Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
8. 7. 2014,
14.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Peter Pen Andrej Šporn SZS Rok Perko Andrej Jerman

Torek, 8. 7. 2014, 14.26

8 let

S hrvaškimi izkušnjami bo reševal slovenske smukače

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Peter Pen, novi trener slovenske moške ekipe za hitri disciplini, je prepričan o tem, da porazna točkovna bera Andreja Šporna in smukaške druščine ne zrcali realne slike.

Pičlih 23 točk v smuku in še 11 manj v superveleslalomu je slovenski moški izkupiček v hitrih disciplinah, ki krepko odstopa tudi od najskromnejših pričakovanj in je popolnoma neskladen z vložkom in ravnjo zagotovljenih priprav. S to tezo, ki smo jo zapisali ob koncu sezone 2013/14, se strinja tudi Peter Pen, nekdanji mariborski smukač, ki se desetletje po končani karieri vrača v slovensko alpsko smučanje. Pravi, da je po tem, ko je vrsto let služboval v hrvaški reprezentanci, kjer je deloval pod okriljem Anteja Kostelića, v zadnji sezoni pa skrbel predvsem za Natka Zrnčića -Dima, napočil pravi trenutek, da kot eden od začetnikov slovenske smukaške preobrazbe priskoči na pomoč novi generaciji.

"Čeprav sem vseskozi spremljal rojake in se z njimi na terenu pogosto povezoval, pa sem potreboval umik. Hrvaška izkušnja mi je veliko dala. Pridobil sem nemalo organizacijskih in trenerskih izkušenj ter doumel, kako je treba delati v majhnih ekipah in kako se na individualni ravni posvečati tekmovalcu. Hvaležen sem Anteju Kosteliću, ki mi je ob koncu kariere dejal, da me potrebuje takoj, ne pa po tem, ko bom že izkušen trener. Delal sem in sproti tudi sam kopičil izkušnje, ob tem pa opazoval rast hrvaške zveze. To je po vzoru Toneta Vogrinca gradil Vedran Pavlek. Na koncu so Hrvati po organizacijski plati prekosili Slovence. A to poglavje je zame zdaj končano. Pripravljen sem na nov izziv," po imenovanju za slovenskega smukaškega šefa razmišlja 41-letni Mariborčan.

Brez izgovorov

O Penovi vrnitvi se je sicer kot po pravilu šušljalo vsako poletje, letos pa je zaradi številnih nesoglasij v vrhu alpskih disciplin skupaj s preostalimi trenerji (pre)dolgo čakal na uradno ustoličenje.

"Te kolobocije so res predolgo trajale, a pomembno je, da so fantje ta čas delali. Za njimi je že šest tednov priprav, zato izgovorov o zaostanku ne boste slišali," poudarja Pen in dodaja, da izgovorov ne bo iskal niti na tekmah svetovnega pokala, v katerega se bodo najboljši slovenski smukači zaradi slabe predhodne sezone podali z visokimi štartnimi številkami.

"Preprosto, izhodišče, ki res ni najboljše, bo treba popraviti. S fanti sem govoril. Vedo, kaj pričakujem, jaz vem, kaj pričakujejo oni. V jedru ekipe so tekmovalci z družinami. Pri takšnih ljudeh je jasno, da položaj sprejemajo resno in odgovorno, saj vedo, da si ne smejo privoščiti zgolj vlaganja. Pri teh letih morajo kaj prinesti tudi domov. Trdim, da je značaj ekipe zelo zdrav, manj zdravo pa je ozračje okrog slovenskega smučanja. Če se bomo lotili te težave, bomo na pravi poti," pravi naslednik Tadeja Platovška in dodaja: "Revolucije sicer ne gre pričakovati. Več kot trenirati človek pač ne more. Na organizacijski ravni pa vidim kar nekaj rezerv, obenem pa verjamem, da lahko fantom s pravimi nasveti pomagam predvsem med sezono."

Sodelovanje s Čehi in Hrvati

Pen bo v prvi vrsti stavil na izkušena Andreja Šporna in Roka Perka, za katera bo nova zima svojevrsten trenutek resnice, povratnika Boštjana Klineta, olimpijca Klemna Kosija in na svetovni smukaški lestvici celo najboljšega Slovenca Martina Čatra, v drugem delu sezone pa bo vsaj na uradnih treningih poskušal priključiti še Šefana Hadalina in Miho Hrobata.

"Pri mlajših, tudi pri Čatru, je treba biti zelo previden, saj se lahko napake pri usmeritvah hitro maščujejo. V smuku namreč brez izkušenj ne gre," opozarja odgovorni trener ekipe za hitri disciplini, ki se bo skupaj s pomočnikoma Andrejem Jermanom in Matijo Grašičem na terenu povezoval s hrvaško in češko ekipo.

"Pripravo programa so nam narekovali varčevalni ukrepi, vseeno verjame v kakovostno pripravo. Smučarje je treba pripraviti do te mere, da bodo pred prvo tekmo sezone verjeli, da se lahko podajo v lov za svoje najboljše rezultate," pravi Pen in dodaja: "Pravo delo mora prinesti rezultate. Na podlagi rezultatov pa bomo lahko gradili tudi prihodnost. Dolgoročni cilj je oblikovanje čvrste ekipe, v kateri bodo imeli tekmovalci vseskozi na voljo tudi trenerja za kondicijsko pripravo, fizioterapevta …"

Ne spreglejte