SiolNET. Sportal Zimski športi
6,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ruski športnik šokiral z besedami: Vojna? Kje pa?

6,32

termometer

Vjačeslav Barkov | Vjačeslav Barkov se že vrsto let dokazuje v nordijski kombinaciji. | Foto: Guliverimage
Vjačeslav Barkov se že vrsto let dokazuje v nordijski kombinaciji. Foto: Guliverimage

Po začetku ruske invazije na Ukrajino se je z vseh delov sveta vsul plaz obtožb in kritik na račun nenapovedanega vojaškega napada Rusije, zaradi katerega trpi celotna Ukrajina. Drugačnega mnenja je ruski nordijski kombinatorec Vjačeslav Barkov, ki je v pogovoru z norveškim novinarjem izrazil podporo zadnjim odločitvam ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Nika Križnar Sportal Križnarjeva do zanesljive zmage in alpske krone, velika smola Bogatajeve

V dneh, ko Ukrajino pretresajo vojne grozote, iz države pa se skuša na varno prebiti na sto tisoče prebivalcev, po svetu poteka ogromno športnih tekmovanjih. Na njih so prisotni tudi mnogi ruski športniki. Velika večina je izrazila željo, da bi v Ukrajini čimprej zavladal mir in bi se prenehalo rožljanje orožja, zelo glasne so bile denimo besede novopečenega teniškega prvega igralca sveta Daniila Medvedjeva.

Ko pa se je v soboto pred kamerami norveškega medija NOR znašel ruski nordijski kombinatorec Vjačeslav Barkov, se je poslužil povsem drugačne retorike, v kateri ni manjkalo podpore ruski odločitvi o vojaških operacijah v Ukrajini. Barkov kot nordijski kombinatorec nima odmevnejših uspehov. Pred 29 leti pa se je rodil v St. Peterburgu, prav rojstnem mestu ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ko ga je norveški novinar vprašal, kako se počuti na tekmovanjih med obdobjem, ko se v svetu dogajajo takšne stvari, je nevedno povprašal predstavnika sedme sile: ''Kaj pa se dogaja po svetu?'' Norveški novinar mu je začudeno odgovoril, da poteka vojna, nato pa je sledilo novo, za mnoge zelo provokativno vprašanje Barkova. Vprašal je namreč: ''Kje pa?'' Norvežan mu je odgovoril, da v Ukrajini, nakar je ruski športnik pripomnil, da v Ukrajini že ne poteka vojna, ampak le reševalna operacija. Ko je ta pogovor pristal na spletu in se prek družbenih omrežij hitro razširil po vsem svetu, je 29-letni Rus ugasnil svoj profil na Instagramu.

Podporo ruski politiki je posredno v soboto izrazil tudi njegov rojak Jevgenij Klimov. Na tekmi smučarskih skokov na Finskem je po svojih nastopih mahal proti kameri in kazal na svojo rokavico, na kateri je bila upodobljena ruska zastava. Direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) Sandro Pertile je napovedal preiskavo dogodka, o tem pa se namerava danes pogovoriti z ruskim skakalcem in njegovimi nadrejenimi v reprezentanci, je pojasnil za poljski Klimow Sport.pl.

Urša Bogataj Sportal SZS: Brez Slovencev v Rusiji in Ukrajini. FIS odpovedala vse tekme v Rusiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin