Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
20. 10. 2017,
16.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Marcel Hirscher Marcel Hirscher svetovni pokal Sölden Pjongčang 2018

Petek, 20. 10. 2017, 16.26

6 let, 6 mesecev

Marcel Hirscher

Smučarski gospodar kristalov je pripravljen na sestop

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

"Veliki kristalni globus? Mogoče je. A je tudi nerealno," pred začetkom nove smučarske sezone, v katero se bo zaradi poškodbe gležnja podal z zamudo, razmišlja šestkratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala Marcel Hirscher, ki se skuša tako izogniti pritisku favorita.

Marcel Hirscher: gospodar kristalov | Foto: Sportida Marcel Hirscher: gospodar kristalov Foto: Sportida

Zdaj že kar krepko oddaljenega 19. marca 2011 je Ivica Kostelić v Lenzerheideju dvignil veliki kristalni globus. Verjetno takrat ni bilo junaka, ki bi si upal napovedati scenarij, po katerem bo Hrvat zadnji zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala pred ero mladeniča, ki je tisto sezono končal na 15. mestu. To je bil Marcel Hirscher, ki je že leto pozneje v pravem fotofinišu ugnal Švicarja Beata Feuza in si v pomladno-sončnem Schladmingu kot prvi Avstrijec po Hermannu Maierju pokoril "beli cirkus".

Vse drugo je bil deja vu. Nova sezona, nov veliki kristalni globus, a isti lastnik. 2012, 2013, 2014, 2015, 2015 in 2017. Leta, v katerih je vladal Hirscher, nad katerim so obupovali predvsem Norvežani. Aksel Lund Svindal in Kjetil Jansrud sta namreč vsak po dvakrat pristala na drugem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala. Enkrat je bil srebrn tudi Henrik Kristoffersen.

Recept je bil vedno podoben. Solnograški šampion je svojo (pre)moč gradil v slalomu in veleslalomu, izkoriščal tehnično obarvanost koledarja svetovnega pokala, obenem pa tekmecem občasno zobe pokazal še z drznimi nastopi v kombinaciji ali superveleslalomu. Konkurente je tako večinoma razorožil že pred velikim finalom. S šestimi velikimi globusi je preskočil vse najboljše smučarje v zgodovini. V ženski konkurenci je bila šestkrat najboljša Annemarie Moser-Pröll, a ne v nizu.

Po poškodbi čas za novega smučarskega kralja?

Ko je 28-letni šampion spomladi naznanil nadaljevanje kariere, so v njegovi potezi mnogi videli napoved napada na sedmi veliki kristalni globus. A dober teden pred začetkom sezone se zdi Hirscher ranljiv kot še nikoli. Avgusta si je namreč po vrnitvi na sneg zlomil gleženj, zaradi česar je začetek sezone predstavil za nedoločen čas. Pred desetimi dnevi si je sicer znova nadel smuči, a zgolj za prosto smučanje.

V svoji 12.  sezoni bo gostoval tudi v Kranjski Gori. | Foto: Urban Urbanc/Sportida V svoji 12. sezoni bo gostoval tudi v Kranjski Gori. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Za turista sem že dober, zase prav gotovo ne," je pred dnevi pojasnjeval grozdu avstrijskih novinarjev in dodal, da s številnimi telesnimi aktivnostmi nima težav, medtem ko je njegovo smučarsko delovanje močno omejeno. V Söldnu tako zanesljivo še ne bo stal na štartu veleslalomske preizkušnje. Upa na slalomski preizkus v Leviju, ob tem pa odkrito poudarja, da o napadu na veliki globus ne razmišlja. "To ni realno," pravi najboljši smučar zadnjih let.

Po manjkajočo lovoriko

Med glavnimi kandidati za prekinitev Marcelove vladavine sta nedvomno Francoz Alexis Pinturault in Norvežan Henrik Kristoffersen. Hirscherjev osrednji cilj medtem ostaja vrnitev na tekmovalne obrate in preboj do točke, ko bo lahko na progi vnovič izzival mejne nagibe ter razvijal hitrost tam, kjer tekmeci zgolj ohranjajo tempo. Njegov osrednji tekmovalni izziv pa prav tako ni presenečenje. Poleg šestih globusov je namreč kar štirikrat postal svetovni prvak, v zbirki pa mu manjka zlata olimpijska kolajna.

Leta 2010 je bil v tehničnih disciplinah četrti in peti, štiri leta pozneje je bil v Sočiju v veleslalomu četrti, v slalomu pa ga je ugnal le rojak Mario Matt. Od zlate kolajne, s katero bi bila njegova zbirka popolna, ga je ločilo 28 stotink sekunde. Novo priložnost bo iskal februarja v Pjongčangu. Svetovni pokal bo zanj tako predvsem pot do olimpijskih iger. A če se bo hkrati ponudila priložnost še za kaj več, o tem, da jo bo zagrabil z obema rokama, ne gre dvomiti.

Marcel Hirscher v številkah:
  • 1.599 točk v sezoni 2016/17,
  • 203 nastopi v svetovnem pokalu,
  • 107 uvrstitev na oder za zmagovalce,
  • 45 zmag v svetovnem pokalu,
  • 28 let,
  • malih kristalnih globusov,
  • 7 kolajn na svetovnih prvenstvih,
  • 6 velikih kristalnih globusov,
  • 4 zmage v Kranjski Gori,
  • 1 olimpijska kolajna.
Ne spreglejte