Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
11. 11. 2014,
14.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vanessa Mae Jurij Žurej

Torek, 11. 11. 2014, 14.09

7 let, 12 mesecev

"Najprej smo pometli pred svojim pragom!"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Dokazali smo, da smo sposobni samoočiščenja," ob epilogu afere Vanessa Mae poudarja direktor Smučarske zveze Slovenije Jurij Žurej.

Natančno štiri mesece po tem, ko je izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije sprejel sklepe glede spornih januarskih tekem na Krvavcu, na katerih je Vanessa Vanakorn oziroma slovita violinistična zvezdnica Vanessa Mae prišla do olimpijske vozovnice za Soči, in s štiriletno prepovedjo delovanja pod okriljem zveze kaznoval Vlada Makuca, Tuga Marinčka, Boruta Hrobata in Matjaža Golteza, je primer končala tudi Mednarodna smučarska zveza. Pri FIS so prikimali oceni o prirejenih tekmah in tekmovalki, ki je v Sočiju branila tajske barve, za kar štiri leta prepovedali nastopanje na tekmah pod okriljem mednarodne zveze, kaznovali pa so tudi sodelujoče uradne osebe.

Žurej: Ne, tudi v smučanju ni dovoljeno prav vse

"V Sloveniji smo končno dokazali, da smo sposobni najprej pomesti pred svojim pragom. Dokazali smo, da smo sposobni samoočiščenja," odločitev Mednarodne smučarske zveze komentira direktor slovenske zveze Jurij Žurej, ki se je v zadnjih mesecih najodločneje posvetil raziskovanju sumljivih ozadij januarskih tekem na Krvavcu. Zaveda se sicer, da so dogodki tedaj na slovensko smučanje vrgli slabo luč, a opozarja na naglo ukrepanje. Ob tem mednarodno "obtožbo" razume tudi kot potrditev pravilne kaznovalne usmeritve v slovenskih okvirih. Primer je namreč mednarodni zvezi posredovala prav slovenska. "Skrb vzbujajoče je, da del smučarskega sistema verjame, da je mogoče delati prav vse. Odgovor je: Ni! Kdor želi delati v najbolj konkurenčnem okolju in tekmovati z najboljšimi, se mora držati veljavnih pravil," pravi Žurej in odločno dodaja: "Verjamem, da je to pravi signal. Je znak, kako moramo delovati v prihodnje. Naj bo to tudi sporočilo, kako bomo na zvezi obravnavali druge primere. Ni pomembno, kam bom šel jaz. Pomembno je, kam gre zveza."

Vlado Makuc: Kazen moram sprejeti

Nekoliko bolj nejevoljno so odločitev FIS sprejeli smučarski delavci na zatožni klopi. Med njimi izstopa Vlado Makuc, še vedno vodja alpskih disciplin, ki se bo od SZS poslovil januarja. "Komisija je ugotovila, da so bile na tekmi storjene napake. Jaz sem bil takrat sodnik, zato nosim objektivno odgovornost. Vprašanje pa je, ali sem imel možnost preprečitve teh napak. O tem bi lahko govorili. A sklep pač moram sprejeti," pravi Makuc in priznava, da primer Vanessa Mae najbrž pomeni njegovo

Ne spreglejte