Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
16. 6. 2016,
15.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Henrik Kristoffersen Aksel Lund Svindal Marcel Hirscher Marcel Hirscher Anna Fenninger Tina Maze

Četrtek, 16. 6. 2016, 15.39

6 let, 6 mesecev

Slalomski as v boju za svojo glavo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Najboljši slalomist pretekle zime in drugi najboljši smučar v skupnem seštevku svetovnega pokala Henrik Kristoffersen ne želi biti več poslušni mladinec, temveč zahteva pravico do trženja oglasnega prostora na čeladi in drugih pokrivalih.

Henrik Kristoffersen: kateri pokrovitelj se bo znašel na čeladi mladega asa? | Foto: Henrik Kristoffersen: kateri pokrovitelj se bo znašel na čeladi mladega asa?

Zgodba o športnikih v boju za svoje glave oziroma oglasne prostore na čelnem delu svojih trakov, kap ali čelad je stara že vrsto let in se spreminja v svojevrstno nadaljevanko. Različne panožne zveze imajo namreč različna pravila o osrednjem oglasnem prostoru. V nekaterih državah lahko športnik ta del izkoristi za svojega osebnega pokrovitelja, v drugih ima pravico do vseh oglasnih površin zveza.

V preteklosti je bilo tako že kar nekaj nesoglasij. Navsezadnje se je tudi nekdanja prva dama slovenskega smučanja Mateja Svet neuspešno borila za osebnega pokrovitelja, kar nekaj energije pa je v ohranjanje svoje čelade porabila tudi Tina Maze.

Lani je afera izbruhnila tudi pri Avstrijcih, ki Anni Fenninger (zdaj Veith) niso dovolili pokrovitelja, saj je neposredni konkurent obstoječega dobavitelja vozil avstrijske reprezentance.

Po Svindalovi poti?

Najnovejša zgodba o boju športnika za oglasni prostor na svoji čeladi pa prihaja iz norveškega tabora. Komaj 21-letni Henrik Kristoffersen ima namreč na mizi ponudbo proizvajalca energijskih pijač Red Bull. A mladenič ponudbe zaradi nasprotovanja panožne zveze še ne more sprejeti.

Norvežani morajo namreč na kapah in čeladah nositi znak generalnega pokrovitelja, to je mobilni operater Telenor. Izjema je Aksel Lund Svindal, ki si je izboril individualno pogodbo in dogovor prav z Red Bullom. Ta zdaj želi pod svoje okrilje zvabiti še Kristoffersena, a pri krovni smučarski zvezi (še) ne želijo popustiti.

Smučar sedanjosti in prihodnosti    

Kristoffersen, ki se kljub mladosti že lahko pohvali z malim kristalnim globusom, srebrnim odličjem v skupnem seštevku svetovnega pokala, desetimi posamičnimi zmagami in bronasto olimpijsko kolajno iz Sočija, sicer velja za smučarja prihodnosti. Lastnik kar osmih kolajn (od tega šestih zlatih) z mladinskih svetovnih prvenstev, ki ga odlikuje napredna tehnika, je namreč Marcelu Hirscherju že odvzel slalomski primat, zobe vedno bolj odločno kaže tudi v veleslalomu (letos je bil skupno tretji), v prihodnje pa v norveškem taboru načrtujejo tudi dodajanje disciplin.

Ne spreglejte