SiolNET. Sportal Zimski športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afera Vanessa Mae: FIS se opravičuje in plačuje

0

termometer

 | Foto:
Ker tajski olimpijki Vanessi Vanakorn, ki je z violino v roki znana kot Vanessa Mae, niso dokazali neposredne vpletenosti v prirejanje tekem, so pri Mednarodni smučarski zvezi odprli denarnico.

Tudi dve leti po odmevnem veleslalomskem nastopu britanske violinistične zvezdnice s tajskim športnim državljanstvom Vanesse Mae na veleslalomu olimpijskih iger v Sočiju se prah še ni polegel. Potem ko je postalo jasno, da so bile kvalifikacijske tekme ne Krvavcu neregularne in prirejene, a tekmovalki ni bilo mogoče dokazati neposredne vpletenosti v prirejanje rezultatov, želi smučarka zdaj "očistiti svoje ime".

Pri tem se oklepa odločitve mednarodnega športnega sodišča v Lozani (CAS) iz junija 2015, ki je tekme na Krvavcu (17.–19. 1. 2014) označilo za nameščene, a pri tem Vanesso Mae razglasilo le za tekmovalko.

Za nadaljevanje zgodbe so poskrbeli pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS), saj so danes objavili sporočilo za javnost, v katerem so se dodobra posuli s pepelom. Zapisali so, da v celoti spoštujejo odločitev sodišča v Lozani, na katero se niso pritožili.

Denar za dobrodelne namene

"FIS priznava, da so bile izjave o ravnanju gospodične Vanakorn na tekmah na Krvavcu neupravičene, in jih v celoti umika," so zapisali pri krovni smučarski organizaciji. Dodali so, da so s smučarko dosegli tudi poravnavo v zvezi z odškodninskim zahtevkom zaradi obrekovanja. FIS se je za svoje besede opravičila in smučarki namenila nenavedeno vsoto denarja, ki jo bo namenila za dobrodelne namene.

Epilog: umazane tekme, čista tekmovalka

Vanessi Mae oziroma Vanakorn torej ostaja status olimpijske tekmovalke, ki se je udeležila zimskih olimpijskih iger, čeprav je normo dosegla na neregularnih tekmah. V zgodovinskih zapisih ne bo nikjer navedeno, da je pri prirejanju tekem na omenjenem slovenskem smučišču sodelovala tudi sama, temveč so za nepravilnosti poskrbeli izključno Slovenci ob navzočnosti delegata Mednarodne smučarske zveze Fabia De Cassana.

Uradno je bilo torej za Mednarodno smučarsko zvezo, Mednarodni olimpijski komite in sodišče v Lozani sodelovanje znamenite glasbene gostje na tekmah, na katerih so slovenski športni delavci uporabili nešportne prijeme, zgolj naključno in nepovezano v vsemi nepravilnostmi.

Brez znakov očitnega kaznivega dejanja

Afera Mae je tik pred novim letom epilog doživela tudi na kranjskem okrožnem državnem tožilstvu. To je zavrnilo kazensko ovadbo kranjske policijske uprave zoper Vlada Makuca, Boruta Hrobata, Matjaža Golteza in Uroša Šinkovca zaradi suma kaznivega dejanja (overovitev lažne vsebine). Gre za smučarske funkcionarje, ki so sodelovali pri organizaciji tekem na Krvavcu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin