Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
19. 8. 2013,
16.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ema Klinec Ema Klinec

Ponedeljek, 19. 8. 2013, 16.28

7 let, 12 mesecev

Skakalna junakinja Ema Klinec: Še zdaj me malce zmrazi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski skoki imajo v Emi Klinec novo junakinjo, ki bo lahko ob pravem delu tudi v prihodnje razveseljevala ljubitelje tega športa. Kljub mladosti in vsega petnajstim letom že zdaj razmišlja trezno.

Pred devetimi leti se je začela skakalna pot Eme Klinec. Sprva je vzporedno trenirala tudi floorball, ki ga je "na srečo" opustila pred dvema letoma in se popolnoma posvetila zimskemu športu. Da je eden od največjih slovenskih skakalnih biserov, smo se lahko prepričali že v preteklosti na tekmah celinskega in tekmovanjih v mlajših kategorijah, svetovno javnost pa je dodatno opozorila nase na tekmi poletnega grand prixa v Courchevelu, kjer je pometla z vso konkurenco – vključno z najboljšima skakalkama pretekle zime Saro Takanši in Sarah Hendrickson.

A je bil njen nastop v Franciji še nedavno pod vprašajem. Drugačno tolmačenje pravil Mednarodne smučarske organizacije (FIS) glede starostne omejitve je njeno udejstvovanje na tekmah najvišjega ranga postavljalo v različne časovne okvirje. Nekateri so govorili, da bo lahko nastopila v svetovnem pokalu šele 2. januarja prihodnje leto, torej v letu, ko bo dopolnila 16 let, a se je vse skupaj srečno razpletlo v korist Eme, ki je že večkrat dokazala, da bi lahko nastopila med skakalno elito. "Na začetku je bil velik šok, ko sem izvedela, da bom lahko začela tekmovati na najvišji ravni šele na začetku prihodnjega leta. Teoretično bi še imela čas, da bi se uvrstila na olimpijske igre. Nato sem za spremembo izvedela prek interneta, kar mi je bilo malce nenavadno. Čez čas sem začela razmišljati, kaj bo vse to potegnilo za seboj. S tem preskokom bom dobila izkušnje že poleti in bom lahko prišla v zimo bolj pripravljena. Vse skupaj se je na koncu dobro razpletlo, čeprav je sprva kazalo na bistveno slabši scenarij," je tegobnih in srečnih trenutkih, ki jih je prestajala, dejala 15-letna skakalka iz Žiri.

V Courchevelu je že v prvem skoku deklasirala konkurenco in imela zato pred drugim skokom toliko težjo nalogo, saj je vedno težje braniti mesto, kakor napadati iz ozadja. Test je opravila z odliko in na drugem mestu prehitela Američanko Hendricksonovo za slabi dve točki. "Še zdaj me malce zmrazi, ko pomislim na to. Morda še ni ona v vrhunski formi, vendar sem dobila dokaz, da lahko premagam svetovno prvakinjo. Zelo dober občutek sem imela pred drugim skokom, saj so punce pred menoj dobro nastopile. To je pomenilo, da so pogoji dobri in sem se zavedala, da sem le jaz tista, ki vpliva na izvedbo skoka. Ne glede na to, da je zdaj šele poletje, je bil to lep dosežek zame. Zavedam se, da moram pozimi pokazati še boljšo formo," je odločna mlajša sestra Barbare Klinec.

Glavni trener ženske reprezentance Jože Berčič je kljub uspehu v Franciji ne bo odpeljal na zadnji preizkušnji grand prixa v Rusijo in Kazahstan, saj se bo raje v miru pripravljala na premierni vstop v svetovni pokal in preskok v srednjo šolo v Škofji Loki. Ob takšni skakalni formi se ni treba bati, da ne bi naskakovala dobrih uvrstitev tudi pozimi in se spogledovala z vozovnico za olimpijske igre v Sočiju, čeprav se z njimi ne obremenjuje. "Morala se bom osredotočiti na vso sezono, ne le na en dogodek. Zaradi mojih let bi bilo nesmiselno misliti le na olimpijske igre. Potrebujem izkušnje iz različnih tekmovanj. Letos bom prvič začela zimsko sezono v svetovnem pokalu. Veliko bom potovala. Če se bom uvrstila na olimpijske igre, se bom, v nasprotnem primeru ne bo nič tragičnega. Sicer pa bo nova sezona novo poglavje v mojem življenju. Zaradi srednje šole se bo predvsem spremenilo okolje. Skoki bodo sicer na prvem mestu, vendar bom poskušala vzporedno opravljati tudi šolske obveznosti. Zavedam se, da je šola pomembna za nadaljnje življenje. Zato je ne bom izključevala," odraslo razmišlja Ema, ki namerava tudi v prihodnje sodelovati s klubskim trenerjem Jernejem Kumerjem, ta jo je pripeljal do te točke: "On je najbolj pripomogel k temu, da sem celostno zrasla v skokih. Usmerjal me je že skozi otroštvo. Pomembno je, da imaš v klubu takšno vez. Zadržala jo bom tudi, ko bom večji del časa preživela s puncami v reprezentanci. Upam, da bom ostala čim bolj v stiku z njim, ker je on vendarle tisti, ki me najbolj pozna."

Ne spreglejte