Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 1. 2020,
17.16

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

3

Natisni članek

slalom Petra Vlhova Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Meta Hrovat

Sobota, 4. 1. 2020, 17.16

4 leta, 3 mesece

Sljeme, slalom, ženske

Slovaška veselica nad Zagrebom, Hrovatova ne skriva razočaranja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

3

Sljeme 2020 | Slovakinja Petra Vlhova je postavila najboljši rezultat v obeh tekih zagrebškega slaloma. | Foto Siniša Kanižaj/Sportida

Slovakinja Petra Vlhova je postavila najboljši rezultat v obeh tekih zagrebškega slaloma.

Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Slovakinja Petra Vlhova je navdušila na četrtem slalomu v tej sezoni in po dveh sanjskih nastopih na zagrebškem Sljemenu stopila na najvišjo stopničko. Drugouvrščeno Američanko Mikaelo Shiffrin, navajeno osvajanja prvih mest na Hrvaškem, je prehitela za več kot sekundo in 30 stotink! Od štirih Slovenk si je točke svetovnega pokala zagotovila le Meta Hrovat. Osvojila je 28. mesto, višjo uvrstitev pa sta ji preprečili napaki v spodnjem delu proge, ki sta se ji pripetili v obeh tekih.

Četrti ženski slalom v tej sezoni je potekal na Sljemenu na sosednjem Hrvaškem. Ob pomoči reflektorjev in v družbi prekrasnega sončnega zahoda, očarljive igre narave, je najbolj osrečil srca slovaških navijačev, ki so stiskali pesti za Petro Vlhovo. Ljubljenka njihovih src je v prvem teku odlično izkoristila štartno številko 1, v drugo, ko ji je Američanka Mikaela Shiffrin z izjemno vožnjo vrgla rokavico, pa odgovorila s še eno suvereno vožnjo.

Slovakinja je prvič v karieri postala Snežna kraljica na Hrvaškem. Njen trener je Italijan Livio Magoni, ki je pred leti sodeloval s Tino Maze. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Slovakinja je prvič v karieri postala Snežna kraljica na Hrvaškem. Njen trener je Italijan Livio Magoni, ki je pred leti sodeloval s Tino Maze. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Ponovno je postavila najboljši rezultat teka, prehitela 24-letno Američanko za 1,31 sekunde in prvič v kariero postala Snežna kraljica! Slovaška se lahko tako pohvali že z dvema Snežnima kraljicama na Hrvaškem, saj je šla 24-letna Vlhova po stopinjah rojakinje Veronike Velez Zuzulove, najboljše leta 2017. To je njena druga zmaga v tej sezoni. Najboljša je bila že na tekmi paralelnega slaloma v St. Moritzu, tokratno zmago pa je posvetila številnim navijačem, ki so jo bodrili na prizorišču nad Zagrebom.

Sljeme 2020 | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Na zmagovalni oder se je uvrstila še Avstrijka Katharina Liensberger, ki pa je za zelo hitro zmagovalko zaostala že tri sekunde in pol. Shiffrinova je s tem prekinila niz šestih zaporednih zmag v slalomu na tekmah za svetovni pokal, trdno pa ostaja v skupnem vodstvu za svetovni pokal. V tej sezoni je osvojila že 826 točk, kar 313 več od najbližje zasledovalke, to je od sobote dalje prav Vlhova (513). Tretje mesto v skupnem seštevku točk svetovnega pokala zaseda Italijanka Federica Brignone (451), ki ni nastopila na slalomski preizkušnji.

Meta Hrovat ni skrivala razočaranja

Meta Hrovat je od nastopa na Hrvaškem pričakovala več. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Meta Hrovat je od nastopa na Hrvaškem pričakovala več. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida ''Zelo sem razočarana. Zelo! Predvsem nad drugo vožnjo. Upam, da me bodo takšne grenke izkušnje zgolj utrdile,'' je po zagrebškem slalomu povedala Kranjskogorčanka Meta Hrovat, edina slovenska dobitnica točk na sobotnem slalomu.

''Meta je danes v obeh vožnjah naredila preveliki napaki, tako da boljši izplen niti ni bil mogoč. Upam, da ji bo na naslednjih tekmah vendarle uspelo v cilj priti brez napak, saj prepotrebno hitrost ima,'' je po tekmi povedal slovenski trener Janez Slivnik, ki mu je žal tudi nove ničle Ane Bucik.

''Škoda, na treningih je kazala dobre vožnje, a se ji na tekmi že drugič zapored ni izšlo.'' Nekaj svetlih točk je videl v vožnjah Neje Dvornik in Klare Livk, a poudarja, da za ta rang tekmovanj to še ni dovolj. Prepotrebno samozavest bosta mladi Slovenki po njegovem mnenju morali najti na tekmah nižjega ranga.

Slovakinja razred zase že v prvo

Kako pa se je na progi Rdeči spust razpletel prvi tek? Med 74 udeleženkami je svoje karte najbolje izkoristila Vlhova, zmagovalka paralelnega slaloma v St. Moritzu ter druga na specialnih slalomih v Lienzu in Killingtonu. Uspela ji je popolna vožnja. Zagotovila si je visoko prednost 1,16 sekunde pred Shiffrinovo, ki v tej zimi na slalomih do tekme na Hrvaškem sploh ni poznala poraza. Zmagovalno trojico je po prvem tekmu zaokroževala Švicarka Wendy Holdener, ki je za Slovakinjo zaostala 1,81 sekunde.

Američanka Mikaela Shiffrin ostaja pri 64 zmagah za svetovni pokal. Slovakinja je prekinila njen niz šestih zaporednih zmag v slalomu. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Američanka Mikaela Shiffrin ostaja pri 64 zmagah za svetovni pokal. Slovakinja je prekinila njen niz šestih zaporednih zmag v slalomu. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Navijači so na Sljemenu lahko spremljali nastope štirih Slovenk. Prva vožnja je najbolje uspela Meti Hrovat, ki je štartala 21. in bila do zadnje strmine odlično na progi (6. oz. 7. čas na drugem in tretjem merjenju časa), nato pa se ji je pripetila napaka in jo stala boljše uvrstitve. Z zaostankom 3,34 sekunde je v cilj pripeljala kot 15., na koncu pa pristala na 20. mestu.

Preostale tri Slovenke so ostale brez finalne vožnje. Ana Bucik (+4.18) in Neja Dvornik (+4.90) sta bili prepočasni za uvrstitev med najboljših 30, Klara Livk, katero je trener Slovenk Janez Slivnik poslal na start namesto Maruše Ferk, pa je na prvi tekmi svetovnega pokala v tej sezoni odstopila. "Napako sem naredila na najbolj neprimernem delu proge, tako da sem žal ostala brez finala," je po slabem rezultatu pojasnila Bucikova. 

Ana Bucik je napako naredila na najbolj neprimernem delu proge in ostala brez priložnosti v finalni vožnji. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Ana Bucik je napako naredila na najbolj neprimernem delu proge in ostala brez priložnosti v finalni vožnji. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Meta Hrovat
Sportal Shiffrinova znova nepremagljiva, Hrovatova deseta v Lienzu

V nedeljo bo v Zagrebu na sporedu še moški slalom (14.15 in 17.40). Slovenske barve bosta branila Štefan Hadalin in Žan Kranjec.

Rezultati, Sljeme (SL, Ž):

 
 

Svetovni pokal, skupni seštevek (13):
1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 826
2. Petra Vlhova (Slk) 513
3. Federica Brignone (Ita) 451
4. Viktoria Rebensburg (Nem) 329
5. Michelle Gisin (Švi) 301
6. Wendy Holdener (Švi) 287
7. Mina Fürst Holtmann (Nor) 281
8. Marta Bassino (Ita) 269
8. Katharina Liensberger (Avt) 269
10. Anna Swenn-Larsson (Šve) 235
...
20. Meta Hrovat (Slo) 147
45. Ana Bucik (Slo) 65
56. Tina Robnik (Slo) 42
59. Ilka Štuhec (Slo) 35
93. Maruša Ferk (Slo) 5

...

Slalom (4):
1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 380
2. Petra Vlhova (Slk) 260
3. Katharina Liensberger (Avt) 186
...
25. Meta Hrovat (Slo) 29
39. Ana Bucik (Slo) 12

...

Ne spreglejte