Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
13. 3. 2015,
8.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mitja Valenčič alpsko smučanje

Petek, 13. 3. 2015, 8.42

8 let

Pod Vitranc po 18 letih prvič kot gledalec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mitja Valenčič, zadnji slovenski smučar, ki je osvojil (vele)slalomske točke na pokalu Vitranc, se v Kranjsko Goro vrača kot gledalec in priložnostni maneken.

V ponedeljek je minilo natančno eno leto, odkar se je s podkorenskim odstopom od tekmovalnega smučanja poslovil Mitja Valenčič. Čeprav je na zadnjih dveh pokalih Vitranc vknjižil dva slalomska odstopa, zadnji veleslalomski štart v svetovnem pokalu pa zabeležil leta 2008, je prav 37-letni Gorenjec v obeh tehničnih disciplinah zadnji slovenski alpski smučar, ki se je vpisal med dobitnike točk na domačih tekmah.

V slalomu jih je 11. marca 2012 prejel za odlično osmo mesto. Precej daljšo brado pa imajo zadnje veleslalomske točke. Zdaj že kar daljnega 3. marca 2007 se je skupaj z Bernardom Vajdičem in Alešem Gorzo prebil v finalno vožnjo. Vse odtlej pa so veleslalomske točke za domače smučarje nedosegljiv ideal. Že osem let, v katerih se je zvrstilo prav toliko veleslalomov s kar 16 slovenskimi smučarji in skupno kar 47 poskusi.

"Po dveh odstopih bi upal uganiti, da sem zadnji slalomski dobitnik točk na pokalu Vitranc. Toda veleslalom … Res? Vse od takrat se nikomur ni uspelo prebiti do točk? No, upam, da se bo letos to spremenilo," presenečenja ni skrival Valenčič in v isti sapi dodal: "Fantom želim, da izplavajo iz te krize. Nikakor pa jih ne smemo obremeniti s previsokimi pričakovanji. Če bodo ob koncu tedna pokazali, kar znajo, si verjetno tako v veleslalomu kot tudi slalomu lahko obetamo vsaj enega finalista."

Leto za izgubljene trenutke

V zadnjih 12 mesecih je bila rdeča nit Valenčičevega življenja nadomeščanje za vse izgubljene trenutke v dolgoletni karieri, ki se je s kranjskogorskim debijem začela leta 1997. "V tem letu sem marsikaj nadoknadil. Počel sem vse tisto, za kar sem bil v času smučarske kariere prikrajšan. Vzel sem si čas zase in za družino. Prav z zadnjo sem preživel veliko časa in potoval po Evropi. Veliko ur sem bil tudi na kolesu. Ukvarjal sem se z obnovo stanovanja. No, brez smučanja ni šlo. Januarja sem nastopil celo na dveh tekmah v Bosni," pripoveduje nekdanji slalomski prvokategornik, ki bo v smučarskem svetu vztrajal tudi v prihodnje.

Tudi po končani karieri je namreč ohranil stik z begunjskim Elanom, svojim smučarskim opremljevalcem v zadnjem delu kariere, obenem pa je dosegel tudi načelen dogovor o selitvi v trenerske vode. V novi sezoni naj bi se namreč preizkusil v vlogi trenerskega pomočnika pri dečkih in deklicah v ASK Triglav. "V smučanju sem prebil večji del življenja, zato se v tem športu vidim tudi v prihodnje," o skorajšnjem novem poklicu razmišlja Valenčič.

Ne spreglejte