Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 1. 2020,
18.02

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,94

3

Natisni članek

Zakopane Domen Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Timi Zajc Timi Zajc Peter Prevc Peter Prevc

Sobota, 25. 1. 2020, 18.02

4 leta, 2 meseca

Smučarski skoki, Zakopane, moštvena tekma

Prve stopničke za slovenske orle, Lanišek "poletel" za dušo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,94

3

Slovenija smučarski skoki skakalci | Slovenija se je v tretji ekipni tekmi v tej sezoni prvič uvrstila med tri najboljše. | Foto SZS

Slovenija se je v tretji ekipni tekmi v tej sezoni prvič uvrstila med tri najboljše.

Foto: SZS

Tretjo ekipno preizkušnjo smučarskih skakalcev za svetovni pokal v tej sezoni je na Poljskem v Zakopanah dobila Nemčija. Slovenski orli so se v postavi Anže Lanišek, Domen Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc izkazali. Zaostali so le za tekmeci iz Nemčije in Norveške ter se veselili prvič stopničk na ekipnih tekmah za svetovni pokal v tej sezoni.

Slovenski orli so na Poljskem uresničili cilj in se povzpeli na zmagovalni oder. Varovanci Gorazda Bertonclja so na skakalnici Wielka Krokiew zaostali le za Nemci in Norvežani, v razburljivi končnici pa zadržali prednost pred Japonci ter dokazali, da spadajo v sam svetovni vrh.

Kako se je začela tekma? Slovenija se je po uvodnih nastopih v prvi seriji, ko je za Bertoncljevo četo nastopil Anže Lanišek (128 metrov), znašla na izvrstnem drugem mestu. Zaostajala je le za Norveško. Po drugem nastopu, ko je za Slovenijo skočil Domen Prevc (122 metrov), je Norveška na krilih Roberta Johanssona (134 metrov) zadržala vodstvo, slovenska zasedba pa je padla na peto mesto.

Zajc najdaljši Slovenec, Forfang razočaral Norvežane

Peter Prevc je skočil 127 metrov. | Foto: Sportida Peter Prevc je skočil 127 metrov. Foto: Sportida Kot naslednji je za navdušenje v slovenskem taboru poskrbel Timi Zajc. Odlično je opravil svojo nalogo in s "poletom", dolgim 137 metrov, Slovenijo popeljal v vodstvo. To je bil tudi takrat najdaljši skok dneva (pozneje tudi tretji dosežek prve serije), a ne za dolgo, saj je kmalu Nemec Stephan Layhe "poletel" kar 139 metrov, Slovenija pa je po treh četrtinah uvodne serije zasedala četrto mesto. Za tretjeuvrščeno Avstrijo je zaostajala le 0,3 točke, Norvežani pa so vodili pred Nemci.

Peter Prevc je slovenske nastope v prvi seriji sklenil s skokom, dolgim 127 metrov, pri tem je imel močnejši veter v hrbet, poljski as Dawid Kubacki pa je domače ljubitelje skokov navdušil z izvrstnim dosežkom (135 metrov).

Slabši nastop Norvežana Johanna Andreja Forfanga (122,5 metrov) je izkoristil Nemec Karl Geiger in poskrbel, da so Nemci dobili prvo serijo z zajetno prednostjo pred Skandinavci. Imeli so dobrih 20 točk pred Norvežani in lepe možnosti, da na Poljskem vknjižijo zmago. Slovenija je bila na tretjem mestu, njena prednost pred najbližjima zasledovalkama – Avstrijo in Poljsko – pa zelo majhna. Znašala je 1,4 oziroma 1,7 točke, tako da je sledilo razburljivo nadaljevanje tekme.

Lanišek 140,5, Japonec Sato kar 147 metrov!

Anže Lanišek je v finalni seriji preskočil mejo 140 metrov! | Foto: Sportida Anže Lanišek je v finalni seriji preskočil mejo 140 metrov! Foto: Sportida Po uvodnih nastopih v finalni seriji so v vodstvu ostali Nemci, a se je njihova prednost pred Norvežani stopila skoraj za polovico. Za tretje mesto so se potegovale kar štiri države, med njimi je kazalo najbolje Sloveniji in Japonski, ki sta bili povsem izenačeni.

Najprej je z najdaljšim skokom dneva navdušil Anže Lanišek (140,5 metra), nato pa je sledil neverjeten dosežek Japonca. Yukiya Sato je "poletel" kar do 147 metrov in poskrbel, da se je Japonska izenačila s Slovenijo. Tik za njima sta bili Avstrija in Poljska.

Kot drugi Slovenec je v finalni seriji nastopil Domen Prevc. Skočil je 135 metrov in navdušil do te mere, da mu v tem delu tekme ni bilo enakega! Prehitel je vse, Slovenija pa je po njegovi zaslugi pobegnila zasledovalcem in si močno izboljšala možnosti za odmeven dosežek, uvrstitev na stopničkah!

Ko je Timi Zajc skočil 129,5 metra, je Slovenija zadržala prednost pred glavnimi tekmeci za tretje mesto. Vodilni Nemci so ostali razred zase, saj so imeli velikansko prednost pred Norvežani, Slovenci pa so za ''vikingi'' zaostajali slabih 17 točk, tako da jih je lahko na drugo mesto popeljal le še čudež.

Peter Prevc je zadržal prednost pred Japonci, Slovenija je tekmo na Poljskem končala na tretjem mestu. | Foto: Sportida Peter Prevc je zadržal prednost pred Japonci, Slovenija je tekmo na Poljskem končala na tretjem mestu. Foto: Sportida

Kot zadnji v slovenski vrsti je nastopil Peter Prevc. Japonec Rjoju Kobajaši ga je izzval z izjemnim nastopom (143 metrov), a je ostal slovenski skakalec zbran, skočil 132 metrov in ubranil prednost pred Japonci. Na koncu je znašala "pičle" 2,5 točke, slovenski orli pa po nastopu najstarejšega izmed bratov Prevc niso skrivali sreče, saj so se prvič v tej sezoni na ekipni preizkušnji povzpeli na stopničke.

Nemci so na koncu zmagali z ogromno prednostjo, drugouvrščene Norvežane so prehiteli za okroglih 40 točk! Zmagovalci so nastopili v postavi Constantin Schmid, Markus Eisenbichler, Stephan Leyhe in Karl Geiger.

Ekipna tekma, Zakopane  2. serija

 
Timi Zajc
Sportal Slovenci brez napak, Zajc tik za najboljšimi

Lanišek: To je bil skok za dušo

Gorazd Bertoncelj je polovico od osmih skokov varovancev ocenil kot zelo dobre, tri kot malce slabše, enega pa kot zelo slabega.  | Foto: Vid Ponikvar Gorazd Bertoncelj je polovico od osmih skokov varovancev ocenil kot zelo dobre, tri kot malce slabše, enega pa kot zelo slabega. Foto: Vid Ponikvar Kaj so po tekmi povedali v slovenskem taboru? "Danes sem zelo zadovoljen s svojimi skoki. Pokazal sem dober in zelo dober skok. Odlično je bilo v drugi seriji zajadrati daleč, to je bil skok za dušo," ni skrival zadovoljstva Anže Lanišek, ki je v drugo preskočil mejo 140 metrov.

"Z rezultatom današnje tekme sem zelo zadovoljen. Vedno je dobro stati na stopničkah. Skok v prvi seriji ni bil najboljši, spet sem storil napako. V drugi seriji sem se izboljšal, ampak bilo je napeto, ker je šlo na tesno," je po prvem tekmovalnem dnevu v Zakopanah dejal Peter Prevc, ki je skočil kot zadnji in poskrbel za končno tretje mesto.

Glavni trener Gorazd Bertoncelj je kljub vrhunski uvrstitvi videl prostor za izboljšave: "S tretjim mestom danes moramo biti zelo zadovoljni. Fantje so opravili štiri zelo dobre, odlične skoke, trije so bili malo slabši, eden pa je bil zelo slab, a je bilo dovolj za stopničke. Nasprotniki so delali več napak kot mi in tega rezultata smo zelo veseli."

Slovenci tretji tudi v kvalifikacijah

Domen Prevc je navdušil zlasti z drugim nastopom. | Foto: Sportida Domen Prevc je navdušil zlasti z drugim nastopom. Foto: Sportida Slovenski orli so se na petkovih kvalifikacijah dobro odrezali. Prebujeni Zajc je imel peti dosežek, Domen je bil 12., Peter 14. in Lanišek 23. Če bi sešteli njihove točke in tudi tiste, ki so jih dosegli tekmeci na današnji preizkušnji, potem bi imeli tretji dosežek. A gneča okoli naših skakalcev je bila velika. Nemci, Poljaki in Japonci so bili v tem krogu. Malenkostno so zaostajali Norvežani, izstopali pa so Avstrijci.

Štadion pod skakalnico je bil razprodan. Poljaki so še enkrat dokazali, kako veliko priljubljenost v tej slovanski deželi uživajo smučarski skoki, povrhu vsega pa imajo v svojih vrstah vročega Dawida Kubackega. Junak novoletne turneje je bil najboljši v petkovih kvalifikacijah in bo novo zmago napadal v nedeljo, ko bo še posamična tekma. Lani so Slovenci za 14 točk zgrešili tretje mesto. Sestava ekipe je bila praktično enaka, le da je namesto Petra Prevca skakal Anže Semenič. Letos se jim je cilj posrečil, saj so zaostali le za dvema državama. Skupno v pokalu narodov zasedajo šesto mesto, vodi Avstrija.

Nedeljska tekma se bo začela ob 15.15, slovenske barve bo branila šesterica Cene Prevc, Rok Justin, Anže Lanišek, Domen Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc.

Ekipna tekma, Zakopane 1. serija

 
Ne spreglejte