Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
8. 1. 2016,
11.41

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Soči 2014 Vanessa Mae Vanessa Vanakorn MOK

Petek, 8. 1. 2016, 11.41

2 leti, 2 meseca

Vanessa Mae in nezaželeni bis

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prirejene smučarske tekme na Krvavcu bodo v Sloveniji ostale brez sodnega epiloga, Vanessi Mae pa ostaja priponka olimpijke, čeprav na olimpijskih igrah ne bi smela nastopiti.

Prihodnji teden bosta minili dve leti od zloglasnih tekem na Krvavcu, na katerih je Britanka s tajskim potnim listom Vanessa Vanakorn, bolj znana kot violinistična zvezdnica Vanessa Mae, pet minut pred dvanajsto dosegla mednarodno normo za nastop na olimpijskih igrah v Sočiju.

Tekme, za katere se je pozneje izkazalo, da niso bile regularne, temveč prirejene in polne nepravilnosti, tudi po 24 mesecih še vedno dvigujejo prah, glasbena gostja v smučarski opravi pa se na medijski oder vrača pogosteje kot po kateremkoli koncertu.

Veselje z zamudo, zmota …?

"Presrečna sem. Navdušena. Fantastična novica in pozitiven začetek leta 2016," je v izjavi, ki jo je BBC objavil 4. januarja, povzeli pa so jo številni britanski in tuji časniki ter agencije, dejala 37-letna zvezdnica, olajšanje pa naj bi se nanašalo na "odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja, da ne razveljavi njenega rezultata".

Toda zanimivo je, da se z Vanesso Vanakorn, kot je zapisano v njeni olimpijski smučarski kartoteki, v športnih krogih v zadnjih tednih ni ukvarjal nihče. Tako pri Mednarodnem olimpijskem komiteju kot tudi pri Mednarodni smučarski zvezi so nam namreč na naše novinarsko poizvedovanje uradno pojasnili, da o njenem primeru niso razpravljali in odločali.

Pri obeh omenjenih športnih organih, ki sta imela v rokah tudi tekmovalni del olimpijskih iger v Sočiju, so nam potrdili le, de je bil zastopnik Vanakornove že 10. avgusta obveščen o tem, da je MOK ni nameraval naknadno diskvalificirati z olimpijskih iger.

S tem so se odzvali na odločitev arbitražnega športnega sodišča v Lozani, ki je preklicalo štiriletno prepoved nastopanja na smučarskih tekmah, ki jo je sprejelo Mednarodne Smučarske zveze (FIS).

Vanessa Mae ne bi smela nastopiti v Sočiju

"MOK o tej zadevi ni odločal," nam je pojasnila Emmanuelle Moreau, vodja oddelka za stike z mediji pri krovni olimpijski organizaciji. Podoben odgovor nam je posredovala tudi generalna sekretarka FIS Sarah Lewis. Tudi po njenih besedah se v zadnjih mesecih o veleslalomu v Sočiju, na katerem je Tina Maze postala olimpijska prvakinja, Vanakornova pa je zasedla prepričljivo zadnje mesto, ni razpravljalo.

Je pa Lewisova podčrtala del sklepa arbitražnega sodišča, v katerem je zapisano, da Vanakornovi sicer niso dokazali vpletenosti v prirejanje tekem na Krvavcu, vseeno pa so bile te neregularne, zaradi česar ne bi smela nastopiti na olimpijskih igrah.

Toda Vanessa Mae se je še pred izbruhom afere udeležila olimpijskih iger, njen rezultat pa ostaja nedotaknjen.

Brez znakov očitnega kaznivega dejanja

Medtem ko MOK in FIS nista odločala o tem primeru, pa se je afera Mae tik pred novim letom končala na kranjskem okrožnem državnem tožilstvu. To je zavrnilo kazensko ovadbo kranjske policijske uprave zoper Vlada Makuca, Boruta Hrobata, Matjaža Golteza in Uroša Šinkovca zaradi suma kaznivega dejanja (overovitev lažne vsebine). Gre za smučarske funkcionarje, ki so sodelovali pri organizaciji tekem na Krvavcu. S tem sklepom se bo v ponedeljek na redni seji seznanil tudi izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije. Prav SZS je namreč prijavila omenjeno četverico.

Ne spreglejte