Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
5. 1. 2017,
18.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Ante Kostelić Tina Maze Andrea Massi Zlata lisica Ivica Kostelić Janica Kostelić

Četrtek, 5. 1. 2017, 18.59

6 let, 6 mesecev

Legendarni Ante Kostelić o Tini Maze

"Še dobro, da Andrea Massi ni pravi smučarski trener"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

"Rezultati Tine Maze so odlični. Le ona pa ve, ali ob koncu kariere čuti pravo zadovoljstvo," pravi Ante Kostelić, oče dveh dobitnikov velikega kristalnega globusa in dolgoletni znanec najboljše slovenske smučarke vseh časov.

Ante Kostelić: ob Ivici do konca kariere | Foto: Sportida Ante Kostelić: ob Ivici do konca kariere Foto: Sportida

Ker Ivica Kostelić tudi desetletje po tekmovalnem umiku Janice Kostelić smuči še ni postavil v kot, 78-letni Ante Kostelić vztraja v karavani svetovnega pokala. Mojster lucidnih in neposrednih besed, pogosto nerazumljeni športni pedagog, ki pa mu svetovna smučarska javnost vendarle priznava družinski čudež na snegu, bo izpregel, ko se bo po hčerki umaknil še sin.

Po wengenski kombinaciji, svetovnem prvenstvu v St. Mortitzu, slalomu v Kranjski Gori ali nemara celo po olimpijskih igrah v Pjongčangu? "Tega ne ve nihče," so nam ob nejasnih odgovorih iz zagrebškega smučarskega tabora zaupali hrvaški novinarski kolegi, za katere je "Gips", kot mu pravijo, vedno hvaležen sogovornik.

Tino je spoznal deset let pred Massijem

To je potrdil tudi, ko smo se z njim pogovarjali o Tini Maze, ki bo v soboto na veleslalomskem delu Zlate lisice smuči postavila v kot. "Le ona ve, kako se počuti. Ona posluša svoje telo. Veste, smučanje terja veliko energije. Substanca se iztroši. Posledično to pomeni, da tudi človek ni več tako zelo motiviran," razmišlja Kostelić, ki poslavljajočo se olimpijsko prvakinjo iz Črne na Koroškem pozna že debeli dve desetletji, torej skoraj deset let dlje od Andree Massija.

Nanjo je prvič postal pozoren na otroških tekmah vzhodne slovenske smučarske regije, na katero je vozil Janico. "Tina je bila že kot otrok dobra smučarka. A pri desetih letih je težko govoriti o tem, kaj bo nekdo postal," pripoveduje Ante. Toda v svojem življenju je vendarle videl izjemo, ki potrjuje to pravilo: "Nekateri zmagujejo prej, drugi pozneje. Nekateri nikoli. Janica pa je stalno zmagovala. Od nekdaj. Bila je poseben otrok."

S Tino Maze in demonstratorjem Sandijem Murovcem na enem od ledeniških treningov. | Foto: UPS S Tino Maze in demonstratorjem Sandijem Murovcem na enem od ledeniških treningov. Foto: UPS

Rokometaš in atlet v smučarskem svetu

Poti Kostelićevih so se tudi pozneje pogosto križale s slovenskimi. Ne le reprezentančnimi. Ivica je namreč na treningu občasno moči združil tudi s Tinino ekipo. Ante je tako posledično dodobra spoznal še Massija. "Njegov koncept deluje. Tina pa je imela to srečo, da Andrea ni smučarski trener. Zakaj? Interpretirajte sami," pravi in se s prikimavanjem nasmehne ob opazki, da je prav selitev iz drugega športa v smučanje ter posledično drugačen pogled na to zimsko panogo njegov skupni imenovalec z Massijem. Ta je bil, kljub smučarski kilometrini v otroštvu, predan predvsem atletiki. Kostelić je bil po drugi strani rokometaš, ki je kot trener med drugim služboval tudi v Celju.

"Tina ima srečo, da Andrea ni smučarski trener." | Foto: Sportida "Tina ima srečo, da Andrea ni smučarski trener." Foto: Sportida

"Smučarski rezultati so dejstvo!"

 Čeprav je v družini vajen žvenketa kolajn in postavljanja globusov v vitrino, pa tudi ob opusu Mazejeve ni ravnodušen.  "Rezultate je mogoče komentirati, a rezultati so resničnost, so dejstvo. Tu ni ene zgodbe s petimi pričami in petimi različnimi interpretacijami. V športu je vse merljivo. Ali si zmagal, bil drugi ali tretji. To je absolutna resnica. Tudi če nogometaš zabije gol s 25 metrov, ga ni politika, ki bi lahko dejal, da gola ni. Ne, tu ni diskusije. Tudi Donald Trump tu nima besede," pravi Kostelić, prepričan o tem, da je Tino med zvezde izstrelila prelomna odločitev o nadaljevanju kariere in selitvi na samostojno pot.

"Človek nikoli ne ve, koliko je vreden. Za to potrebuje čas. Če mu v določenem obdobju ne gre, lahko dvigne roke. Tina je imela pravo dispozicijo, a prave vrednosti v športnem smislu ne bi dočakala, če bi pri 27 letih odnehala," poudarja karizmatični hrvaški športni delavec in dodaja: "Rezultati pa niso vse. Ključno je, kako je z opravljenim delom zadovoljen človek. Gre za notranji občutek. Na to vam lahko odgovori le Tina sama."

Največja razlika med Mazejevo in Kostelići: poškodbe 11. avgusta bo dopolnil 78 let. | Foto: Sportida 11. avgusta bo dopolnil 78 let. Foto: Sportida

A čeprav je na rezultatski ravni mogoče najti več vzporednic med Mazejevo ter Ivico in Janico Kostelić, pa je največja razlika zanesljivo v zdravstvenem davku športnega udejstvovanja.

Medtem ko prva dama slovenskega smučanja kariero končuje brez ene same večje poškodbe, pa sta Kostelića skupaj prestala kar 25 operacij, večinoma kolen, Janica pa je imela tudi težave s ščitnico.

Ante Kostelić se strinja, da je Tinino slovo brez večjih prask ena od smučarskih zmag, o tem pa dodaja, da je bil njegov sistem dela vendarle nekoliko drugačen in posledično bolj tvegan.  "V mojem sistemu smo že zelo zgodaj in z drugačnimi cilji začeli gojiti vse discipline. Ko od začetka do konca voziš pet disciplin, je slika drugačna. Višje, hitreje, močneje. To je vodilo sodobnega športa," je pogovor sklenil mož, ki si lahko pripiše zasluge, da se o alpskem smučanju na Hrvaškem ne govori le kot o športu sosedov.

Ne spreglejte