Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 12. 2017,
11.06

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Oberstdorf Jože Šlibar

Sobota, 30. 12. 2017, 11.06

6 let, 3 mesece

Jože Šlibar

Slovenec, ki je prav v Oberstdorfu postavil svetovni rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Jože Šlibar | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Danes bo v Oberstdorfu na sporedu prva tekma 66. novoletne skakalne turneje v smučarskih skokih. Ravno Oberstdorf pa ima tudi slovenski pečat. Smučarski skakalec Jože Šlibar je namreč ravno na tem prizorišču leta 1961 postavil svetovni rekord.

"Bilo je, kot bi na morju ležal na blazini, s to razliko, da sem zdaj ležal na zračni blazini," se je v enem od intervjujev za Sportal fantastičnega dosežka iz daljnega leta 1961 spominjal Jože Šlibar, prvi Slovenec s svetovnim rekordom (141 metrov) v smučarskih skokih.

Skakalnica v Oberstdorfu je gostiteljica uvodne tekme novoletne skakalne turneje. | Foto: Getty Images Skakalnica v Oberstdorfu je gostiteljica uvodne tekme novoletne skakalne turneje. Foto: Getty Images

"Polet v Oberstdorfu je bil eden redkih, pri katerem se je prav vse poklopilo," je dejal 86-letni gospod, ki ga je za smučarske skoke navdušil nekdanji smučarski skakalec Janez Polda, ta je na pobudo Šlibarjevega profesorja telesne vzgoje Mihe Potočnika leta 1948 obiskal nižjo gimnazijo v Tržiču.

Oberstdorf | Foto: Getty Images Foto: Getty Images



Šlibar se je skokom resneje zapisal šele pri 20 letih, ko se je pridružil ljubljanskemu klubu Enotnost. Da so ga sprejeli medse, je malce priredil svoj EMŠO in se za nekaj let pomladil. Čeprav je bila njegova tekmovalna kariera kratkega daha, se je s svetovnim rekordom v smučarskih poletih, s katerim je v Oberstdorfu za dva metra izboljšal deset let star rekord finskega skakalca Tauna Luira, dosežen na isti skakalnici, zapisal v anale športne zgodovine.

Jože Šlibar | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Rekordna znamka 141 metrov, v obliki kombinacije številk sestavlja tudi njegovo telefonsko številko in številko na registrskih tablicah, mu je med drugim prinesla avto, spačka, hkrati pa je bil deležen še povabila v Beograd, kjer mu je Tito podaril zlato uro s svojim avtogramom na steklu.

"Zanimivo je, da si je Tito večkrat ogledal tekme v Planici. Spomnim se, da nas je enkrat povabil v restavracijo na Jesenicah in nam plačal ribo. Takrat sem plesal z Jovanko Broz. Bila je tako lepo okrogla, da sem jo komaj objel čez pas (smeh, op. p.)," je Šlibar, ki se tudi sam redno zaključuje finala v Planici, povedal za Sportal.

Jože Šlibar med čestitko Petru Prevcu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jože Šlibar med čestitko Petru Prevcu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Dosežki Jožeta Šlibarja:

Svetovni rekord 141 m, Oberstdorf (Nem, 1961)

Novoletna turneja: 3. mesto, Ga-Pa (Nem, 1960)

Leta 2012 je bil Šlibar sprejet v Hram slovenskih športnih junakov

Ne spreglejte