Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
11. 3. 2013,
10.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mitja Valenčič

Ponedeljek, 11. 3. 2013, 10.29

8 let

Slabše ne gre. Mar res?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska moška smučarska reprezentanca se je na pokalu Vitranc v Kranjski Gori oziroma Podkorenu z nič točkami v dvanajstih posameznih nastopih dotaknila dna in osvetlila veliko krizo.

Slovenski smučarji so brez točk svetovnega pokala ostali na štirih od skupno osmih slalomov v iztekajoči se sezoni in ostali brez pravice do nastopa na obeh mestnih paralelnih preizkušnjah in finalu. Brez slednjega se od zime poslavljajo tudi veleslalomisti, ki so ničlo vknjižili na petih (skupno 7) preizkušnjah. Klavrna podoba na deževnih domačih tekmah v Podkorenu torej, žal, ni presenetljiva in neskladna z realnim stanjem. Na koncu se je pravzaprav domače pehanje za kakšno točko vnovič zožilo na vprašanje, ali se bosta med trideseterico prebila Janez Jazbec in Mitja Valenčič. Oba sta ostala brez točk, takšne usode pa je bila naposled deležna tudi reprezentanca. "Ne želim biti žaljiv do trenerske ekipe in tekmovalcev, ki so se, o tem sem prepričan, trudili po najboljših močeh, a dejstvo je, da sem razočaran. Nimamo rezultata, na katerega bi se lahko naslonili. Ostajajo nam le obetavni odseki, kar pa je premalo. Težko pa napovem, kako bo na odnose v reprezentanci in zvezi vplivala ta kranjskogorska ničla, " pravi poslavljajoči se strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc.

Iskanje izgovorov po rezultatsko sramotnem koncu tedna je preživeto, pravo vprašanje je, kaj storiti, da bi se skrb vzbujajoča krivulja vendarle znova začela vzpenjati. Trenutno stanje je z veliko generacijsko luknjo namreč predvsem odraz neustreznega dela in neučinkovite prerazporeditve sredstev pred leti, zato naglih ukrepov, ki bi v relativno kratkem časovnem roku spremenili žalostno sliko, ni na voljo. Naloga novega vodstva bo torej predvsem skrb za pravilno usmerjanje generacije na čelu z Žanom Kranjcem in vzporedna vnovična izgradnja prave reprezentančne piramide, v kateri bo možno rdeči niti slediti vse iz klubov do članske vrste v svetovnem pokalu. "Upam, da v trenerskih ekipah ne bo prihajalo do revolucionarnih sprememb. Stavim na kontinuirano načrtno delo trenerja in ekipe. Trener in tekmovalec morata skupaj preživeti daljše obdobje. Prvi mora ugotoviti, kjer so pomanjkljivosti slednjega in jih sistematično odpravljati. Vsekakor pa bi svojemu nasledniku svetoval večjo mero združevanja ekip, saj je delitev na ekipo za hitri in tehnični disciplini preveč izrazita. Težava našega smučanja je pomanjkljivo tehnično znanje. Tekmovalci so dobri v določenih segmentih, na specifičnih postavitvah, nimajo pa prave širine," razmišlja Makuc, po katerem bo taktirko po vsej verjetnosti prevzel Dušan Blažič. Ob skorajšnjem slovesu priznava, da odhaja s slabim občutkom in ob pogledu v prihodnost ne skriva zaskrbljenosti. Na uho mu je namreč prišla informacija, da bo imel tudi njegov naslednik na voljo primerljiva finančna sredstva. "Na strokovni ravni se trudimo, a ponujena podpora ni ustrezna. Pri tistih, ki zagotavljajo sredstva, bi želel več posluha. Pogrešam energijo pri pridobivanjih denarja. Ne zahtevamo nadstandardnih pogojev, temveč osnovo," je ob koncu pokala Vitranc dejal Makuc.

Ne spreglejte