SiolNET. Sportal Zimski športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pod Vitranc po 18 letih prvič kot gledalec

2

termometer

 | Foto:
Mitja Valenčič, zadnji slovenski smučar, ki je osvojil (vele)slalomske točke na pokalu Vitranc, se v Kranjsko Goro vrača kot gledalec in priložnostni maneken.

V ponedeljek je minilo natančno eno leto, odkar se je s podkorenskim odstopom od tekmovalnega smučanja poslovil Mitja Valenčič. Čeprav je na zadnjih dveh pokalih Vitranc vknjižil dva slalomska odstopa, zadnji veleslalomski štart v svetovnem pokalu pa zabeležil leta 2008, je prav 37-letni Gorenjec v obeh tehničnih disciplinah zadnji slovenski alpski smučar, ki se je vpisal med dobitnike točk na domačih tekmah.

V slalomu jih je 11. marca 2012 prejel za odlično osmo mesto. Precej daljšo brado pa imajo zadnje veleslalomske točke. Zdaj že kar daljnega 3. marca 2007 se je skupaj z Bernardom Vajdičem in Alešem Gorzo prebil v finalno vožnjo. Vse odtlej pa so veleslalomske točke za domače smučarje nedosegljiv ideal. Že osem let, v katerih se je zvrstilo prav toliko veleslalomov s kar 16 slovenskimi smučarji in skupno kar 47 poskusi.

"Po dveh odstopih bi upal uganiti, da sem zadnji slalomski dobitnik točk na pokalu Vitranc. Toda veleslalom … Res? Vse od takrat se nikomur ni uspelo prebiti do točk? No, upam, da se bo letos to spremenilo," presenečenja ni skrival Valenčič in v isti sapi dodal: "Fantom želim, da izplavajo iz te krize. Nikakor pa jih ne smemo obremeniti s previsokimi pričakovanji. Če bodo ob koncu tedna pokazali, kar znajo, si verjetno tako v veleslalomu kot tudi slalomu lahko obetamo vsaj enega finalista."

Leto za izgubljene trenutke

V zadnjih 12 mesecih je bila rdeča nit Valenčičevega življenja nadomeščanje za vse izgubljene trenutke v dolgoletni karieri, ki se je s kranjskogorskim debijem začela leta 1997. "V tem letu sem marsikaj nadoknadil. Počel sem vse tisto, za kar sem bil v času smučarske kariere prikrajšan. Vzel sem si čas zase in za družino. Prav z zadnjo sem preživel veliko časa in potoval po Evropi. Veliko ur sem bil tudi na kolesu. Ukvarjal sem se z obnovo stanovanja. No, brez smučanja ni šlo. Januarja sem nastopil celo na dveh tekmah v Bosni," pripoveduje nekdanji slalomski prvokategornik, ki bo v smučarskem svetu vztrajal tudi v prihodnje.

Tudi po končani karieri je namreč ohranil stik z begunjskim Elanom, svojim smučarskim opremljevalcem v zadnjem delu kariere, obenem pa je dosegel tudi načelen dogovor o selitvi v trenerske vode. V novi sezoni naj bi se namreč preizkusil v vlogi trenerskega pomočnika pri dečkih in deklicah v ASK Triglav. "V smučanju sem prebil večji del življenja, zato se v tem športu vidim tudi v prihodnje," o skorajšnjem novem poklicu razmišlja Valenčič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin