Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
24. 3. 2017,
18.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

Natisni članek

Robert Kranjec Planica Planica Noriaki Kasai Stefan Kraft Peter Prevc Peter Prevc

Petek, 24. 3. 2017, 18.45

6 let, 6 mesecev

Leteči Kranjec v novi vlogi

Robert Kranjec objel legendo, ki ji ni para

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38
Robert Kranjec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Izkušeni Robert Kranjec spada med najbolj strastne slovenske smučarske letalce. Zato mu je bilo letos še posebej žal, ker zaradi zdravstvenih težav ne more nastopiti na tekmah v Planici. S svetovno elito se druži v drugačni vlogi, s strokovnimi komentarji na nacionalni televiziji.

Čeprav bo Kranjčan poleti dopolnil 36 let, se še ne namerava posloviti od tekmovalnega vrveža. Po hudi poškodbi kolena, zaradi katere je izpustil sezono 2016/17, napoveduje vrnitev na skakalnice.

''Treniram že tri tedne. S kolenom gre na bolje. Vse se odvija tako, kot bi moralo biti. Upam, da se bo tako nadaljevalo in bom poleti že lahko nastopil,'' je Robert Kranjec odločen, da se kmalu pridruži skakalni karavani.

Zanimivo je in drugačno

V teh dneh je gost nacionalne televizije. Kot strokovni komentator spremlja tekmovanje, ki se je začelo s petkovo zmago Stefana Krafta, velikega favorita za osvojitev velikega kristalnega globusa. Kakšne so izkušnje z delom v studiu v dolini pod Poncami?

Anžetu Semeniču je zaploskal iz televizijskega studia v Planici. | Foto: Vid Ponikvar Anžetu Semeniču je zaploskal iz televizijskega studia v Planici. Foto: Vid Ponikvar

''Zanimivo je in drugačno. V tem trenutku si česa drugega tako ne morem privoščiti. Lepo je bilo videti tudi druge, tuje skakalce. Da vidim, kje so, kako je z materiali,'' je dejal Robi, priznani lovec na daljave, ki uživa na največjih skakalnicah na svetu.

Petru Prevcu malce manjka

Kmalu se bo pridružil beli skakalni karavani.
 | Foto: Žiga Zupan/Sportida Kmalu se bo pridružil beli skakalni karavani. Foto: Žiga Zupan/Sportida Kako ocenjuje petkove nastope vodilnih slovenskih tekmovalcev?

''Škoda za Petra. Malce mu manjka. Mislil sem, da ga bo občinstvo popeljalo na stopničke, a se mu ni izšlo. Domen ima nekaj težav v poletu, Jurij pa je razočaran. Pričakoval je več, tako da je malce slabe volje. A njegov čas še prihaja. Za Semeniča sem zelo vesel. Škoda, ker ni lepo izpeljal telemarka. Če bi ga, bi bil veliko bolje uvrščen,'' se je dotaknil petkovih nastopov slovenskih orlov, za katere je v dolini pod Poncami stiskalo pesti 16.500 gledalcev.

Veliko se jih bo zbralo tudi v soboto, ko bo na sporedu ekipna tekma. ''Fantje se lahko jutri bojujejo za stopničke. Ekipna tekma bo dopoldne. Takrat je termika in bo še zelo zanimivo,'' se veseli sobotne tekme. Ko je bil zdrav, si trener Goran Janus ni mogel zamisliti idealne postave brez njega. Tokrat bo počival in rojake spremljal kot strokovni komentator.

S Kasaijem si izmenjata kapi

Noriaki Kasai in Robert Kranjec sta velika prijatelja. V prihodnji sezoni se bosta videvala večkrat. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Noriaki Kasai in Robert Kranjec sta velika prijatelja. V prihodnji sezoni se bosta videvala večkrat. Foto: Žiga Zupan/Sportida Ko ga je po tekmi v studiu, ki je postavljen v bližini ciljne arene, zagledal Noriaki Kasai, je ta odvihral proti Gorenjcu. Pozdravila sta se in skočila v topel objem. Slovenski veteran je segel v roke 44-letnemu Japoncu, ki je v uvodni letošnji tekmi v Planici navdušil s četrtim mestom.

''S Kasaijem sva zelo dobra prijatelja. Vsako leto si v Planici izmenjava kapi. Tudi letos si jih bova v nedeljo. Doživljam ga kot pravo legendo. Prišel je v Planico, izpustil treninge in poskusne skoke, nato pa skočil na tekmi in navdušil. Kapo dol,'' se klanja dosežkom skoraj desetletje starejšega Azijca, ki iz leta v leto ruši starostne mejnike v smučarskih skokih.

Kraft je premočan za Stocha

Z Japoncem se bosta srečevala tudi v prihodnji sezoni. Kranjec se vrača na veliki oder, Kasai pa kljub 44 letom še ni pripravljen postaviti smuči v kot. Niti ne vidi razloga, saj je na uvodni tekmi v Planici v poletih osvojil četrto mesto. Kasai je po srečanju s Kranjcem odhitel na dopinško kontrolo, žarometi pa so se usmerili na Avstrijca Stefana Krafta, ki je z novo zmago storil pomemben korak k osvojitvi velikega kristalnega globusa. Pred Poljakom Kamilom Stochom ima že 86 točk prednosti, tako da mu lahko v nedeljo pokvari dan le še čudež.

Stefan Kraft je v izvrstni formi. V petek je prehitel vse tekmece. Na zmagovalnem odru sta mu družbo delala Nemca. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Stefan Kraft je v izvrstni formi. V petek je prehitel vse tekmece. Na zmagovalnem odru sta mu družbo delala Nemca. Foto: Žiga Zupan/Sportida

''Stoch nima več možnosti. Kraft je preprosto premočan. V poletih je boljši od Stocha, to je to. Stocha resda spremlja več navijačev, veliko je Poljakov, a če ne gre, pač ne gre. Ne moreš z glavo skozi zid,'' je pojasnil Kranjec in podobno dejal za svetovni rekord. Lasti si ga v tej sezoni izjemen Kraft, postavil pa ga je prejšnji teden v Vikersundu. Bi lahko Planica vrnila udarec?

''Težko je karkoli govoriti o rekordu, če ni termike. Potem ni mogoče. Če pa bo prisotna prava termika, pa je mogoče vse,'' je opozoril, da morajo vladati idealne razmere, če bi želeli napadati svetovni rekord, ki v tem trenutku znaša 253,5 metra.

Ni še rekel zadnje

Napovedal je, da bo prihodnje leto zagotovo tekmovalec na smučarskih poletih v Planici. Želi se vrniti. Tudi zaradi olimpijskih iger v Južni Koreji. Motivov mu vsekakor ne manjka.

Kranjec želi nadaljevati kariero. Prihodnje leto ga čakajo olimpijske igre in tudi nova dokazovanja v Planici. | Foto: Vid Ponikvar Kranjec želi nadaljevati kariero. Prihodnje leto ga čakajo olimpijske igre in tudi nova dokazovanja v Planici. Foto: Vid Ponikvar

Leteči Kranjec iz Kranja je trdno odločen, da v skokih še ni rekel zadnje. V soboto in nedeljo bo še govoril kot strokovni komentator, nato pa se vrača v ritem, na katerega je že navajen. Vrača se na skakalnice.

Ne spreglejte