je imel takrat sanjsko sezono.

Povrhu vsega je bila tekma že v četrtek, saj so nadomeščali odpadlo iz Titisee-Neustadta. Takšne številke letos organizator ne pričakuje, a je zanimanje za vstopnice bistveno večje kot v zadnjih letih.

Veliko zanimanje iz tujine, za soboto so sedišča že razprodana

Letalnica bratov Gorišek bo namreč med 19. in 22. marcem gostila svetovno prvenstvo v poletih, zato bo bistveno več gledalcev tudi iz tujine. Poljaki so že po tradiciji nori na skoke in jih vidimo na vseh prizoriščih svetovnega pokala, manjkali pa ne bodo niti v dolini pod Poncami. Za zdaj so kupili že 2.500 vstopnic. Tudi v Nemčiji in na Norveškem vlada veliko zanimanje, saj so jih v teh dveh državah prodali že 1.600 oziroma 1.500.

Poljski skakalci bodo imeli spet številčno podporo v izteku Letalnice bratov Gorišek. | Foto: Vid Ponikvar Poljski skakalci bodo imeli spet številčno podporo v izteku Letalnice bratov Gorišek. Foto: Vid Ponikvar

"Predprodaja vstopnic za letošnje svetovno prvenstvo v poletih je nad pričakovanji. Tako so za sobotno tekmo (21. marec) že razprodane vstopnice za vse tribune. Izjemno se je povečala predprodaja v tujini. Med drugim je tudi za preostale dni za mesta na različnih tribunah na voljo le še nekaj vstopnic. Prodaja vstopnic za stojišča se je v zadnjem tednu prav tako izjemno povečala, zato lahko pričakujemo, da bo tudi teh začelo zmanjkovati. Dokončno število obiskovalcev na prizorišču bo sicer organizator določil 14 dni pred začetkom tekmovanja, saj bo treba upoštevati vremenske vplive, ki lahko zmanjšajo možnost obiska gledalcev," je uradno sporočilo organizatorja svetovnega prvenstva v poletih.

V soboto bodo skakali popoldne

Planica dnevno sprejme od 25 do 30 tisoč ljubiteljev skokov, vse pa je odvisno od vremenskih razmer. V primeru snega ali dežja je zaradi logistike številka razumljivo nižja. Tudi vstopnice za stojišča gredo dobro v prodajo. V primerjavi z lanskim letom se je številka povečala za kar petkrat.

Se še spomnite, kako je bilo leta 2016, ko je imel Peter Prevc po sanjski sezoni svoj praznik pred slovenskimi navijači? V štirih dneh je Planico obiskalo 112 tisoč ljudi. | Foto: Vid Ponikvar Se še spomnite, kako je bilo leta 2016, ko je imel Peter Prevc po sanjski sezoni svoj praznik pred slovenskimi navijači? V štirih dneh je Planico obiskalo 112 tisoč ljudi. Foto: Vid Ponikvar

"Vse, ki si želijo letos obiskati naš največji športni praznik, pozivamo, naj si svoje vstopnice zagotovijo čim prej. Nižja cena vstopnic velja do konca predprodaje, to je do 1. marca oziroma do razprodaje prostih mest. Z nakupom vstopnice v predprodaji pomagate tudi pri organizaciji, saj lahko prometno infrastrukturo in organizacijske dejavnosti izvedemo boljše," še sporoča organizator, ki se bo s tem ukrepom izognil nevšečnostim, ki so se zgodile leta 2010. Takrat je na nedeljsko tekmo svetovnega prvenstva hotelo v Planico priti približno 80 tisoč gledalcev, a so jih morali že pri izvozu za Hrušico zaustaviti, saj dolina ne bi sprejela takšne množice vozil in ljudi.

Za letošnjo Planico bodo imeli vseeno dodaten logistični zalogaj, saj bo program nekoliko spremenjen. Ekipna tekma bo v nedeljo, ker na svetovnem prvenstvu v poletih tekmovalci v boju za medalje opravijo štiri polete za končno razvrstitev v posamični konkurenci – prvi polčas bodo poskušali izvesti v petek in drugega v soboto. Druga sprememba je termin sobotne tekme, ki pomeni novost. Ta se bo začela šele ob 14.45 in ne, kot je bilo tradicionalno, v dopoldanskem času. Ker je lastnik pravic za tekmovanje Mednarodna smučarska organizacija (Fis), so se zaradi televizijskih prenosov odločili za zamik tekme, saj je tisti konec tedna tudi sklepni v preostalih zimskih športih.

Program v Planici

Sreda, 18. marec

Uradni preizkus Letalnice bratov Gorišek

Četrtek, 19. marec

9.00 – prvi trening

10.00 – drugi trening

11.00 – kvalifikacije

Petek, 20. marec

14.30 – dve seriji za medalje v posamični konkurenci

Sobota. 21. marec

14.45 – dve seriji za medalje v posamični konkurenci

Nedelja, 22. marec

10.15 – ekipna tekma

Ne spreglejte