Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
16.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Severin Freund Maja Vtič Aksel Lund Svindal Lindsey Vonn

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 16.36

6 let, 6 mesecev

Slovenski orli naj poberejo čim več denarja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Z dobrim skakanjem pride tudi lepa finančna nagrada, kar znajo povedati tisti najboljši v svetovnem pokalu. Pri moških sta največja zbiratelja Severin Freund in Peter Prevc.

Pred dvema letoma so prišli s strani Mednarodne smučarske organizacije FIS namigi, da naj bi se denarne nagrade za tiste najboljše podvojile, vendar do realizacije "še" ni prišlo. Namesto navideznih 20 tisoč švicarskih frankov (18.460 evrov) zmagovalec še vedno prejme deset tisoč frankov (9.230 evrov), ki niso obdavčeni.

Pri skakalcih kot zadnji prejme finančno nagrado na tekmi trideseti, za eno točko pa je predvidenih 92 evrov.

Nižje nagrade imajo v ženski konkurenci. Najboljša prejme tri tisoč švicarskih frankov (2.764 evrov), finančna pogača pa pade še na 20. skakalko na posamezni tekmi, ki prejme 304 evre.

Freund vodilni, Prevc mu diha za ovratnik

In kako so kaj uspešni slovenski skakalci na uvodu v sezono? Družina Prevc je najbogatejša, če gledamo na zneske, ki sta jih na prvih štirih tekmah prejela brata Peter in Domen. Skupaj sta zaslužila približno 36 tisoč evrov – od tega sta morala plačati še 20-odstotni davek –, z največjo pogačo pa se kot posameznik lahko pohvali Nemec Severin Freund s približno 25.800 evri.

Od bratske naveze si je večji delež (22 tisoč evrov) z dobrim skakanjem prislužil starejši Peter, ki v skupnem seštevku svetovnega pokala tretji in za vodilnim Freundom zaostaja za 21 točk, medtem ko je po zaslužkih na drugem mestu.

Zaradi drugega mesta na ekipni tekmi v Klingenthalu je namreč naš najboljši skakalec na lestvici zaslužkarjev prehitel Norvežana Kennetha Gangnesa (18.796 evrov), ki je z zmago in drugim mestom blestel pretekli konec tedna v Lillehammerju ter je od rumene majice oddaljen za vsega točko.

Med tistimi, ki jim je pripadel del kolača, so še trije Slovenci. Jurij Tepeš se lahko pohvali z osvojenimi 7.924, Anže Lanišek pa s 6.173 evri, medtem ko je Robert Kranjec za točko v Lillehammerju prejel 92 evrov.

Nagrade smučarjev in smučark so večkratne

Vsi ti zneski pa so bistveno manjši, kot jih denimo prejemajo alpski smučarji in smučarke. Za primerjavo, prvi mož smučanja Aksel Lund Svindal je s tremi zmagami, z 21. in s 24. mestom v tej sezoni zaslužil že 116 tisoč evrov, Lindsey Vonn pa je za tri zmage dobila 115 tisoč evrov. Vsaka njena zmaga v Lake Louisu je namreč znašala velikih 38 tisoč evrov. Rekorden pa še vedno ostaja legendarni Kitzbühel, kjer bosta zmagovalca slaloma oziroma smuka prejela vsak po 70 tisoč evrov.

Pridno pa sta začeli zbirati evre tudi slovenski skakalki. Maja Vtič je z drugim mestom zaslužila dobrih 2.200 evrov, Špeli Rogelj pa je za 19. mesto kapnilo 332 evrov.

Prav vsi v Sloveniji bodo ob koncu te sezone izjemno veseli, če bodo imeli slovenski orli na svojih računih čim več financ iz naslova nagrad na posameznih tekmah, kar bo pomenilo, da se bodo ob koncu marca potegovali za vidnejša mesta v svetovnem pokalu. Zatorej, naj poberejo čim več denarja …

Ne spreglejte