Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
12. 2. 2013,
8.12

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Schladming ekipna tekma Ana Bucik Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Torek, 12. 2. 2013, 8.12

4 leta, 3 mesece

Slovenski moto: zakaj pa ne?!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bo ekipna tekma na svetovnem prvenstvu v Schladmingu za Slovenijo res le priložnost za ognjeni krst mladega smučarskega rodu na velikem tekmovanju?

''Norveška ali Slovenija? Vseeno mi je. Želimo zmago in zlato kolajno. Ne vem niti, kdo bo nastopal za omenjeni reprezentanci,'' je na vprašanje, s katero reprezentanco bi se raje pomeril v drugem krogu ekipne tekme, odvrnil Mathias Berthold, šef avstrijske smučarske ekipe, ki ima kot prva v pokalu narodov že zagotovljeno mesto v četrtfinalu. Rdeče-bela-rdeča četa ničesar ne želi prepustiti naključju, zato so naši severni sosedje rekrutirala močno zasedbo na čelu z Marcelom Hirscherjem. ''Spodobi se, da kot najmočnejša država na domačem prvenstvu razmišljamo le o zlatu,'' dodaja Betrhold, ki pooseblja avstrijsko zagretost pred ekipno preizkušnjo, na katero se glavnina reprezentanc pripravlja v bolj sproščenem ozračju in ji pogosto pripisuje nekoliko bolj zabavljaški prizvok.

Tudi v slovenskem taboru, ki bo moral za dvoboj z Avstrijo najprej izločiti Norvežane, ni zaznati pretirane tekmovalne napetosti. ''Pri večerji smo se zbadali, da smo vajeni zmagovati na ekipnih tekmah. To pričakujemo tudi tokrat,'' se je ob spogledovanju z debijem na velikih članskih tekmovanjih pošalila Ana Bucik, ki je bila še lani del zmagovite slovenske ekipe na mladinskem svetovnem prvenstvu. Enako velja za Mišela Žeraka in Žana Kranjca, nekoliko bolj izkušeni del ekipe pa tvorijo Ilka Štuhec, Miha Kürner in predvsem Ana Drev. ''Če bomo imeli dober dan, lahko marsikoga presenetimo. Na teh tekmah namreč ne velja pravilo, da vedno zmaga najboljši. Pogosto odloča tudi sreča. V Schladming nismo prišli sodelovati, temveč tekmovati,'' pravi Bucikova, z njenim razmišljanjem pa se strinja tudi samoplačnik Kürner, ki ima prav tako že nekaj izkušenj s tekmami na izpadanje. ''Ni skrivnost, da vsi nekoliko bolj razmišljamo o svojih nastopih na posamičnih preizkušnjah, a tudi ekipna tekma je naša priložnost. To so zabavne tekme. Prava akcija! Obračuni 1:1 so vedno nekaj posebnega. Verjamem, da bodo ustvarili dobro vzdušje in napadli na vso moč. To je edini taktični načrt,'' poudarja Kürner.

Neposrednih dvobojev in ekipnega pridiha se veseli tudi Ilka Štuhec, bolj redkobesedna pa je, ko se pogovor dotakne pričakovanj. ''Čar teh tekem je, da ni vse odvisno le od enega tekmovalca. Možno je prav vse. Pomembno je, da bomo naprej vlekli drug drugega. Pozitivno razmišljanje nam lahko prinese dober rezultat. Kakšnega? Ne vem. Tudi zame je to novost. Zanesljivo pa se bomo tekme lotili zelo resno,'' razmišlja 22-letna Mariborčanka, ki je v Schladmingu že prijetno presenetila s šestim mestom v superveleslalomu.

Kako poteka ekipna tekma?

Paralelna preizkušnja je vpeta v izločilni sistem, ki se začne z osmino finala ter zaključi s finalom ter tekmo za tretje mesto. Neposredni medsebojni boj dveh reprezentanc vključuje štiri vožnje (s skupno osmimi tekmovalci), v dveh se med seboj pomerita smučarja, v dveh smučarki. Vsaka zmaga prinaša točko. V naslednji krog napreduje reprezentanca, ki zbere več točk. Če je rezultat 2:2, o zmagovalcu odloča seštevek časov najhitrejšega smučarja in smučarke.

Ne spreglejte