Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
14. 2. 2021,
12.35

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

Natisni članek

Dominik Paris Vincent Kriechmayr Nejc Naraločnik Boštjan Kline Miha Hrobat svetovno prvenstvo v alpskem smučanju Cortina d'Ampezzo 2021 Cortina d'Ampezzo 2021

Nedelja, 14. 2. 2021, 12.35

3 leta, 2 meseca

SP 2021, CORTINA D'AMPEZZO, SMUK (M)

Hitrostni dvojček: ko številka ena ostane številka ena

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56
Vincent Kriechmayr | Vincent Kriechmayr je tekmo odprl in še vedno vodi | Foto Guliver Image

Vincent Kriechmayr je tekmo odprl in še vedno vodi

Foto: Guliver Image

Če sta bili za dvojno hitrostno krono na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo potrebni dve Švicarki, se je pod tovrsten podvig v moški konkurenci podpisal en Avstrijec. Vincent Kriechmayr se namreč po superveleslalomskem veseli še smukaškega naslova svetovnega prvaka. Slovensko čast prvega tedna SP 2021 je s petnajstim mestom deloma rešil Boštjan Kline.

Svetovno prvenstvo 2021 v Cortini d'Ampezzo je v prvem tednu postreglo s svojevrstnim nadaljevanjem večnega rivalstva med smučarskima alpskima gigantoma Švico in Avstrijo. Če se je prva po zaslugi Lare Gut-Behrami in Corinne Suter veselila zmag na uvodnih dveh ženskih preizkušnjah, pa sta se prvi dve tekmi v moški konkurenci končali po okusu naših severnih sosedov. Predvsem enega. To je Vincent Kriechmayr. V superveleslalomu je bil absolutni favorit številka ena in je ta status tudi upravičil, v nedeljskem smuku, sicer že tradicionalnem vrhuncu svetovnih prvenstev, pa je z drugo zlato kolajno vendarle presenetil favorite s stavnic.

Presenetljivi podprvak: Andrea Sander | Foto: AP / Guliverimage Presenetljivi podprvak: Andrea Sander Foto: AP / Guliverimage

V Linzu rojeni 29-letni Avstrijec je predlani v Aareju na tretji stopnički spremljal norveško zmagoslavje, ki sta ga uprizorila Kjetil Jansrud in tedaj poslavljajoči se Aksel Lund Svindal. Vse od takrat je na osemnajstih smukih svetovnega pokala sicer trikrat stal na smukaških stopničkah, a nikoli na najvišji. Na zadnjih dveh tekmah je bil 17. in 11. V tem slogu je nastopil tudi na obeh uradnih treningih na progi Vertigine v Cortini. Daleč od najboljših. A ko je šlo povsem zares, je snel defenzivno masko.

Vincent Kriechmayr | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage Številka ena je ostala številka ena

S štartno številko ena je na dokaj netipični smukaški progi zarisal svojo linijo. V zgornjem delu, kjer so bili zavoji zelo zaprti, je unovčil svoje tehnično znanje, obenem pa je absorbiral vse valove, čeprav ni bil najhitrejši. Nato pa mu je uspel učinkovit prehod v srednji del in hitro nizanje daljših zavojev vse do cilja. Ko je pogledal proti semaforju, še ni mogel slutiti, da bo čas 1:37,79 zadostoval za naslov svetovnega prvaka. Predvsem po tem, ko je slabi dve minuti pozneje Nemec Andreas Sander, ki še nikoli ni bil boljši kot peti, s številko dve za njim zaostal le stotinko sekunde. A izkazalo se je, da sta bila to najhitrejša nastopa na tekmi.

Osrednji favoriti so tokrat nekoliko zatajili. Medtem ko je dvakratni olimpijski prvak Matthias Mayer odstopil, to v prvi vrsti velja za domačina Dominika Parisa, ki je v štartno hišico stopil kot zmagovalec zadnje tekme svetovnega pokala in najhitrejši z obeh treningov, predvsem pa kot nekdo, ki je progo poznal bolje od tujih tekmecev. Po zgrešeni liniji v predelu z nagnjenim terenom se je moral zadovoljiti s četrtim mestom. Tega si je razdelil s Švicarjem Marcom Odermattom, ki je s številko 18 dokazal, da o boju za vrh vendarle niso odločale le štartne številke. Pred oba se je zavihtel Beat Feuz, ki je po odličnem začetku in vrhunskem zaključku zmago zapravil v srednjem delu proge. Kljub priokusu dosegljivosti zlata pa se je lahko Švicar veselil svoje tretje kolajne na svetovnih prvenstvih.

Krvava nezgoda Romeda Baumanna

Romed Baumann | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Eden od junakov tekme je bil tudi Francoz Maxence, ki se je z atraktivnim manevrom rešil grdega padca. Le-tega pa v cilju ni mogel preprečiti Avstrijec v nemškem dresu Romed Bauman. Sveži superveleslalomski podprvak je ob prečkanju ciljne črte za zmagovalcem zaostal sekundo in tri desetinke, a v nogah ni imel dovolj moči, da bi se zaustavil z robniki. Zdrsnil je na bok in se zagozdil v ciljno ograjo. Pri tem jo je odnesel z nekaj urezninami na obrazu, a, kot vse kaže, brez hujših poškodb.

Avstrijski junak SP 2021 | Foto: AP / Guliverimage Avstrijski junak SP 2021 Foto: AP / Guliverimage

"Res je, da postavitev ni bila klasična smukaška. A smuk je smuk. Poskušal sem oceniti, kako se lotiti nevarnih delov. Menim, da mi je večinoma dobro uspelo. Morda pri prehodih nisem bil najbolj natančen, a sem, kot kaže, ohranjal hitrost. Dve zlati kolajni? Neverjetno. Čustva so že zdaj močna. Ko bom o vsem skupaj temeljito razmislil, bodo verjetno še bolj izrazita," je ob zmagi za ÖRF dejal Vincent Kriechmayr, srebrni Andreas Sander pa je pristavil: "Kljub majhnemu zaostanku bom vzel srebro. Ha, ha … Resno, nisem izgubil zlata, dobil sem srebro. Pred tekmo seveda nisem razmišljal o kolajni. V mislih sem imel le agresiven nastop."

Kline v top 15

Najboljša dva na smuku svetovnega prvenstva se v tej zimi še nista vpisala med smukaške zmagovalce tekem svetovnega pokala. To je sicer uspelo Martinu Čatru, ki pa se je že pred dnevi odrekel nastopu na osrednji tekmi sezone. Razlog? "Štejejo medalje. Trenutno nisem pripravljen za tak dosežek," je dejal Celjan, ki si več kot očitno ne zaupa dovolj, da bi se prisilil v drzno in odločno smučanje. Nekaj slednjega pa je tokrat prikazal Boštjan Kline. Njegovo smučanje je bilo tokrat občutno bolj tekmovalno. Posledično tudi manj pravilno in s taktično napako pri vstopu na strmino.

Boštjan Kline | Foto: AP / Guliverimage Boštjan Kline Foto: AP / Guliverimage

Na koncu je Mariborčan za avstrijskim zmagovalcem zaostal sekundo in 45 stotink, kar je vsekakor bolje kot na zadnjih tekmah. Predvsem pa je čas zadostoval za petnajsto mesto in s tem točke na lestvici WCSL. Glede na trenutno stanje slovenskega moškega smuka gre za nastop, ki si zasluži pozitivno oceno. "Poskušal sem dati svoj maksimum in ob tem postregel z vožnjo, ki je vključevala nekaj napak, kar je normalno. V srednjem delu se je zgodila napaka, po kateri sem izgubil ravnotežje. Tam so si vrata hitro sledila, tako da sem jih komaj ujel. Poskusil sem rešiti, kar sem lahko. Iz te tekme je treba odnesti dobre stvari. Vseeno menim, da sem sposoben doseči še več," je svoj nastop ocenil Kline.

Medtem ko je debitant na velikih tekmovanjih Nejc Naraločnik odstopil, pa je Miha Hrobat po spodbudnem začetku in slabšem nadaljevanju z zaostankom 2,20 pristal na 23. mestu. "Nisem smučal tako čisto kot na uradnem treningu. V spodnjem delu sem se mogoče lotil preveč agresivno. Smuči mi ni uspelo voditi tako, da bi dodajal hitrost," je dejal Hrobat.

SP 2021, smuk (m):

 
Miha Hrobat
Sportal Miha Hrobat navdušil na treningu smuka na SP
Ne spreglejte