Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 3. 2018,
19.36

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

svetovni pokal Mitja Drinovec Miha Dovžan Klemen Bauer Jakov Fak Jakov Fak

Četrtek, 8. 3. 2018, 19.36

6 let, 1 mesec

Kontiolahti, šprint, moški

Šipulin Faka potisnil na četrto mesto v skupnem seštevku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Jakov Fak | Foto Sportida

Foto: Sportida

Najboljši biatlonci so se na sedmi postaji svetovnega pokala v Kontiolahtiju na Finskem pomerili v šprintu. Ob odsotnosti obolelega francoskega zvezdnika Martina Fourcada je zmagal Rus Anton Šipulin. Jakov Fak je bil 18., Klemen Bauer pa 19. Šipulin je Faka potisnil na četrto mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Stopničke so na današnjem 10-kilometrskem šprintu zasedli natančni strelci. Anton Šipulin je za 5,8 sekunde premagal Latvijca Andrejsa Rastorgujevsa in za 17,3 sekunde Francoza Quentina Fillona Mailleta. Norveški as Johannes Thingnes Boe je končal na četrtem mestu, a je bil na strelišču dvakrat nenatančen.

Z enim zgrešenim strelom si je 18. mesto priboril najboljši slovenski biatlonec in nosilec srebrnega odličja iz olimpijskih iger v Pjongčangu Jakov Fak, mesto za njim je tekmo končal Klemen Bauer, ki je bil na drugem strelskem postanku dvakrat nenatančen. Fak je za Šipulinom zaostal 50 sekund, Bauer pa 50,4 sekunde.

Zmagal je Anton Šipulin pred Rastorgujevsem in Fillon Mailletom. | Foto: Reuters Zmagal je Anton Šipulin pred Rastorgujevsem in Fillon Mailletom. Foto: Reuters

Fak privošči tekmecem, želi si boljše izvedbe sebe

"Občutki po tekmi so slabi. Vseeno sem pričakoval, da bom na tekmi lahko naredil več. Že na streljanju sem naredil napako, drugi strel je bil slabo izveden, kar moram priznati. Nisem zadovoljen. Res pa je, da še nisem pregledal vseh podatkov, da bi videl, kako je šlo na progi in kakšen je bil čas streljanja. Stvari bom analiziral po večerji, takrat bom videl, kje sem izgubil čas," je po tekmi povedal Fak.

Je bil razočaran tudi zato, ker sta največja tekmeca v boju za skupno tretje mesto končala pred njim? "Ne, tako na stvari ne smemo gledati. Vedno zmaga tisti, ki je ta dan najboljši. V športu je preprosto tako, da ne smemo nobenemu ne privoščiti. Tudi glede na to, da so to moji tekmeci, ne gledam na ta način. Če so boljši, bodo boljši, prav je, da je tako. Moja naloga in želja je, da izboljšam sebe, svoj tek in streljanje in s tem postanem bolj konkurenčen in tako premagam tekmece. Čestitke Antonu. Tudi Arnd je bil pred mano. Skupno bo zelo blizu vse do konca. Želim si, da bi nastopal čim bolje in da bi se borili do samega konca. Prvi mesti sta tako oddaljeni, da ni nobene nevarnosti za Martina in Johannesa, a od tretjega do šestega je bilo pred današnjo tekmo le okrog 30 točk razlike. Zdaj je še šest posamičnih tekem in zdaj se bo videlo razmerje, kako kakovosten je lahko kdo. Želja je, da bi bil na koncu tretji, a kako bo, bomo videli po zadnji tekmi."

Klemen Bauer je za štiri desetinke zaostal za reprezentančnim kolegom Fakom. | Foto: Sportida Klemen Bauer je za štiri desetinke zaostal za reprezentančnim kolegom Fakom. Foto: Sportida

"Tudi če bi Klemen premagal mene, bi bilo prav in športno"

Fak je danes za pičle štiri desetinke prehitel reprezentančnega kolega Bauerja, a pričakovano mu to ni pomenilo dodatnega razloga za veselje: "Kot sem že povedal, je to tako, da se v športu borimo in tako mora biti. Tudi če bi Klemen premagal mene, bi bilo prav in športno, a danes sem jaz njega."

Bauer: Šel sem na vse ali nič

In kako je današnjo zapravljeno priložnost videl Bauer? "Kazalo je res zelo dobro, tudi počutil sem se zelo dobro. Že ves teden sem pričakoval to tekmo dobro razpoložen, začel sem odločno. Šel sem na vse ali nič. Podobno kot na olimpijskih igrah je kazalo dobro, potem pa sem bil preveč neučakan pred streljanjem v stoje. Zadnja dva strela, ki najbolj bolita, sta šla mimo. Težko rečem, koliko mimo, a zanesljivo dovolj, da tarči nista padli. Priložnost bo znova treba iskati na naslednji tekmi. Že danes sem to poskušal deloma nadoknaditi v zadnjem krogu, tudi s pomočjo jeze, ker me take napake, ki se mi vedno znova dogajajo, res bolijo."

Norveška legenda Ole Einar Björndalen se je po olimpijski pavzi vrnila z 12. mestom.  | Foto: Reuters Norveška legenda Ole Einar Björndalen se je po olimpijski pavzi vrnila z 12. mestom. Foto: Reuters

Dovžan za las ob točke

Za malo je točke svetovnega pokala zgrešil Miha Dovžan, ki je z enim zgrešenim strelom in 1:42,4 zaostanka za zmagovalcem zasedel 42. mesto, Mitja Drinovec pa je bil slabši, trikrat je moral v kazenski krog, z zaostankom 2:35,0 pa je končal na 74. mestu.

Na štartu danes ni bilo vodilnega biatlonca sezone, Francoza Martina Fourcada, ki je zbolel (želodčne težave).

Jutri se bodo za točke svetovnega pokala pomerila dekleta, ki bodo tekmovala na 7,5 km preizkušnji. Poleg Anje Eržen bosta v našem taboru priložnost dobili še mladinki Polona Klemenčič in Nina Zadravec.

Kontiolahti, šprint, moški, 10 km:

1. Anton Šipulin (Rus) 23:51,6/0

2. Andrejs Rastorgujevs (Lat) + 5,8/0

3. Quentin Fillon-Maillet (Fra) 17,3/0

4. Johannes Thingnes Boe (Nor) 19,0/2

5. Arnd Peiffer (Nem) 27,4/1

6. Simon Desthieux (Fra) 28,3/1

7. Erik Lesser (Nem) 30,6/1

8. Simon Schempp (Nem) 32,0/2

9. Lukas Hofer (Ita) 35,2/1

10. Dominik Windisch (Ita) 38,3/1

...

18. Jakov Fak (Slo) 50,0/1

19. Klemen Bauer (Slo) 50,4/2

42. Miha Dovžan (Slo) 1:42,7/1

74. Mitja Drinovec (Slo) 2:35,0/3


Svetovni pokal, skupno:

1. Martin Fourcade (Fra) 834 točk

2. Johannes Boe (Nor) 823

3. Anton Šipulin (Rus) 520

4. Jakov Fak (Slo) 490

5. Arnd Peiffer (Nem) 483

6. Tarjei Boe (Nor) 442

7. Simon Desthieux (Fra) 420

8. Lukas Hofer (Ita) 409

9. Simon Schempp (Nem) 399

10. Lars Helge Birkeland (Nor) 375

...

42. Klemen Bauer (Slo) 101

68. Miha Dovžan (Slo) 25

Ne spreglejte