Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2019,
17.50

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

4

Natisni članek

Nika Križnar Nika Križnar Urša Bogataj Urša Bogataj Peter Prevc Peter Prevc Žiga Jelar Seefeld 2019

Sobota, 2. 3. 2019, 17.50

5 let, 1 mesec

Seefeld, nordijsko SP, srednja skakalnica, mešana ekipna tekma

Slovenska mešana ekipa prekratka za bron: Je malo grenkega priokusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

4

Nika Križnar | Nika Križnar je v prvi seriji doskočila pri 98,5 metra, v drugi pa jo je odneslo 108,5 metra. | Foto Reuters

Nika Križnar je v prvi seriji doskočila pri 98,5 metra, v drugi pa jo je odneslo 108,5 metra.

Foto: Reuters

Na nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu so podelili še zadnja skakalna odličja. Na tekmi mešanih ekip je zmagala reprezentanca Nemčije, Avstrija je bila srebrna in Norveška bronasta. Slovenija je v postavi Urša Bogataj, Nika Križnar, Žiga Jelar in Peter Prevc je bila četrta.

Po petkovi moški posamični tekmi, na kateri so si organizatorji v močnem sneženju, ki je upočasnjevalo smučino, privoščili blamažo, je sobotna zadnja skakalna tekma nordijskega svetovnega prvenstva minila brez težav. Nemčija je osvojila svoj tretji naslov svetovnih prvakov na mešanih ekipnih tekmah. Srebrna je bila Avstrija in bronasta Norveška.

Slovenska postava Urša Bogataj, Niko KrižnarŽiga Jelar in Peter Prevc je stopničke zgrešila za slabih osem točk in svetovno prvenstvo na Tirolskem zapušča brez osvojene kolajne.

Najboljša slovenska posamična skakalna uvrstitev na Tirolskem je sedmo mesto Križnarjeve, v moški konkurenci pa deseto Timija Zajca z velike naprave, ekipno pa četrto mesto skakalk in zdaj prav tako četrto mesto mešane ekipe.

Nemci upravičili vlogo favoritov

Začelo se je po pričakovanjih, nemška reprezentanca je bila po prvi skupini skakalk najboljša, za njo sta se uvrstili Avstrija in Slovenija, za katero je odlično nastopila Urša Bogataj, ena od štirih skakalk, ki so v prvi seriji preletele stometrsko znamko. Japonska je bila četrta. Žiga Jelar je z 99,5 metra uvrstitev Slovenije nekoliko pokvaril, prehitele so jo še reprezentance Japonske, Norveške in Poljske.

Nika Križnar je z 98,5 metra Slovenijo spet približala odru za zmagovalce, pred njo so bile le vodilna Avstrija, Nemčija in pa Norveška. Peter Prevc je v prvi seriji zmogel 95,5 metra, Slovenija si je zanesljivo zagotovila nastop v finalu, spet pa se je malo odmaknila od stopničk. Po prvi seriji je bila šesta, za vodilno Nemčijo, Avstrijo, Poljsko, Norveško in Japonsko. 

Peter Prevc je v prvi seriji skočil 95.5 metra, v drugi 100,5, Slovenija je pristala tik pod stopničkami. | Foto: Guliverimage/Getty Images Peter Prevc je v prvi seriji skočil 95.5 metra, v drugi 100,5, Slovenija je pristala tik pod stopničkami. Foto: Guliverimage/Getty Images

Napet boj za bronasto odličje

Bogatajeva je v svojem drugem poskusu še enkrat preletela sto metrov (101 m) in Slovenijo spet povzdignila na četrto mesto, le desetinko točke za "bronasto" Norveško. Avstrija je spet prehitela Nemčijo. Jelar je v drugi seriji opravil odlično delo in pristal pri 104 metrih. Dobro je skočil tudi Norvežan Robert Johansson in Slovenija je ostala na četrtem mestu, 2,4 točke za Skandinavci. Nemčija je spet prehitela Avstrijo.

Križnarjevi je uspel izjemen drugi skok, pristala je pri 108,5 metra, kar je tretja daljava dneva (v prvi seriji sta dlje skočila le Avstrijec Aschenwald 110 in Poljak Kubacki 112). Peter Prevc je v drugem poskusu preletel 100 metrov, ampak so Norvežani zdržali in se veselili brona.

"Nimamo kaj, tak je rezultat. Je malo grenkega priokusa."

Urša Bogataj: "Vsi smo se potrudili po najboljših močeh, to je to in zadovoljni smo. S skoki sem zadovoljna, mislim, da so mi kar v redu uspeli v primerjavi z včerajšnjim treningom. Zadovoljna sem."

Žiga Jelar: "Je malo grenkega priokusa, konec koncev smo se v finalu res vsi izjemno potrudili. Nimamo kaj, tak je rezultat. Nekaj minut po tekmi bo težko, a to je še ena izkušnja več in verjamem, da bomo lahko tudi mi konkurenčni današnjim zmagovalcem."

Nika Križnar: "Meni je čisto všeč to četrto mesto. Vem, da sem skakala super, vsi pa smo se potrudili po svojih najboljših močeh. Dosegli smo lep rezultat in mislim, da se tega moramo zelo, zelo veseliti."

Peter Prevc: "Moj občutek je tak, kot je rezultat, 4. mesto. Škoda je, da je na koncu zmanjkalo osem točk, to je pol metra pri vsakem tekmovalcu vsako serijo. Manjše napake so nas stale stopničke, na novo priložnost bo treba čakati še dve leti."

Nordijsko SP, srednja skakalnica, mešana ekipna tekma:

 

1. serija:

 

Preberite še:

Peter Schröcksnadel
Sportal Seefeld le vrh ledene gore, Nemci zanikajo vpletenost svojih športnikov
Ne spreglejte